ORDRE MAH/177/2010, de 22 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a la rehabilitació d'edificis d'ús residencial i d'habitatges del Pla per al dret a l'habitatge del 2009-2012, aprovat pel Decret 13/2010, de 2 de febrer.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyOrdre

ORDRE

MAH/177/2010, de 22 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a la rehabilitació d'edificis d'ús residencial i d'habitatges del Pla per al dret a l'habitatge del 2009-2012, aprovat pel Decret 13/2010, de 2 de febrer.

El Decret 13/2010, de 2 de febrer, del Pla per al dret a l'habitatge del 2009-2012, ha establert els programes del Pla de rehabilitació per a aquest període i ha fixat les línies bàsiques d'actuació per impulsar la rehabilitació dels elements comuns dels edificis d'ús residencial i dels interiors dels habitatges.

El Consorci de l'Habitatge de Barcelona i el Consorci de l'Habitatge de l'Àrea Metropolitana de Barcelona tenen, entre d'altres, les funcions relatives a l'exercici de l'activitat de foment en matèria de rehabilitació d'habitatges, la qual cosa suposa l'aprovació dels instruments de planificació, programació, gestió i execució necessaris per a la seva efectivitat.

Per aquest motiu, les sol·licituds d'ajuts a la ciutat de Barcelona es regeixen per les bases pròpies aprovades pel Consorci de l'Habitatge de Barcelona, i les sol·licituds a l'àmbit d'actuació del Consorci de l'Habitatge de l'Àrea Metropolitana de Barcelona es regeixen per les bases pròpies d'aquest Consorci que inicialment s'han previst per a la instal·lació d'ascensors i la supressió de barreres arquitectòniques.

La disposició addicional segona del Decret 13/2010, de 2 de febrer, del Pla pel dret a l'habitatge del 2009-2012, estableix que el conseller de Medi Ambient i Habitatge ha d'aprovar les bases i les convocatòries de les subvencions previstes en aquest Decret, de conformitat amb les previsions de la Llei de finances públiques de Catalunya.

A proposta de la Direcció General de Qualitat de l'Edificació i Rehabilitació de l'Habitatge i, d'acord amb l'article 92.3 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del seu Reglament aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases reguladores de les subvencions per a la rehabilitació d'edificis d'ús residencial i d'habitatges, en aplicació del Pla per al dret a l'habitatge del 2009-2012, les quals figuren a l'annex d'aquesta Ordre.

Disposició transitòria única

L'exclusió de les subvencions per a actuacions de rehabilitació d'habitatges que són competència del Consorci de l'Habitatge de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, prevista a la base 1.4, s'aplica en funció de l'assumpció d'aquestes funcions per part del Consorci.

Per a l'any 2010, les actuacions excloses són les relatives a instal·lació d'ascensors i supressió de barreres arquitectòniques.

Per als anys posteriors, les convocatòries de les subvencions regulades en aquesta Ordre han d'indicar les actuacions que en queden excloses.

Disposició derogatòria

Queda derogada l'Ordre MAH/310/2009 de 8 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a la rehabilitació d'edificis d'ús residencial i d'habitatges.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la data de publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 22 de març de 2010

Francesc Baltasar i Albesa

Conseller de Medi Ambient i Habitatge

Annex

Bases reguladores de les subvencions per a la rehabilitació d'edificis d'ús residencial i d'habitatges del Pla per al dret a l'habitatge del 2009-2012, aprovat pel Decret 13/2010, de 2 de febrer.

-1 Objecte

1.1 Les subvencions previstes en aquestes bases tenen per objecte el finançament de les actuacions que es determinen en els programes de rehabilitació d'edificis d'ús residencial i d'habitatges, i en conjunts d'especial interès que conté el capítol 3 del Decret 13/2002, de 2 de febrer, del Pla per al dret a l'habitatge del 2009-2012, d'acord amb els requisits i condicions que s'estableixen a l'esmentat Decret.

1.2 Els edificis d'ús residencial i els habitatges han d'haver estat construïts abans de l'1 de gener de 1981, llevat dels casos d'intervencions urgents per risc imminent, les de millora de les condicions d'accessibilitat, la supressió de barreres arquitectòniques, l'adaptació interior dels habitatges per a persones amb mobilitat reduïda o d'altres discapacitats, i també les de millora de la sostenibilitat i de l'eficiència energètica.

La data de construcció s'acredita amb el certificat final d'obra o altre document que justifiqui l'antiguitat de l'edificació.

1.3 Queden excloses les sol·licituds d'ajuts per a la instal·lació d'ascensors en edificis d'habitatges acabats amb posterioritat al 31 de desembre de 1996, els quals estan obligats per la normativa vigent a disposar d'aquesta instal·lació.

1.4 Queden excloses les sol·licituds d'ajuts de rehabilitació d'edificis d'ús residencial i d'habitatges de la ciutat de Barcelona, que es regeixen per les bases pròpies aprovades pel Consorci de l'Habitatge de Barcelona i les sol·licituds d'ajuts de rehabilitació per a la instal·lació d'ascensors i l'eliminació de barreres arquitectòniques en els edificis d'ús residencial del municipis que integren l'àmbit competencial del Consorci de l'Habitatge de l‘Àrea Metropolitana de Barcelona, que es regiran per les bases pròpies aprovades per aquest.

-2 Requisits

2.1 És requisit per a l'atorgament de les subvencions previstes en aquestes bases haver passat l'avaluació tècnica prèvia per a la justificació de la necessitat i idoneïtat de l'actuació, i disposar del resultat d'aquesta avaluació, amb excepció de les obres de rehabilitació d'elements d'un edifici amb risc greu i imminent, degudament acreditat.

2.2 Els informes tècnics que formen part dels plans d'inspecció que preveu l'article 28, de la Llei 18/2007, del dret a l'habitatge, constitueixen l'instrument preferent per fer l'avaluació tècnica que es requereix. No seran protegibles les obres de rehabilitació d'un edifici o d'un habitatge quan siguin diferents a les que resultin dels esmentats informes i al resultat de la seva avaluació tècnica.

2.3 Amb la finalitat d'avaluar tècnicament les obres que cal realitzar, aquestes no es poden iniciar abans que s'hagi realitzat la visita d'inspecció tècnica per a l'elaboració dels informes previs.

Els informes previs a les sol·licituds d'ajuts seran valorats pels tècnics de les Oficines Locals d'Habitatge on s'han presentat les sol·licituds o pels tècnics dels serveis competents en la concessió de les subvencions, amb la finalitat de comprovar que les obres de rehabilitació s'ajusten als resultats. No obstant això, tot i disposar d'aquest informe previ, no es podran presentar les sol·licituds d'ajuts si ha transcorregut més d'un any a comptar de la data en què van finalitzar les obres de rehabilitació.

2.4 S'exceptua del requisit previst a la base 2.3, els casos en què s'han iniciat les obres per motius de risc imminent, degudament acreditat.

2.5 En el cas de persones o entitats promotores de les actuacions de rehabilitació en els habitatges d'ús propi previstes a l'article 62, del Decret del Pla per al dret a l'habitatge 2009-2012, els ingressos de la unitat familiar ponderats no poden superar 4'210502 vegades l'IRSC, llevat el supòsit previst a l'article 56.2.c) d'adaptacions interiors dels habitatges, que no poden superar 6'081836 vegades l'IRSC. Aquestes limitacions no són d'aplicació a les actuacions que són per a la millora de l'aïllament tèrmic o acústic.

-3 Destinataris/àries

Poden optar a les subvencions les persones o entitats promotores de les obres de rehabilitació que siguin les propietàries, usufructuàries, llogateres o usuàries dels edificis d'ús residencial i habitatges, que compleixin amb els requisits i condicions que estableix el capítol 3, del Decret 13/2010, del Pla per al dret a l'habitatge 2009-2012, i les que estableix aquesta Ordre, en la seva condició de:

comunitats de propietaris i titulars d'edificis d'habitatges d'ús residencial per a la rehabilitació d'elements comuns de l'edifici;

titulars d'habitatges per a la rehabilitació dels interiors;

titulars d'edificis d'un sol habitatge, per a la rehabilitació d'elements que formen part de l'edifici o de l'interior de l'habitatge.

S'entén que són titulars, tant les persones amb títol de domini com amb qualsevol altre dret que permeti realitzar les actuacions de rehabilitació i complir amb les obligacions que corresponen al manteniment i conservació dels habitatges.

-4 Presentació de sol·licituds

4.1 Les sol·licituds s'han de presentar en el model d'instància normalitzat per la Secretaria d'Habitatge que es pot obtenir a la pàgina web del Departament de Medi Ambient i Habitatge: http://mediambient.gencat.net/cat/ciutadans/habitatge/impresos_formularis.jsp

  1. En les Oficines Locals d'Habitatge, quan es refereixen a actuacions a realitzar en l'àmbit territorial propi de l'Oficina on es fa la presentació. Les adreces d'aquestes oficines s'indicaran en la resolució de convocatòria de les subvencions.

  2. En les dependències del Departament de Medi Ambient i Habitatge que s'indicaran en la resolució de convocatòria de les subvencions, o pels mitjans que estableix l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

    4.2 La presentació de les sol·licituds implica la plena acceptació de les bases reguladores de les subvencions i l'autorització a l'Administració de la Generalitat per comprovar que el beneficiari/ària de la subvenció està al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social.

    -5 Documentació

    5.1 Les persones sol·licitants han de presentar, juntament amb la sol·licitud en què cal indicar les dades d'identificació de les persones o entitats promotores de les obres de rehabilitació i les relatives als informes d'avaluació tècnica elaborats amb caràcter previ, la documentació següent.

    1. Documentació juridicoadministrativa.

  3. En tots...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR