DECRET 348/2001, de 4 de desembre, pel qual es regulen els centres de bronzejat artificial.

SecciónDisposicions Generals
EmisorInstitut Per a la Promoció i Formació Cooperatives
Rango de LeyDecret

DECRET

348/2001, de 4 de desembre, pel qual es regulen els centres de bronzejat artificial.

La demanda i utilització dels centres de bronzejat és cada vegada més elevada tant en centres de bronzejat especialitzats com en perruqueries, salons de bellesa o gimnasos amb una franja horària de serveis molt àmplia. Malgrat tot, aquesta diversificació de l'activitat pot tenir aspectes negatius, ja que no hem d'oblidar que les radiacions UVA artificials comporten perills per a la salut de las persones usuàries si no se'n fa ús correcte.

En aquest sentit, l'article 2.a) de la Llei 3/1993, de 5 de març, de l'Estatut del consumidor, declara com a drets protegits de les persones consumidores, la seva salut i la seva seguretat. Aquesta protecció troba un reconeixement específic a l'article 3 on s'obliga els poders públics, en l'àmbit de les seves competències, a atendre d'una manera especial les instal·lacions i serveis que puguin afectar la seguretat física de les persones i, en concret, els productes i serveis destinats a la salut, cura higiènica i estètica a fi que les persones usuàries siguin informades dels riscos que comporten aquestes activitats.

Aquest Decret complementa l'ordenament jurídic en aquesta matèria, establint els requisits que han d'acomplir els bancs solars, concretant uns coneixements mínims de formació del personal que treballa en els centres de bronzejat, concretant els requisits de les instal·lacions i preveient la informació mínima que s'ha de donar a les persones usuàries, sobretot pel que respecta a la seva salut i seguretat.

En conseqüència, i d'acord amb el que disposa l'article 61 de la Llei 13/1998, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta dels consellers dels departaments d'Indústria, Comerç i Turisme i de Sanitat i Seguretat Social i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte i àmbit d'aplicació

1.1 La present norma té per objecte garantir la informació que rep la població usuària dels centres de bronzejat artificial, en relació a l'ús responsable i segur d'aquests.

1.2 La present norma s'aplica a tots els centres de bronzejat artificial, incloent-hi les persones que s'ocupen de les activitats de banc solar. També s'aplica als bancs solars amb funcionament automàtic mitjançant monedes, targetes o qualsevol altre tipus de mecanisme que permeti a les persones usuàries fer ús directe dels aparells.

No entren dins l'àmbit d'aplicació els hospitals, clíniques i serveis dermatològics on es treballi amb raigs ultraviolats com a agent terapèutic per a afeccions dermatològiques.

Article 2

Definicions

En l'aplicació d'aquesta norma, cal entendre com a:

Emissor d'ultraviolats:

Qualsevol font de raigs concebuda per tal d'emetre energia electromagnètica no ionitzant en longituds d'ona de 400 nanometres o inferiors, tenint en compte l'efecte pantalla de qualsevol dispositiu de protecció que pugui trobar-se al voltant.

Banc solar:

Qualsevol aparell que contingui com a mínim un emissor d'ultraviolats, que s'utilitzi per aconseguir un bronzejat artificial.

Centre de bronzejat:

Lloc o establiment on s'utilitza, amb finalitat comercial, almenys un banc solar o qualsevol altre tipus de maquinària o instal·lació que inclogui un emissor d'ultraviolats.

Article 3

Requisits dels bancs solars

Tots els bancs solars que s'utilitzin en centres de bronzejat han de complir les normatives de seguretat que a nivell comunitari siguin d'aplicació.

A aquests efectes, els centres de bronzejat disposaran de la documentació que acrediti el compliment dels requisits esmentats, sens perjudici de la informació i plaques de característiques que els bancs solars incorporin d'origen.

Article 4

Manteniment dels bancs solars

4.1 Les persones físiques o jurídiques titulars dels centres de bronzejat són responsables que s'efectuïn les revisions, canvis de tubs i altres operacions de manteniment, d'acord amb les normatives de seguretat aplicables i, a falta d'aquestes, amb les indicacions i recomanacions de la persona que fabrica o importa l'aparell. També seran responsables de la neteja i desinfecció dels bancs solars després de cada...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR