ORDRE MAH/402/2009, de 5 d'agost, per la qual es regulen les prestacions permanents per al pagament del lloguer.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyOrdre

ORDRE

MAH/402/2009, de 5 d'agost, per la qual es regulen les prestacions permanents per al pagament del lloguer.

L'Estatut de Catalunya, aprovat per la Llei orgànica 6/2006, del 18 de juliol, de reforma de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, al seu article 26 reconeix el dret de les persones que no disposen de prou recursos a accedir a un habitatge digne, per la qual cosa els poders públics han d'establir per llei un sistema de mesures que garanteixi aquest dret.

La Llei 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l'habitatge, a l'article 72 preveu que el departament competent en matèria d'habitatge ha d'establir un sistema de prestacions per al pagament del lloguer per a les persones residents a Catalunya amb ingressos baixos i moderats, a les quals el cost de l'habitatge pot situar en risc d'exclusió social residencial o dificultar el procés d'inserció social.

Com a antecedents de les prestacions esmentades, el Pla per al dret a l'habitatge 2004-2007, regulat pel Decret 454/2004, de 14 de desembre, i el Decret 244/2005, de 8 de novembre, van establir una línia d'ajuts al lloguer, anomenat lloguer just, per a col·lectius amb dificultats, per tal de prevenir l'exclusió social residencial. Aquests ajuts han esdevingut un instrument essencial per facilitar l'accés o el manteniment de l'habitatge a aquestes persones i que no caiguin en l'exclusió social.

El Pacte nacional per a l'habitatge 2007-2016 estableix en el seu objectiu 4t que cap persona no ha de quedar exclosa d'un habitatge per motius econòmics, i preveu donar ajuts a 60.000 llars mitjançant, entre d'altres, els ajuts al pagament del lloguer.

Per tal d'agilitar la tramitació i poder atendre les necessitats de manera més immediata, la Llei 18/2007 estableix la creació d'un sistema de prestacions per al pagament del lloguer d'habitatges, integrat per dos tipus de prestacions:

  1. Prestacions permanents per al pagament del lloguer.

  2. Prestacions d'especial urgència per al pagament del lloguer o de quotes d'amortització hipotecària.

L'article 72 disposa que el conseller o consellera del departament competent en matèria d'habitatge ha d'establir les condicions de les prestacions esmentades, la situació de necessitat a protegir, els requisits de la persona beneficiària, la quantia o forma d'establir la prestació, el caràcter i la forma de la prestació i les causes específiques d'extinció.

Aquesta Ordre es refereix a un dels tipus de prestacions que preveu l'article 72.2 de la Llei 18/2007, les prestacions de caràcter permanent per al pagament del lloguer.

D'acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, és necessària la creació del fitxer de dades personals de les persones sol·licitants. Amb aquesta finalitat, de conformitat amb l'article 5.1.j de la Llei 5/2002, de 20 de febrer, s'ha obtingut l'informe preceptiu de l'Agència Catalana de Protecció de Dades.

Aquesta Ordre consta de vint articles, que regulen les condicions i els requisits per a la concessió d'aquestes prestacions; tres disposicions addicionals, la primera relativa als crèdits pressupostaris i pròrrogues, la segona al Consorci de l'Habitatge de Barcelona, i la tercera, que preveu el reconeixement del dret a les prestacions a favor dels beneficiaris d'ajuts al pagament del lloguer; una disposició final referent a l'entrada en vigor, i un annex, que regula el fitxer de dades d'aquestes prestacions, que es crea a l'article 20 i que està subjecte a la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, i al seu Reglament, aprovat pel Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre.

D'acord amb el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya; la Llei 13/2006, de 27 de juliol, de prestacions socials de caràcter econòmic, i la Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials;

En ús de les facultats que m'atorga l'article 39 de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la Presidència de la Generalitat i del Govern, l'article 72.5 de la Llei 18/2007, de 28 de desembre, i d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno:

Article 1

Objecte

L'objecte d'aquesta Ordre és regular les prestacions permanents per al pagament del lloguer que estableix l'apartat 2.a) de l'article 72 la Llei 18/2007, del dret a l'habitatge, els requisits per a la seva concessió, la situació de necessitat a protegir, els requisits de les persones beneficiàries, la quantia o forma d'establir la prestació, el caràcter i la forma i les causes específiques d'extinció.

Article 2

Definicions

2.1 S'entén per unitat de convivència la persona o el conjunt de persones empadronades en un domicili, amb independència que tinguin relació de parentiu entre elles o no.

2.2 S'entén per família monoparental la formada per un/a progenitor/a sol/a amb fills a càrrec que convisquin amb aquest/a.

2.3 S'entén per lloguer concertat el que fa efectiu el llogater.

2.4 S'entén per lloguer just l'import que hauria de pagar l'arrendatari, i que no hauria de superar el 20% o el 30% dels seus ingressos en funció que aquests estiguin per sota o per damunt del 0,94 vegades l'índex de renda de suficiència de Catalunya.

2.5 S'entén que hi ha risc d'exclusió social quan la unitat de convivència a què pertany la persona que sol·licita la prestació paga un lloguer superior al definit com a lloguer just al paràgraf anterior.

Article 3

Necessitat a protegir

Aquestes prestacions estan destinades a persones físiques residents a Catalunya que siguin titulars d'un contracte de lloguer d'un habitatge destinat a residència habitual i permanent, i a les unitats de convivència que tinguin ingressos baixos o moderats, a qui el cost de l'habitatge pot situar en risc d'exclusió social residencial o dificultar el procés d'inserció social, amb especial atenció a les famílies monoparentals i dones en situació de violència de gènere.

Article 4

Caràcter, forma i condicions de les prestacions

4.1 Aquestes prestacions tenen la consideració de prestacions econòmiques de dret de concurrència de caràcter permanent.

4.2 Aquestes prestacions s'atorguen amb caràcter permanent i es mantenen sempre que les persones beneficiàries continuïn reunint els requisits previstos a l'article 6.

Article 5

Incompatibilitats

Aquestes prestacions són incompatibles, pel que fa a les mensualitats, amb les prestacions econòmiques d'especial urgència per al pagament del lloguer que estableix l'article 72.2.b de la Llei 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l'habitatge, i també amb la renda bàsica d'emancipació de les persones joves, que regula el Reial decret 1472/2007, de 2 de novembre.

Article 6

Persones destinatàries i requisits que han de complir

6.1 Poden ser perceptores d'aquestes prestacions les persones que es trobin en la situació de necessitat prevista a l'article 3 i que compleixin els requisits següents:

  1. Estar en risc d'exclusió social segons s'ha definit a l'article 2.5.

  2. Ser titulars del contracte de lloguer de l'habitatge on resideixin amb caràcter habitual i permanent.

  3. Acreditar uns ingressos de la unitat de convivència no superiors als que es fixen en la corresponent convocatòria de prestacions.

  4. Tenir domiciliat el pagament del lloguer de l'habitatge per al qual se sol·licita la prestació en alguna entitat de crèdit.

  5. Tenir domiciliat el cobrament de la prestació, en alguna entitat de crèdit.

6.2 També poden ser perceptores de les prestacions les persones a les quals es reconegui el dret d'acord amb el que preveu la disposició addicional tercera, mentre continuïn mantenint els requisits previstos a l'apartat 1 d'aquest article.

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR