RESOLUCIÓ GRI/1825/2014, de 29 de juliol, per la qual s'aprova i es fa públic el temari de les proves selectives per a l'accés al cos d'intervenció de la Generalitat.

SecciónCàrrecs i Personal
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyResolució

El Decret legislatiu 1/1997, de 31 d'octubre, pel qual s'aprova la refosa en un text únic dels preceptes de determinats textos legals vigents a Catalunya en matèria de funció pública, estableix els principis en què s'ha d'inspirar la selecció de personal, entre els quals cal tenir especialment en compte l'adequació del sistema selectiu al contingut dels llocs de treball que s'hagin d'ocupar, amb la finalitat de garantir al màxim que les persones que passin a prestar serveis a l'Administració de la Generalitat tinguin la preparació i els coneixements necessaris per dur a terme adequadament les seves tasques.

La Llei 16/1984, de 20 de març, de l'Estatut de la funció interventora i la normativa que la desplega, estableixen que la funció interventora correspon a la Intervenció General de l'Administració de la Generalitat, i atribueix l'exercici de les seves funcions al cos especial d'intervenció de la Generalitat.

L’article 17.h) del Decret 28/1986, de 30 de gener, de Reglament de selecció de personal de l’Administració de la Generalitat de Catalunya estableix que una de les dades que han de contenir les bases d'una convocatòria és el programa sobre el qual versaran les proves selectives, o bé la indicació del DOGC en què aquest s'hagi publicat.

Per tal de facilitar a les persones aspirants la preparació dels processos selectius, es considera oportú donar publicitat de manera anticipada a la convocatòria corresponent, del temari de les proves selectives per a l'accés al cos d'intervenció de la Generalitat.

Atès el que disposa la Resolució GRI/1728/2013, de 18 de juliol que preveu que correspon a la persona titular de la Direcció General de Funció Pública la competència per convocar els processos selectius per a funcionaris, inclosa la promoció interna, sens perjudici del que estableix l'article 6.3 del Decret legislatiu esmentat.

En ús de la competència atribuïda, a proposta del Departament d'Economia i Finances,

Resolc:

Aprovar i fer públic el temari de les proves selectives per a l'accés al cos d'intervenció de la Generalitat que figura a l'annex d'aquesta Resolució.

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, les persones interessades podran interposar recurs potestatiu de reposició davant el director general de la Funció Pública en el termini d'un mes a comptar de l'endemà de la seva publicació al DOGC, o directament recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en el termini de dos mesos a comptar de l'endemà de la publicació de la Resolució al DOGC. Igualment, les persones interessades poden interposar qualsevol altre recurs que considerin convenient per a la defensa dels seus interessos.

Barcelona, 29 de juliol de 2014

P. d. (Resolució GRI/1728/2013, de 18 de juliol, DOGC de 7.8.2013)

Susanna Bouis Gutiérrez

Directora general de Funció Pública

Annex

Dret constitucional i organització política i administrativa. Aspectes generals de la Unió Europea i el dret administratiu

Tema 1

La Constitució espanyola de 1978: estructura, contingut i principis. Els drets fonamentals i les llibertats públiques. El Tribunal Constitucional: composició i competències. El valor de les sentències del Tribunal Constitucional.

Tema 2

La Corona. El Govern: funcions, potestats i composició. Designació i remoció del govern i del president. Relacions amb les Corts Generals. Les Corts Generals. El Defensor del Poble. El Tribunal de Comptes.

Tema 3

La potestat legislativa. La delegació legislativa a favor del govern. La iniciativa legislativa. Les lleis orgàniques. Les lleis ordinàries. Les lleis marc. Les lleis d’harmonització.

Tema 4

El poder judicial: funcions i principis. L'organització judicial. El Consell General de Poder Judicial. El Ministeri Fiscal. El Tribunal Suprem. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Tema 5

Les estructures administratives a Espanya. L'Administració pública: principis constitucionals informadors. Organització i funcionament de l'Administració general de l'Estat. Òrgans superiors i òrgans directius. Òrgans territorials. L'Administració institucional: les corporacions de dret públic. Organismes autònoms i entitats públiques empresarials. Òrgans consultius de l'Administració de l'Estat. El Consell d'Estat.

Tema 6

Les comunitats autònomes. Constitució i competències. Relacions entre l'Estat i les comunitats autònomes: coordinació i control. Els estatuts d’autonomia de les comunitats autònomes: naturalesa jurídica i contingut. La distribució de competències. Tipologia competencial.

Tema 7

L'Administració local. Ens que la integren. La Llei de bases del règim local. La regulació del règim local a Catalunya. El municipi. Òrgans de representació política i la seva designació. Línies generals de l'organització i competències municipals. Els règims municipals especials. L'organització comarcal de Catalunya.

Tema 8

L'Estatut d'autonomia de Catalunya de 2006: estructura i contingut. Drets i deures de la ciutadania. Principis rectors. Garanties dels drets estatutaris. Competències de la Generalitat de Catalunya: tipologia. Relacions de la Generalitat amb l'Estat, amb altres comunitats autònomes i amb la Unió Europea. L'acció exterior de la Generalitat.

Tema 9

Les institucions de la Generalitat de Catalunya: el Parlament, el president, el Govern, el Consell de Garanties Estatutàries, el Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes. Altres institucions.

Tema 10

L'organització administrativa de la Generalitat de Catalunya. Organització i prestació de serveis. Principis generals. Òrgans: centrals, territorials, consultius, actius i col·legiats.

Tema 11

La Unió Europea i el dret comunitari. Les institucions comunitàries. La Comissió. El Consell. El Parlament Europeu. El Tribunal de Justícia. El Tribunal de Comptes.

Tema 12

Característiques del l'ordenament jurídic comunitari. Les fonts del dret comunitari. Tractats. Directives. Reglaments.

Tema 13

Aplicació i eficàcia del dret comunitari europeu. Relació entre el dret comunitari i l'ordenament jurídic dels estats membres. Principis i control. Participació de les comunitats autònomes en la formació i en l'execució del dret comunitari.

Tema 14

Els fonaments de la Unió Europea. Les llibertats bàsiques comunitàries. La lliure circulació de mercaderies. La lliure circulació de persones i serveis. La lliure circulació de treballadors. La lliure circulació de capitals. El dret d'establiment i lliure prestació de serveis.

Tema 15

Concepte de dret administratiu i principis informadors. El concepte d'administració pública. Les potestats administratives: formes d'atribució i classes. Potestats reglades i potestats discrecionals. Tècniques de control de la discrecionalitat administrativa.

Tema 16

La relació juridicoadministrativa: concepte i elements. La personalitat jurídica de les administracions públiques. Tipologia d'entitats públiques. Capacitat jurídica dels ens públics. El ciutadà com a titular de drets davant l'administració. Els drets públics subjectius. Els interessos legítims. Capacitat jurídica i capacitat d'obrar.

Tema 17

La competència administrativa: concepte, classes i naturalesa. Criteris de delimitació i formes d'atribució. Les relacions interorgàniques. La jerarquia administrativa. La delegació, l'advocació i la substitució. La coordinació administrativa.

Tema 18

El reglament: concepte i fonament. Classes de reglaments. Procediment d'elaboració dels reglaments. El principi d'inderogabilitat singular dels reglaments. El règim d'impugnació dels reglaments. La qüestió d'il·legalitat.

Tema 19

L'acte administratiu: concepte i classes. Elements de l'acte administratiu. La motivació i la forma. El silenci administratiu: el silenci positiu i els actes presumptes. Eficàcia de l'acte administratiu: principis generals. Executivitat de l'acte administratiu. Notificació i publicació. Invalidesa dels actes: nul·litat de ple dret, anul·labilitat. Convalidació.

Tema 20

El procediment administratiu: concepte, principis i importància. El procediment administratiu comú. El procediment administratiu derivat de l'organització pròpia de la Generalitat de Catalunya.

Tema 21

La revisió dels actes en via administrativa. La revisió d'ofici. La revocació dels actes administratius. Els recursos administratius: objecte i classes. El recurs ordinari i el recurs de revisió. Les reclamacions prèvies a l'exercici d'accions civils i laborals.

Tema 22

El control jurisdiccional de l'administració pública: contenciós, civil i penal. La jurisdicció contenciosa administrativa: concepte, naturalesa, extensió i límits. Actes impugnables. La sentència en el procediment contenciós. Execució. Recursos. El recurs contenciós especial dels drets i llibertats fonamentals.

Tema 23

L'activitat negocial de l'administració pública. El règim jurídic dels contractes i altres negocis jurídics. L'organització administrativa per a la gestió de la contractació.

Tema 24

Les activitats de l’administració pública. Els principis de l’activitat administrativa. Classificació material: activitat de limitació, de foment i de servei públic. Altres formes d’activitat administrativa: econòmica, arbitral, planificadora i inspectora.

Tema 25

L’acció exterior del Govern de la Generalitat: marc constitucional i estatutari. La coordinació executiva. Els òrgans de coordinació i col•laboració. Cooperació al desenvolupament. Pla d’acció exterior del Govern.

Dret civil, mercantil i penal

Tema 26

Les fonts del dret en el sistema jurídic positiu espanyol. Aplicació de les normes jurídiques. Eficàcia general. Codi civil i legislació complementària. Legislació civil catalana.

Tema 27

Objecte del dret. Fet, acte i negoci jurídic. La relació jurídica. El dret subjectiu i el deure jurídic. L’exercici dels drets subjectius. La bona fe, l’abús del dret i el frau de llei.

Tema 28

La persona i la personalitat. La persona física i la persona jurídica. Especial...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR