DECRET 234/1990, de 17 de setembre, pel qual es regulen les competències de la Generalitat en matèria de protecció civil.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyDecret

Fins ara, l'estructura executiva de la protecció civil dins la Generalitat de Catalunya es trobava ubicada a la Direcció General de Prevenció i Extinció d'Incendis i de Salvaments de Catalunya. Així, pel Decret 220/1986, de 17 de juliol, de reestructuració de la Direcció General esmentada, s'atribuïa a la Subdirecció General de Prevenció, a part de les funcions pròpies de la prevenció d'incendis, d'altres encaminades a la prevenció de sinistres i calamitats públiques en general, com la planificació i l'elaboració dels plans d'emergències, l'inventari de recursos mobilitzables, els mitjans disponibles, la coordinació i les comunicacions i l'impuls de la formació dels voluntaris de protecció civil.

Posteriorment, pel Decret 152/1987, de 9 d'abril, es va crear la Comissió de Protecció Civil de Catalunya, i pel Decret 9/1989, de 21 de gener, es creà la Gerència en matèria de protecció civil.

Les últimes competències en la matèria, atribuïdes al Departament de Governació pel Decret 391/1988, de 27 de desembre, i la naturalesa mateixa de la protecció civil, que requereix d'una indispensable racionalització de recursos i funcions i també la màxima coordinació dels mitjans disponibles, aconsellen la unificació en una sola unitat de tots els serveis de protecció civil.

Per aquest motiu, s'escau la regulació i l'estructuració de la protecció civil dins la Generalitat a fi de dotar-la de l'operativitat que requereix la consecució dels objectius fixats en la matèria, tenint present que, en el futur, el Centre de coordinació d'emergències, amb dependència del Departament de Governació, ha d'esdevenir una peça clau de tot el sistema de la protecció civil de Catalunya.

En conseqüència, d'acord amb la normativa de règim interior vigent, a proposta del conseller de Governació i amb la deliberació prèvia del Consell Executiu,

Decreto:

Article 1

Corresponen al Govern de la Generalitat de Catalunya, en matèria de protecció civil, les facultats següents:

  1. Aprovar el Pla de protecció civil de Catalunya i els plans especials que s'estableixin en la matèria.

  2. Exercir la potestat sancionadora fins a 10 milions de Pta.

  3. Aprovar les disposicions de caràcter general que s'elaborin, amb l'informe previ de la Comissió de protecció civil de Catalunya.

  4. Qualsevol altra facultat que li atorgui la legislació vigent.

Article 2

2.1 Sens perjudici de les competències que atribueix al president de la Generalitat la legislació vigent, el conseller de Governació és l'autoritat superior en matèria de protecció civil i li corresponen les funcions següents:

  1. Exercir, en situacions de risc greu, catàstrofe o calamitat pública, la direcció única i la coordinació de tots els recursos humans i materials de la Generalitat amb incidència en la matèria.

  2. Exercir la superior direcció, coordinació i inspecció de les actuacions que es produeixin.

  3. Exercir, així mateix, la direcció del Centre de coordinació d'emergències de Catalunya, llevat que en aplicació dels plans de protecció civil, convenis o protocols d'actuació correspongui aquesta atribució a una altra autoritat.

  4. Elevar al Consell Executiu, per a la seva aprovació, les disposicions de caràcter general que s'elaborin en la matèria i dur a terme el seu desplegament.

  5. Presidir la Comissió de protecció civil de Catalunya.

  6. Aprovar l'inventari de riscs i el catàleg de recursos mobilitzables. En la part que es refereix al risc derivat de l'activitat empresarial, aquest inventari s'elaborarà d'acord amb la informació rebuda del Departament d'Indústria i Energia.

  7. Aprovar els plans d'emergència exterior de les activitats industrials, segons el Reial Decret 886/1988, de 15 de juliol, i el Decret 391/1988, de 27 de desembre.

  8. Exercir la direcció de l'execució dels plans d'emergència exterior de les indústries afectades...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR