ORDRE EMO/216/2014, d'1 de juliol, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions per al finançament dels interessos per a la capitalització de cooperatives i societats laborals i es fa pública la convocatòria per a l'any 2014.

Fecha de Entrada en Vigor18 de Julio de 2014
SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

En el context econòmic actual les necessitats de finançament i de reforçar la capitalització de les empreses es manifesten com a prioritats. Calen nous estímuls pel creixement així com mecanismes i respostes efectives en l’àmbit del crèdit que permetin obrir vies de reactivació econòmica.

L’economia social i cooperativa està composta fonamentalment per empreses de petita dimensió. Tanmateix, a Catalunya, les empreses cooperatives i societats laborals són models referents en l’economia del país.

Malgrat les dificultats de la situació actual el creixement en cooperatives actives respecte al període anterior és d’un 1,2% segons dades del Registre general de cooperatives de Catalunya. Per tipologies, la cooperativa de treball és la que aglutina la majoria de les cooperatives, en un percentatge de representativitat del 74,5%. El nombre de cooperatives inscrites anualment en els darrers dos anys s’ha mantingut en 147 noves cooperatives inscrites per any. En anys anteriors a 2012 la creació de noves empreses cooperatives va ser inferior.

A nivell d’emprenedoria, el model cooperatiu permet assolir objectius que quedarien lluny per la via de l’individualisme . Així mateix, cal tenir present el potencial elevat de nous sectors emergents que poden esdevenir projectes d’economia cooperativa, com són els relacionats amb l’economia verda, els serveis energètics i ambientals, la construcció sostenible, la gestió dels residus i de l’aigua, la política d’ecodisseny de productes, l’agricultura ecològica, l’ecoturisme, la conservació d’espais naturals i del paisatge i la gestió forestal, entre d’altres.

En aquest context cal tenir en compte l’estudi prospectiu anual sobre creixement de 2013, on es destaca la necessitat de millorar l’entorn empresarial per augmentar la competitivitat de l’economia de la Unió Europea i, en coherència amb aquesta necessitat, s’evidencia que les mesures de suport a l’empresa sovint no tenen en compte les característiques de les petites empreses, i en particular de les microempreses, així com tampoc l’àmbit específic del finançament.

Així mateix, el Pla d’acció sobre emprenedoria 2020 a Europa, recollit a la Comunicació de la Comissió, al Parlament Europeu, al Consell, al Comitè Econòmic i Social Europeu i al Comitè de les Regions, estableix la necessitat de promoure a Europa mesures per facilitar la creació d’empreses i un entorn molt més favorable perquè les persones emprenedores i les empreses puguin prosperar i créixer.

D’acord amb el Pla de Govern, el Departament d’Empresa i Ocupació ha iniciat durant 2013 el programa Aracoop, de cooperació publicoprivada, que compte amb la participació activa d’entitats i institucions representatives implicades en la creació i el creixement d’empreses d’economia social i cooperatives.

El programa Aracoop té com a objectius afavorir la creació i el creixement d’empreses d’economia social i cooperativa, enfortir la seva viabilitat, posicionar l’economia cooperativa en els diversos àmbits econòmics, socials i territorials a Catalunya i renovar la seva visibilitat en el conjunt de la societat, a més d’enfortir, també, l’ecosistema cooperatiu amb les entitats e institucions especialitzades, integrant el territori i els diferents actors socials i econòmics.

En coherència amb aquest objectiu de creació i creixement, el Departament d’Empresa i ocupació va desenvolupar en 2013 l’Ordre EMO/250/2013, de 15 d’octubre, per mitjà de la qual es va establir una línia específica, Línia B, de subvencions per al finançament dels interessos de préstec per a la capitalització de cooperatives i societats laborals.

Atès que el crèdit continua sent una de les palanques indispensables per a la reactivació de les empreses, i que aquesta Ordre actua en aquest sentit afavoridor mitjançant la reducció directa dels costos en matèria de finançament, es valora de forma satisfactòria la continuïtat d’aquesta línia de subvencions per a l’any 2014;

Atès que el finançament dels ajuts previstos per aquesta Ordre prové del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, d’acord amb el que estableix l’apartat 8 de l’annex del Reial decret 1542/2001, de 31 d’octubre, pel qual s’aprova l’Estratègia espanyola d’ocupació 2012-2014 (BOE núm. 279, de 19.11.2011);

Atès el que disposa l’apartat e) de l’article 7 de la Llei 1/2014, del 27 de gener, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a 2014;

Atès el que disposa el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002);

Atès l’article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya; a proposta de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom; amb els informes previs de l’Àrea Jurídica d’Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada del Departament d’Empresa i Ocupació, i en ús de les facultats que em són atribuïdes,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aprovar les bases reguladores i fer pública la convocatòria de l’any 2014 per a la concessió de subvencions per al finançament dels interessos de préstecs per a la capitalització de cooperatives i societats laborals, que es publica a l’annex d’aquesta Ordre.

Article 2

Aplicació pressupostària i import

2.1 L'import màxim destinat a la concessió de subvencions per al finançament dels interessos de préstecs per a la capitalització de cooperatives i societats laborals és de 50.000,00 euros, amb càrrec a la partida pressupostària IU0802 D/470000144/6611/0042.

2.2 L’import màxim esmentat es podrà modificar d’acord amb les disponibilitats pressupostàries, amb la resolució prèvia del/de la director/a d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom.

2.3 Aquesta convocatòria resta condicionada a l’existència efectiva de crèdit suficient i adequat al pressupost per a l’exercici pressupostari corresponent en el moment de la resolució de la concessió, i a les disponibilitats pressupostàries.

Article 3

Sol·licituds i termini de presentació

3.1 El termini de presentació de sol·licituds comença el mateix dia de la publicació de la present Ordre i finalitza el 30 d’octubre de 2014.

3.2 Les sol·licituds s’han de presentar als llocs i pels mitjans especificats a la base 7 d’aquesta Ordre.

Article 4

Òrgan competent, resolució dels ajuts i recursos

L’òrgan competent per dictar la resolució, el termini per concloure el procediment, el mitjà de notificació i el règim de recursos es regulen a la base 9 d’aquesta Ordre.

Disposició transitòria

Els expedients de subvencions que s’hagin atorgat d’acord amb la disposició que deroga aquesta Ordre es continuaran regint per les bases reguladores a l’empara de les quals es van atorgar.

Disposició derogatòria

Es deroga l’Ordre EMO/250/2013, de 15 d'octubre, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions per al foment de les empreses cooperatives i societats laborals, i s'obre la convocatòria per a l'any 2013 (DOGC núm. 6485, de 22.10.2013).

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor el mateix dia de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 1 de juliol de 2014

Felip Puig i Godes

Conseller d’Empresa i Ocupació

Annex

Bases reguladores

Base 1

Objecte de la subvenció

L’objecte d’aquesta subvenció és reduir els interessos de préstecs destinats a capitalitzar les cooperatives i les societats laborals.

Base 2

Beneficiaris

Poden ser beneficiàries d’aquesta línia d’ajut les persones físiques o jurídiques que s’incorporin com a socis/sòcies a una cooperativa o una societat laboral, o aquells socis o sòcies que hagin fet una nova aportació al capital social, sempre que aquesta aportació no sigui retribuïda.

La cooperativa o la societat laboral a la qual s’incorporin com a socis/sòcies ha de tenir un centre de treball a Catalunya, amb independència del lloc on tingui el seu domicili social o del registre on estigui inscrita.

Base 3

Requisits per obtenir la condició de beneficiari/ària

3.1 Les entitats i/o les persones físiques sol·licitants hauran de complir els requisits següents:

  1. Haver subscrit un crèdit per a l’aportació de capital en el període inclòs entre l’1 de novembre de 2013 i la data de presentació de la sol·licitud de subvenció.

  2. Donar ocupació, almenys, a un 2% de treballadors/ores amb discapacitat sobre el nombre total de treballadors/ores de l'entitat, o bé aplicar les mesures alternatives d'acord amb el que disposen l’article 42 del Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i la seva inclusió social; el Reial decret 364/2005, de 8 d’abril, i el Decret 322/2011, de 19 d’abril. Aquest requisit només és aplicable en el cas d’empreses amb una plantilla igual o superior a cinquanta persones.

  3. Complir les obligacions tributàries davant l’Estat i la Generalitat de Catalunya i les obligacions davant la Seguretat Social. Aquest compliment s’haurà de mantenir al llarg de tot el procediment: en el moment de presentació de la sol·licitud, prèviament a la resolució d’atorgament, i abans de rebre qualsevol pagament.

  4. No trobar-se en cap de les circumstàncies que impedeixen adquirir la condició de beneficiari previstes a l’article 13 de la Llei 38/2003, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003).

  5. Indicar, d’acord amb els agents socials, els mitjans que utilitzen per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe i d’intervenir-hi en llurs centres de treball. Aquest requisit només és aplicable en el cas d’empreses amb una plantilla igual o superior a vint-i-cinc persones.

  6. Complir els requisits que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística (DOGC núm. 2553, de 7.1.1998).

  7. No haver...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR