DECRET 126/2003, de 13 de maig, pel qual s'estableixen els requisits tecnicosanitaris dels establiments d'òptica.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyDecret

DECRET 126/2003, de 13 de maig, pel qual s'estableixen els requisits tecnicosanitaris dels establiments d'òptica.

La Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, així com la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, preveuen que el sistema sanitari ha d'estar orientat a la promoció de la salut i a la prevenció de la malaltia.

L'article 29 de la Llei general de sanitat disposa que els centres i establiments sanitaris, sigui quin sigui el seu nivell i categoria o titular, requeriran l'autorització administrativa prèvia per a la seva instal-lació i funcionament.

Així mateix, la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, disposa en el seu article 10, lletra k), que correspon al Departament de Sanitat i Seguretat Social l'autorització de la creació, la modificació, el trasllat i el tancament dels centres, els serveis i els establiments sanitaris i sociosanitaris, si escau, i la cura del seu registrament, catalogació i acreditament, si n'és el cas.

En l'àmbit de Catalunya, el Decret 183/1981, de 2 de juliol (DOGC núm. 143, de 17.7.1981), considera que són establiments sanitaris assistencials tots aquells que per la seva finalitat o per raó de les tècniques o mitjans que utilitzen tenen el caràcter de sanitaris assistencials, alhora que disposa que tots aquests centres, serveis i establiments sanitaris queden subjectes a l'autorització administrativa prèvia per a la seva creació, ampliació, modificació, trasllat o tancament, i atribueix al Departament de Sanitat i Seguretat Social la facultat d'establir i d'exigir els requisits tècnics i les condicions mínimes de les seves instal-lacions i estructures.

Aquest Decret ha estat complementat mitjançant el Decret 118/1982, de 6 de maig (DOGC núm. 231, d'11.6.1982), sobre autorització de centres, serveis i establiments sanitaris assistencials, així com per l'Ordre de 24 de gener de 1983 (DOGC núm. 301, de 4.2.1983), per la qual s'estableix la normativa per a la sol-licitud i l'atorgament d'autorització administrativa per a la creació, la modificació, el trasllat o el tancament de centres, serveis i establiments d'assistència sanitària.

La naturalesa sanitària dels establiments d'òptica es desprèn de la finalitat que persegueixen, de les tècniques i productes que hom hi utilitza, així com de la formació sanitària dels diplomats i de les diplomades que en són responsables. En conseqüència, cal regular, mitjançant normativa específica, els requisits tecnicosanitaris que han de complir aquests establiments, per tal de possibilitar que siguin sotmesos a un procés d'autorització, que garanteixin la protecció de la salut ocular de les persones usuàries.

Atès el que disposa la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya i escoltades les entitats a què fa referència l'article 64 de la Llei esmentada, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Sanitat i Seguretat Social, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

Aquest Decret té per objecte establir els requisits i les condicions tecnicosanitàries mínimes que han de complir els establiments d'òptica.

Article 2

Definicions i funcions

2.1 Als efectes d'aquest Decret, s'entén per establiment d'òptica aquell centre o servei que, sota la direcció, supervisió i responsabilitat professional d'un òptic o d'una òptica optometrista, porti a terme alguna de les activitats o funcions següents:

  1. Tallat, muntatge, adaptació, subministrament, venda, verificació i control dels mitjans òptics adequats per a la prevenció, protecció i millora de l'agudesa visual (ulleres graduades, lents de contacte, elements de protecció ocular i lents filtrants de les radiacions lluminoses visibles o no visibles, d'origen natural o artificial, ajudes en baixa visió i altres mitjans materials).

  2. Examen de la capacitat visual de l'individu mitjançant proves optomètriques i determinació dels mitjans òptics adients per a la seva millora.

  3. Adaptació de pròtesis extraoculars.

  4. La resta de funcions que procedeixen d'acord amb l'habilitació i la capacitació que atorgui a l'òptic o l'òptica la seva titulació acadèmica.

2.2...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR