ORDRE AAM/309/2011, de 10 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a la millora de regadius, i es convoquen els corresponents als anys 2012, 2013 i 2014.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAM/309/2011, de 10 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a la millora de regadius, i es convoquen els corresponents als anys 2012, 2013 i 2014.

Actualment hi ha zones de regadiu que es van posar en servei fa més de vint-i-cinc anys. Aquestes zones tenen sistemes de reg amb una infraestructura obsoleta que provoquen un consum excessiu d'aigua, així com grans despeses d'explotació. Paral·lelament, aquestes instal·lacions ocasionen que el regant depengui totalment de les disponibilitats hídriques del moment i no pugui fer front a períodes de sequera. Per això, és necessari modernitzar les instal·lacions i aplicar noves tecnologies que augmentin l'eficiència del transport, la distribució i l'aplicació del reg als conreus i l'emmagatzematge d'aigua i, en conseqüència, l'estalvi d'un bé públic tan escàs. D'aquesta manera es busca poder fer front amb garanties a la manca d'aigua i millorar les dotacions dels regadius actualment infradotats.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural té assignades les competències en matèria de reforma i desenvolupament agrari pel Decret 167/1986, de 5 de juny, pel qual s'assignen al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural els serveis transferits a la Generalitat de Catalunya pel Reial decret 968/1986, de 25 d'abril.

D'acord amb el Reglament (CE) núm. 1698/2005, del Consell, de 20 de setembre, d'ajuts al desenvolupament rural a càrrec del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya per al període de programació 2007-2013 (PDR), aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya en data 22 de maig de 2007 i per la Comissió Europea, mitjançant la Decisió C(2008) 702, de 15 de febrer de 2008, modificada per la Decisió C(2009) 10340 de 14 de desembre de 2009, per la Decisió C(2010) 8294 final de 30 de novembre de 2010, i per la Decisió de 24 de maig de 2011, preveu dins l'Eix 1 mesura 12501 d'ajuts destinats a la gestió de recursos hídrics agrícoles.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport a aquest sector, amb el foment de la millora dels regadius existents, mitjançant un ajut econòmic; d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General de Desenvolupament Rural, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a la millora de regadius, les quals es publiquen a l'annex d'aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar, per l'any 2012, 2013 i 2014, els ajuts destinats a la millora de regadius, d'acord amb les bases reguladores aprovades a l'article 1 precedent.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà de tres mesos, comptat a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

2.3 Els ajuts que preveu aquesta Ordre, per un import total de 10.500.000,00 euros a càrrec dels pressupostos del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, podran ser cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), d'acord amb el que estableix el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2007-2013 i aniran a càrrec de la partida pressupostària AG02 D/770000600/5620 dels pressupostos del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, dotada amb un import màxim de 3.500.000,00 euros per a l'any 2012, 3.500.000,00 euros per a l'any 2013 i 3.500.000,00 euros per a l'any 2014, amb naturalesa de crèdit plurianual. En el cas que es disposi de fons FEADER, l'aportació d'aquest fons serà de 3.136.363,00 euros, que es correspon amb una participació del 23%.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients d'ajut és la Subdirecció General d'Infraestructures Rurals.

2.5 L'òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és el director o directora general de Desenvolupament Rural. A aquests efectes es nomena una Comissió de valoració que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajut, formada pel subdirector o la subdirectora general d'Infraestructures Rurals, el subdirector o la subdirectora general de Gestió i Control d'Ajuts Directes, i el subdirector o la subdirectora general de Planificació Rural.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà de sis mesos a comptar de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa, la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució de concessió del director o la directora general de Desenvolupament Rural que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller o consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que se'n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu el recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s'exhaureixi el termini per emetre resolució i notificar-la que estableix l'apartat anterior.

2.8 Els ajuts concedits a les persones físiques per un import superior a 3.000,00 euros i els concedits a les persones jurídiques es faran públics al web http://www.gencat.cat/agricultura/ajuts/, fent ús dels mitjans electrònics establerts, i s'exposaran al tauler d'anuncis de les dependències del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 10 de novembre de 2011

Josep Maria Pelegrí i Aixut

Conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Annex

Bases reguladores

—1 Objecte dels ajuts

L'objecte dels ajuts d'aquesta Ordre és establir una línia d'ajuts per finançar els treballs, les obres i les instal·lacions en matèria de regadiu que es detallen a continuació:

1.1 Redacció de projectes i estudis, no inclosos en l'apartat 1.2 d'aquestes bases reguladores, a realitzar per tècnics qualificats i necessaris per a la millora de regadius dels tipus següents:

Instal·lacions de captació i elevació d'aigües.

Embassaments i basses de regulació.

Construcció de xarxes de transport i distribució, i capçals de reg fins a l'explotació individual.

Sistemes d'automatització i control del consum.

Implantació i millora de les instal·lacions elèctriques vinculades als sistemes de reg.

Obres de pous i sondejos destinats a l'explotació d'aigües subterrànies per a reg.

Obres per a tractaments terciaris d'aigües que procedeixen de depuradores per tal que compleixin les garanties de qualitat per utilitzar-les com a aigua de reg, controls per evitar contaminació, manteniment i sostenibilitat del procés.

1.2 Obres de millora de regadius dels tipus indicats a l'apartat anterior, inclosa l'execució de l'obra, la redacció del projecte, la coordinació de seguretat i salut i el control de qualitat, així com la direcció d'obres necessària per dur-les a terme, treballs de topografia i cartografia, i altres despeses...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR