ORDRE TRI/99/2006, de 28 de febrer, per la qual s'aproven les bases reguladores per a l'atorgament d'ajuts per a la subcontractació d'activitats de recerca, desenvolupament i innovació.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyOrdre

Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial

ORDRE

TRI/99/2006, de 28 de febrer, per la qual s'aproven les bases reguladores per a l'atorgament d'ajuts per a la subcontractació d'activitats de recerca, desenvolupament i innovació.

Les activitats de recerca, desenvolupament i innovació són imprescindibles per tal de tenir, en un context de competència global, una millora sostenible en la productivitat i la competitivitat empresarial. Així ho han reconegut la Unió Europea, els seus estats membres i la Generalitat de Catalunya amb polítiques i mesures de suport a les empreses en la seva tasca d'adopció de la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació.

Els resultats de la convocatòria de l'any 2005 d'ajuts per a la subcontractació d'activitats de recerca, desenvolupament i innovació (Ordre TRI/161/2005, de 13 d'abril, del CIDEM) han posat de manifest la conveniència de continuar amb el suport a les empreses per a la subcontractació d'activitats de R+D i innovació, com a via per a millorar la capacitat d'innovació de les empreses i l'articulació del sistema català d'innovació.

La innovació d'un territori està en funció dels esforços destinats a la creació de nous productes i processos i de les interaccions dels diferents agents, particularment empreses, centres públics i privats de recerca, universitats i administracions públiques, que formen part del sistema territorial d'innovació. Així, és necessari afavorir tant l'augment dels esforços destinats a la R+D i innovació, com les relacions entre els diferents agents del sistema d'innovació.

Amb aquesta actuació, emmarcada dins del Pla de Recerca i Innovació de Catalunya 2005-2008, es pretén fomentar la subcontractació per part de les empreses a proveïdors de R+D externa i, en particular, als centres públics de recerca, als centres de recerca i tecnològics privats sense ànim de lucre i als centres de suport a la innovació tecnològica del CIDEM, amb la finalitat d'impulsar els processos de transferència de coneixement i tecnologia.

Una política eficient de foment de la innovació requereix mesures tant des de la vessant de l'oferta amb la creació d'infrastructures de suport a la innovació i a la transferència de coneixements i tecnologia, com des de la vessant de la demanda amb accions d'estímul a les empreses que redueixin el cost de la realització de projectes d'R+D amb aquest tipus de centres, pel fort component d'externalitat que comporten les activitats d'R+D.

Així mateix, aquest programa s'orienta no únicament al suport de les accions de R+D sinó que pretén impulsar el conjunt de la capacitat innovadora, tant tecnològica com en àrees d'organització de la producció, el màrqueting i el disseny, la logística o la incorporació de les tecnologies de la informació i la comunicació de les petites i mitjanes empreses. Les debilitats en la realització i la incorporació d'innovacions no tecnològiques han estat identificades, tant a Catalunya com a la Unió Europea, com una de les causes del baix ritme de creixement de la productivitat de les empreses. En conseqüència, són necessàries accions de suport a la subcontractació d'activitats d'innovació, tant tecnològica com no tecnològica, i en particular per a les petites i mitjanes empreses.

Aquesta Ordre d'ajuts és compatible i pot ser complementada amb d'altres ajudes atorgades a nivell estatal per a la recerca i el desenvolupament, com ara les del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial-CDTI (Investigació Industrial Concertada, Desenvolupament Tecnològic i Innovació Tecnològica), així com les del Programa Profit, sempre que es respectin els límits d'acumulació marcats per la Unió Europea.

D'acord amb el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002), modificada per la Llei 12/2004, de 27 de desembre, de mesures financeres (DOGC núm. 4292, de 31.12.2004);

D'acord amb la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003);

En conseqüència, vist l'informe previ de l'Assessoria Jurídica, i en ús de les atribucions que em són conferides,

Ordeno:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases reguladores per a l'atorgament dels ajuts per a la subcontractació d'activitats de recerca, desenvolupament i innovació.

Article 2

Convocatòries

2.1 En funció de les disponibilitats pressupostàries i per resolució del president del Comitè Executiu del CIDEM, es publicaran al DOGC les convocatòries per a la presentació de sol·licituds per a l'obtenció dels ajuts previstos en aquesta Ordre, les quals contindran les determinacions establertes per la normativa d'aplicació.

2.2 En el cas que, un cop resolta la convocatòria dels ajuts previstos en aquesta Ordre, no s'hagués exhaurit l'import màxim destinat per a l'exercici corresponent o que el Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM) obtingui fons addicionals destinats a les accions regulades en aquesta Ordre, es podrà, amb el romanent que quedi o amb l'import d'aquests fons addicionals, obrir una nova convocatòria per a la concessió dels ajuts regulats en aquesta Ordre mitjançant una resolució del president del Comitè Executiu del CIDEM.

2.3 A mesura que es produeixin renúncies o revocacions dels ajuts i en el supòsit que, un cop resolta la convocatòria, s'hagi esgotat l'import màxim destinat per a aquest exercici, es podran assignar nous atorgaments als projectes que no van arribar a obtenir ajut i que, atesos els criteris de valoració continguts en aquesta Ordre, mantenien una posició immediatament posterior a la dels projectes ajudats segons l'ordre de preferència establert, sempre que aquests projectes es puguin realitzar en els terminis establerts per aquesta Ordre.

Article 3

Tipus de projectes subvencionables

El Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM) podrà atorgar ajuts per a la realització dels projectes següents:

  1. Projectes de subcontractació d'activitats de recerca industrial, tal com es defineixen a l'article 7 d'aquesta Ordre.

  2. Projectes de subcontractació d'activitats de desenvolupament precompetitiu, tal com es defineixen a l'article 7 d'aquesta Ordre.

  3. Projectes de subcontractació d'activitats d'innovació, tal com es defineixen a l'article 10 d'aquesta Ordre.

Article 4

Modalitats d'ajuda

Els ajuts es podran atorgar en base a les modalitats següents:

  1. Subvencions.

  2. Avals.

En el moment de presentar la sol·licitud per acollir-se a aquesta Ordre d'ajuts, el sol·licitant podrà optar per una o per les dues modalitats d'ajut.

Les característiques de la modalitat d'aval seran les següents:

El CIDEM informarà als sol·licitants l'entitat amb la que s'han de formalitzar els avals.

L'import de l'aval serà de fins a un 80% de les despeses del projecte corresponents a tasques subcontractades per part de l'empresa sol·licitant a proveïdors externs de R+D+i, incloses les despeses relacionades amb l'adquisició i la sol·licitud de la propietat industrial, i a despeses d'adquisició d'equipaments, instrumental i material inventariable dedicat exclusivament i permanentment a l'activitat de recerca, amb un màxim de 150.000 euros.

Per tal de formalitzar l'aval, el beneficiari haurà de fer-se càrrec de la mutualitat exigida per l'entitat atorgant de l'aval, que serà com a màxim del 4% de l'import de l'aval (reintegrable un cop cancel·lat), del cost d'obertura de l'aval (fins a un 0,25% de l'import de l'aval) i de la prima de risc d'aquest (fins a un 0,75% del risc viu anual).

L'aval permet a l'empresa l'obtenció d'un préstec d'entre 3 i 5 anys, amb la possibilitat d'1 any de carència, per un import màxim igual a l'import de l'aval concedit. El tipus d'interès d'aquest préstec serà de euribor + 0,5% anual.

Article 5

Beneficiaris: concreció i requisits

5.1 Podran ser beneficiàries dels ajuts previstos en aquesta Ordre les entitats següents:

  1. En el cas d'ajuts per a la realització de projectes de subcontractació d'activitats de recerca, les empreses amb establiment operatiu a Catalunya, incloses les cooperatives i societats laborals. En el cas que l'ajut s'atorgui en la modalitat d'aval els beneficiaris seran les petites i mitjanes empreses amb seu social i establiment operatiu a Catalunya, incloses les cooperatives i societats laborals.

  2. En el cas d'ajuts per a la realització de projectes de subcontractació d'activitats de desenvolupament precompetitiu, les petites i mitjanes empreses amb establiment operatiu a Catalunya, incloses les cooperatives i societats laborals. En el cas que l'ajut s'atorgui en la modalitat d'aval els beneficiaris seran les petites i mitjanes empreses amb seu social i establiment operatiu a Catalunya, incloses les cooperatives i societats laborals.

  3. En el cas d'ajuts per a la realització de projectes de subcontractació d'activitats d'innovació: les petites i mitjanes empreses amb establiment operatiu a Catalunya, incloses les cooperatives i societats laborals. En el cas que l'ajut s'atorgui en la modalitat d'aval els beneficiaris seran les petites i mitjanes empreses amb seu social i establiment operatiu a Catalunya, incloses les cooperatives i societats laborals.

    5.2 Als efectes del que preveu aquesta Ordre, es considerarà petita i mitjana empresa (PIME) aquella que s'ajusti a la definició que en fa la Recomanació de la Comissió Europea de 6 de maig de 2003 (DOCE L 124/36, de 20.5.2003), d'acord amb la qual s'entén per PIME aquella empresa que ocupi menys de 250 treballadors i que el seu volum de negoci anual no excedeixi els 50 milions d'euros...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR