ORDRE TIC/222/2003, de 14 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores que han de regir les subvencions relatives a les accions de desenvolupament local que promou el Servei d'Ocupació de Catalunya mitjançant pactes territorials per a l'ocupació en el període 2003-2006, i es convoquen les corresponents a l'any 2003.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyOrdre

ORDRE TIC/222/2003, de 14 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores que han de regir les subvencions relatives a les accions de desenvolupament local que promou el Servei d'Ocupació de Catalunya mitjançant pactes territorials per a l'ocupació en el període 2003-2006, i es convoquen les corresponents a l'any 2003.

La Llei 17/2002, de 5 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i de creació del Servei d'Ocupació de Catalunya, crea un nou escenari on els pactes territorials per a l'ocupació són considerats, juntament amb el Pla de desenvolupament de polítiques actives d'ocupació i l'Observatori del Mercat de Treball, instruments estratègics per a la participació, la coordinació i la programació de les actuacions ocupacionals del Servei d'Ocupació de Catalunya.

El Decret 284/2002, de 19 de novembre, d'estructuració i de reestructuració parcial de diversos departaments de l'Administració de la Generalitat, crea el Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme amb la finalitat de donar resposta als reptes econòmics, industrials i socials que planteja el desenvolupament tecnològic i econòmic i la creació d'ocupació que hi està associada.

Partint de l'experiència dels exercicis anteriors, i d'acord amb el nou escenari, el Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme regula aquesta nova Ordre, i amb la voluntat de continuar i millorar la tasca iniciada amb l'Ordre de 8 d'octubre de 2001 s'introdueixen modificacions, de les quals cal destacar que, per constituir un pacte territorial per a l'ocupació, el mínim de població del territori serà de 20.000 habitants, i s'obre la possibilitat excepcional de constituir un pacte territorial per a l'ocupació en territoris amb una població inferior a 20.000 habitants.

En l'àmbit de l'Estat, l'Estratègia Europea per a l'Ocupació, com a marc de referència per coordinar les polítiques d'ocupació al voltant dels quatre pilars d'actuació dels estats membres, es recull en el Pla Nacional d'Ocupació.

A Catalunya, el Govern de la Generalitat estableix els criteris, les directrius i les prioritats de la política ocupacional mitjançant el Pla General d'Ocupació de Catalunya. Aquests criteris es defineixen anualment en el Pla de desenvolupament de polítiques actives d'ocupació.

En aquest context, els pactes territorials per a l'ocupació, d'acord amb les funcions assignades per la Llei 17/2002, esdevenen un instrument estratègic amb dos vessants:

Contribueixen a la planificació i programació del Pla de desenvolupament de les polítiques actives d'ocupació.

Es constitueixen en un àmbit de concertació i participació dels principals agents que intervenen en el territori en matèria d'ocupació, amb les funcions d'analitzar les necessitats del mercat de treball i oferir propostes d'estratègies d'acord amb les potencialitats i oportunitats del seu àmbit corresponent.

L'objectiu d'aquesta diagnosi territorial és contribuir a la creació i millora de l'ocupació, amb la possibilitat d'una planificació territorial a mitjà i llarg termini, que permeti proposar una programació complementària i innovadora en matèria de polítiques actives.

Vist el que disposa el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002);

Atès que s'ha informat el Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya i el Consell de Direcció del Servei d'Ocupació de Catalunya, amb els informes previs de l'Assessoria Jurídica d'Afers Laborals i d'Ocupació, i de la Intervenció Delegada del Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, a proposta del Servei d'ocupació de Catalunya i en ús de les facultats que em són conferides d'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té com a finalitat aprovar les bases reguladores dels ajuts del Fons Social Europeu programades en el DOCUP número 2000.ES.16.2.DO.004, destinades a impulsar el desplegament i funcionament dels pactes territorials per a l'ocupació a Catalunya amb l'objectiu de portar a terme una estratègia integrada de polítiques actives, amb la participació activa i el consens dels principals agents implicats en l'àmbit de l'ocupació, i obrir la convocatòria corresponent per a l'any 2003.

Article 2

Marc normatiu aplicable

La present Ordre és el marc normatiu de referència per al període 2003-2006 dels pactes territorials per a l'ocupació ja existents i reconeguts d'acord amb l'Ordre de 8 d'octubre de 2001 (DOGC núm. 3519, de 22.11.2001) i d'aquells pactes territorials per a l'ocupació que es reconeguin d'acord amb el procediment establert a l'article 5 d'aquesta Ordre.

Als efectes d'aquesta Ordre, el programa per al desenvolupament dels pactes territorials per a l'ocupació tindrà una durada màxima fins a l'any 2006.

L'atorgament de subvencions serà anual, i restarà condicionat a les disponibilitats pressupostàries, així com a la publicació de la convocatòria corresponent.

Article 3

Pactes territorials

3.1 El pacte territorial per a l'ocupació haurà d'integrar necessàriament les administracions locals que en vulguin formar part, així com els agents econòmics i socials representatius del territori. També podran formar-ne part les entitats que intervinguin en el territori, preferentment en l'àmbit de l'ocupació, quan el pacte territorial per a l'ocupació ho consideri adient.

3.2 Un mateix ens municipal o comarcal només podrà formalitzar un únic pacte territorial per a l'ocupació d'acord amb aquesta Ordre.

3.3 Per tal de constituir un pacte territorial per a l'ocupació, a l'empara d'aquesta Ordre, i amb la finalitat que les actuacions realitzades en l'àmbit del pacte tinguin l'eficàcia necessària, s'estableix un mínim de població en el territori de 20.000 habitants, d'acord amb l'últim cens de població.

3.4 En el supòsit de presentar-se una proposta de pacte territorial per a l'ocupació en una zona amb una població de menys de 20.000 habitants, serà necessària la presentació d'una memòria que haurà d'incloure:

  1. Definició d'una planificació estratègica.

  2. Detall de la feina en comú dels integrants del pacte en l'àmbit de la promoció econòmica i de col-laboracions en matèria de polítiques actives, fetes o que es volen fer.

  3. Els beneficis que suposa per al territori l'existència del pacte.

  4. Coincidència amb l'entorn d'un mercat de treball o una realitat socioeconòmica territorial.

  5. La memòria prevista a l'article 5.1. d'aquesta Ordre.

3.5 En aplicació del principi de subsidiarietat, els integrants del pacte designaran una entitat local com a entitat coordinadora del pacte territorial per a l'ocupació.

3.6 Amb l'objecte de fer el seguiment de cada pacte, s'articularà la figura del Comitè de Direcció, el qual desplegarà els objectius, les funcions, la representació dels signants i el mateix sistema de funcionament. A petició del Comitè, el Servei d'Ocupació de Catalunya podrà assistir a les seves sessions.

El Comitè Director de cadascun dels pactes vetllarà i serà responsable de la creació d'un comitè tècnic en el qual serà necessària la participació i la presència de tots els integrants del pacte, o dels seus representants, així com d'una representació del Servei d'Ocupació de Catalunya.

Article 4

Entitats col-laboradores

Les entitats coordinadores tenen, d'acord amb l'article 91 de la Llei de finances públiques de Catalunya, la consideració d'entitat col-laboradora amb les obligacions que estableix l'article 96 del mateix cos legal.

Article 5

Sol-licituds de reconeixement de pactes

5.1 Per al reconeixement de pactes territorials per a l'ocupació, l'entitat coordinadora haurà de presentar una sol-licitud a les adreces indicades a l'article 12 d'aquesta Ordre, a la qual s'hi haurà d'adjuntar una memòria amb el contingut següent:

Definició del projecte de pacte.

Detall dels elements que aconsellen l'establiment d'un pacte en el territori corresponent.

Previsió de les actuacions a desenvolupar a partir d'una feina conjunta i consensuada de diagnosi, planificació .incidint especialment en les línies estratègiques d'actuació i programació., seguiment i avaluació per tal d'aconseguir la finalitat prevista a l'article 1, mitjançant les actuacions prioritàries que estableix l'article 6 d'aquesta Ordre.

5.2 El termini per a la presentació de sol-licituds de reconeixement de pacte territorial per a l'ocupació s'iniciarà a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre i finalitzarà el 31 de juliol de 2003, sens perjudici del termini que estableix l'article 11.1 d'aquesta Ordre, en relació amb el termini per a la presentació de sol-licituds per als ajuts corresponents a l'exercici 2003.

5.3 Un cop presentat el projecte, el Servei d'Ocupació de Catalunya en verificarà el contingut i valorarà si es compleixen els requisits exigits.

5.4 El director del Servei d'Ocupació de Catalunya emetrà una resolució motivada, d'aprovació o denegació, de reconeixement del pacte territorial per a l'ocupació, amb la proposta prèvia de la Subdirecció General de Formació Professional Ocupacional, o bé del Consell de Direcció del Servei d'Ocupació de Catalunya si és pel supòsit previst a l'article 3.4, en el termini de sis mesos des de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR