REIAL DECRET 1503/1980, de 20 de juny, sobre transferència d'actuacions de l'Instituto Nacional de Urbanización a la Generalitat de Catalunya.

SecciónDiversos
EmisorPresidència del Govern de L'Estat
Rango de LeyReial Decret

L'Estatut d'Autonomia de Catalunya atribueix a la Generalitat les competències de l'Estat en matèria urbanística. Per això es fa necessari d'arbitrar una fórmula de gestió de l'actual patrimoni de l'Estat en l'Institut Nacional d'Urbanització respecte a l'àmbit territorial de la Comunitat Autònoma, tot això sense perjudici de les disposicions que adopti aquesta per a la gestió urbanística del patrimoni de l'esmentada Comunitat Autònoma.

A aquest efecte, les representacions de l'Estat i de la Generalitat han considerat que la fórmula més convenient per als interessos públics és traspassar a la Generalitat de Catalunya el patrimoni de l'Instituto Nacional de Urbanización, si bé imputant el seu contingut econòmic als fons que l'Estat ha de transferir a la Generalitat d'acord amb el que disposen l'article 44,3 i la Disposició Transitòria Tercera de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, amb la deducció necessària com a conseqüència de la gestió necessària a aquest efecte.

En virtut d'això, previ acord de la Comissió Mixta a què es refereix la Disposició Transitòria sisena de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, a proposta dels ministeris d'Obres Públiques i Urbanisme i d'Administració Territorial i prèvia deliberació del Consell de Ministres en la seva reunió del dia vint de juny de mil nou-cents vuitanta,

Disposo:

Article primer

  1. Es traspassen a la Generalitat de Catalunya el patrimoni i les actuacions urbanístiques gestionades per l'Instituto Nacional de Urbanización en nom propi o per encàrrec de l'Instituto Nacional de la Vivienda, en l'estat en què es trobi cadascuna en aquest moment, en els polígons o àrees d'actuació que es relacionen en l'Annex I d'aquest Reial Decret (*). 2. Igualment es traspassen a la Generalitat les accions en Societats Anònimes i les participacions en Juntes de Compensació la titularitat de les quals correspon a l'Instituto Nacional de Urbanización i que es relacionen a l'Annex esmentat.

Article segon

  1. Es traspassen a la Generalitat els recursos pressupostaris pendents el dia de la data, que en el pressupost de l'Instituto Nacional de Urbanización per a 1980 són destinats a les actuacions objecte de transferència i que es relacionen en l'Annex II d'aquest Reial Decret (*). 2. Igualment es transferiran a la Generalitat els recursos que es consignin en els Pressupostos Generals de l'Estat per als anys 1981 a 1985, tots dos inclosos, en relació amb el patrimoni i les actuacions que es traspassaran per aquesta disposició, segons disposin les corresponents lleis de Pressupostos de l'Estat.

Article tercer

  1. A partir de l'efectivitat de les transferències citades, la Generalitat de Catalunya se subroga en els drets i obligacions de l'Instituto Nacional de Urbanización i, si s'escau, de l'Instituto Nacional de la Vivienda en relació amb les actuacions que es transfereixen per aquest Reial Decret. 2. La subrogació a què es refereix l'apartat anterior es durà a terme entenent que els drets i obligacions que se'n derivin seran assumits íntegrament i amb plenitud d'efectes per la Generalitat, tant si provenen d'expedients, contractes o operacions propis de l'Instituto Nacional de Urbanización com si aquest els ha assumits en virtut dels convenis o encàrrecs atorgats per altres organismes, tot això fins al límit dels crèdits assignats per l'Estat a què es refereix l'article anterior o els que es puguin assignar temps a venir per a aquestes actuacions.

Article quart

La Generalitat de Catalunya haurà de destinar el patrimoni i els recursos transferits als fins per als quals foren adquirits o establerts per l'Estat, i destinar especialment a la construcció de vivendes de protecció oficial el sòl actualment previst per a actuacions de l'Instituto Nacional de la Vivenda.

Article cinquè

L'Instituto Nacional de Urbanización facilitarà tota la documentació i la col·laboració necessàries perquè la Generalitat pugui menar eficaçment les actuacions que es traspassen. En tot cas, la col·laboració entre ambdues Entitats es podrà portar a terme en noves actuacions de gestió conjunta, mitjançant en cada cas.

Article sisè

Transcorreguts cinc anys des de l'entrada en vigor d'aquest Reial Decret, es farà una valoració del resultat econòmic de la gestió urbanística del patrimoni de l'Estat transferit a la Generalitat de Catalunya. El valor patrimonial resultant, deduïdes les despeses de gestió, s'imputarà al percentatge de participació previst en l'apartat 3 de l'article 44 i la Disposició Transitòria Tercera de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, distribuït en les cinc anualitats següents. El Ministerio de Hacienda tindrà en compte aquest import a l'efecte de l'elaboració del pressupost d'inversió de l'Instituto Nacional de Urbanización en els exercicis econòmics respectius. 2. La Generalitat de Catalunya haurà de mantenir l'adequat equilibri financer del patrimoni transferit. La Generalitat de Catalunya podrà aplicar a la realització del patrimoni assignat els mateixos criteris que el Govern autoritzi per a l'Instituto Nacional de Urbanización, i en els seus mateixos termes i proporció; a aquest efecte es traslladaran a la Generalitat de Catalunya els criteris aprovats pel Govern.

Disposició final Aquest Reial Decret serà publicat simultàniament al Boletín Oficial del Estado i al Diari Oficial de la Generalitat, i adquirirà vigència a partir de la seva publicació.

Madrid, vint de juny de mil nou-cents vuitanta.

JUAN CARLOS R.

El Ministro de la Presidencia. Rafael Arias Salgado y Montalvo.

(*) (Vegeu annexos a les pàgs. 1193-1994)

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR