DECRET 57/1992, de 17 de febrer de 1992, de regulació de la declaració d'actuacions protegibles en matèria de sòl i urbanització.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Politica Territorial i Obres Publiques
Rango de LeyDecret

Els sistemes de finançament de l'habitatge protegit emprats tradicionalment no recollien les dificultats del procés de creació de sòl urbanitzat, les quals es manifesten en els costos financers que es produeixen en l'interval entre la compra del sòl, la seva urbanització i el procés pròpiament edificatori, amb les seves conseqüències sobre el cost de l'habitatge.

Aquesta situació s'ha fet més notòria els darrers anys a Catalunya a causa del cost del diner i ha provocat que l'habitatge de protecció oficial s'hagi construït únicament sobre sòls ja urbanitzats. Això explica que les mesures de protecció de l'habitatge no hagin servit d'instrument de preparació de sòl ni hagin col·laborat a un desenvolupament urbà harmoniós a causa de l'absència generalitzada d'oferta i a la falta d'operativitat en el procés de creació del sòl, aspectes que han incidit en el cost de l'habitatge.

Per mitjà del nou sistema, el qual preveu el finançament de l'actuació per a habitatges des del seu inici, des del moment de la compra del sòl serà factible normalitzar-ne el preu i podran ser dutes a terme noves actuacions dins un programa financer empresarial adaptat a les condicions en què s'ha d'operar.

Aquestes mesures de finançament de l'habitatge, unides a la modificació de la normativa aplicable i als valors dels habitatges acollits als diferents tipus de protecció pública, poden encaixar més encertadament dins del marc econòmic en què es desenvolupen les operacions immobiliàries i, en conseqüència, han de facilitar l'oferta d'habitatges a preu assequible, coadjuvant a l'efectivitat del dret constitucional a l'habitatge. Tot això sense oblidar la tasca fonamental a desenvolupar pels ajuntaments en exercici de les seves competències de planificació i promoció de sòl, indispensable en vista a disposar dels elements bàsics que han de possibilitar una correcta aplicació d'aquest Decret.

De conformitat amb el Reial Decret 1668/1991, de 15 de novembre, el Conveni signat entre el Ministeri d'Obres Públiques i Transports i el Departament de Política Territorial i Obres Públiques, sobre finançament d'actuacions protegibles en matèria de promoció de sòl i urbanització, atorga a la Generalitat de Catalunya no solament la possibilitat de selecció de les actuacions sinó la de regular-ne les condicions que dins el seu territori han de reunir a fi d'assolir la declaració d'actuació protegible.

En l'exercici d'aquestes competències, s'ha entès que aquestes condicions han de respondre bàsicament a dos criteris: la idoneïtat de l'actuació en la promoció de sòl i l'execució de la urbanització. L'objectiu és millorar de manera tangible el desenvolupament urbà de les ciutats des d'un punt de vista global, una distribució coherent dels recursos econòmics que se'ns han adscrit i, en particular, l'equilibri territorial de Catalunya.

Òbviament, els recursos s'han d'orientar cap als nuclis urbans on es planteja de manera més apressant el problema de l'habitatge, donant resposta als problemes d'accés a aquest a les famílies amb menys ingressos. Per això, la majoria dels recursos es destinen a les comarques de la Regió I, les quals absorbeixen el 70% de la població de Catalunya. Tot això es disposa coordinant la iniciativa pública amb la privada de tal manera que, partint d'uns mínims d'actuació reservats per a la primera, es pugui arribar a assolir una dimensió d'oferta d'habitatges que permeti, juntament amb la dinàmica normal del sector privat, donar una resposta adequada al problema existent.

En conseqüència, a proposta del conseller de Política Territorial i Obres Públiques i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte 1.1 L'objecte d'aquest Decret és regular la declaració de les actuacions protegibles en matèria de sòl i urbanització per part del Govern de la Generalitat de Catalunya, a fi de permetre l'accés al finançament qualificat que preveu el Reial Decret 1668/1991, de 15 de novembre. 1.2 Aquest Decret estableix els criteris de selecció de les propostes d'actuació i la distribució territorial a Catalunya dels recursos assignats, de conformitat amb el Conveni establert entre el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR