RESOLUCIÓ CLT/885/2018, de 2 de maig, per la qual es dona publicitat a l'Acord del Consell d'Administració de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural pel qual s'aproven les bases específiques que han de regir la concessió de subvencions en l'àmbit de les lletres.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyResolució

Atès l'Acord del Consell d'Administració de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural adoptat en la sessió de 27 d'abril de 2018, pel qual s'aproven les bases específiques que han de regir la concessió de subvencions en l'àmbit de les lletres,

Resolc:

—1 Que es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya l'Acord del Consell d'Administració de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de 27 d'abril de 2018, pel qual s'aproven les bases específiques que han de regir la concessió de subvencions en l'àmbit de les lletres.

—2 Contra aquest Acord, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs d'alçada davant la persona titular del Departament de Cultura en el termini d'un mes a comptar de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 2 de maig de 2018

M. Dolors Portús i Vinyeta

Presidenta del Consell d'Administració

Acord

del Consell d'Administració de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de 27 d'abril de 2018, pel qual s'aproven les bases específiques que han de regir la concessió de subvencions en l'àmbit de les lletres.

L'article 127.1 de l'Estatut d'autonomia atribueix a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva en matèria de cultura, que comprèn, en tot cas, el foment de la cultura. Mitjançant la Llei 7/2011, de 27 de juliol, de mesures fiscals i financeres, es va crear l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, que té com a objecte concentrar les iniciatives de suport i foment del departament competent en matèria de cultura i de les entitats adscrites, excepte l'Institut Català de les Empreses Culturals, que transitòriament manté les funcions d'aprovar les bases i convocatòries i gestionar els ajuts.

Així, d'acord amb el que disposa l'article 4 dels Estatuts de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, aprovats mitjançant el Decret 7/2012, de 10 de gener, correspon a aquesta entitat aprovar les bases reguladores i les convocatòries d'ajuts en matèria cultural, a proposta del departament competent en matèria de cultura o de les entitats competents per raó de la matèria, així com tramitar i resoldre els procediments de concessió d'ajuts en matèria cultural.

La creació de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural s'emmarca en el projecte de finestreta única, que té l'origen en la necessitat d'unificar en un sol portal d'accés tot el sistema de subvencions dels òrgans del Departament de Cultura i de les entitats públiques adscrites per facilitar els processos a les persones interessades, optimitzar els recursos disponibles i impulsar la tramitació electrònica. Per assolir aquests objectius, es facilita l'accés a la informació, a la presentació de sol·licituds, a l'aportació de documentació i a conèixer l'estat de tramitació per via telemàtica. Amb la gestió unificada de la tramitació de subvencions també s'han modernitzat els procediments i s'han simplificat els requisits, els documents i els formularis, i s'ha reduït el termini de concessió i de pagament. Aquest canvi substancial en el model de gestió de les polítiques de foment del Departament de Cultura es veu reflectit en l'aprovació d'unes bases reguladores generals aplicables a totes les línies de subvencions en matèria cultural, tret de les que són de l'àmbit de l'Institut Català de les Empreses Culturals. Les bases generals s'han aprovat per Acord del Consell d'Administració de l'OSIC, de 6 de febrer de 2017, i s'han publicat mitjançant la Resolució CLT/232/2017, de 7 de febrer (DOGC núm. 7312, de 20.2.2017). Aquestes bases han estat modificades pels Acords del Consell d'Administració de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, adoptats en les sessions de 28 de novembre de 2017 (Resolució CLT/2804/2017, de 30 de novembre; DOGC núm. 7511, de 5.12.17) i de 19 de febrer de 2018 (Resolució CLT/373/2018, de 28 de febrer; DOGC núm. 7574, de 8.3.18).

El projecte de finestreta única ha evolucionat amb l'Ordre CLT/4/2013, de 2 de gener, que estableix la tramitació telemàtica obligatòria dels procediments de concessió, justificació, modificació i revocació d'ajuts de concurrència pública adreçats a persones jurídiques, públiques o privades, a persones físiques empresàries i a determinats col·lectius de persones físiques.

Aquest any s'ha optat novament per aprovar les bases específiques de les línies de subvencions agrupades per àmbits en diferents acords. Aquest Acord té per objecte aprovar les tres línies de subvencions següents de l'àmbit de les lletres:

  1. Activitats literàries, línia que es divideix en cinc modalitats:

    - Creació: durant els seus vuit-cents anys d'existència, la literatura catalana ha estat sotmesa als trasbalsos propis de les diferents situacions legals que la llengua catalana ha patit en els seus diversos territoris. Això ha marcat la literatura catalana tant pel que fa a la seva capacitat de difusió i de presència pública, com a la seva incardinació en els programes dels centres d'ensenyament i universitaris. Amb el restabliment de la Generalitat de Catalunya i la recuperació posterior de la Institució de les Lletres Catalanes, i amb la recuperació de l'oficialitat de la llengua catalana es van començar a convocar els ajuts a la creació literària en llengua catalana, en tots els gèneres, modalitats i suports, per estimular-la. Vist que aquest programa d'ajuts a la creació és molt semblant als que s'ofereixen en altres països europeus amb realitats lingüístiques paral·leles, es manté la línia d'ajuts a la creació literària en llengua catalana.

    - A traductors i traductores per a la traducció al català d'obres d'especial relleu en altres llengües: les traduccions de qualitat d'obres literàries estrangeres d'especial relleu a la llengua catalana han caracteritzat tothora, i de manera molt destacable, la nostra cultura. A través d'aquestes traduccions s'han fet presents en el nostre panorama literari algunes de les obres fonamentals de la literatura. És per aquest motiu que es convocaran ajuts a la traducció al català d'obres d'especial relleu en altres llengües per tal d'assegurar el temps de dedicació que una bona traducció exigeix, i alhora, per omplir buits respecte de la integració de la literatura universal a la llengua i la cultura catalanes.

    - Investigació: els estudis sobre els aspectes més diversos de la producció literària són imprescindibles per configurar el corpus de coneixements bàsics sobre els quals s'articula una literatura viva. Per això és convenient que la literatura catalana actual pugui consolidar les seves referències històriques i lingüístiques i alhora revisar els seus precedents immediats i renovar la seva creativitat sense oblidar-los. La interrelació adequada entre tradició i progrés que sempre ha caracteritzat la cultura catalana demana també una interrelació correcta entre els estudis crítics i l'actualitat literària que aquests ajuts volen estimular indirectament.

    - Recursos digitals: la necessitat d'adaptar l'estudi, la promoció i la difusió de la literatura als nous temps obliga a repensar les fórmules de visibilització del patrimoni literari català. Són objecte d'aquesta línia aquells projectes digitals que contribueixin a aquesta finalitat, ja sigui sota la fórmula de la digitalització o bé de la generació de productes digitals: des de pàgines web a aplicacions, passant per altres dispositius digitals.

    - Activitats de promoció: un dels mitjans per donar a conèixer la literatura catalana en tots els àmbits i espais és a través dels agents vinculats al territori, des d'entitats locals fins a les diverses associacions sense ànim de lucre amb les quals els autors i la literatura catalans també poden arribar arreu. A fi de promoure i donar continuïtat a aquestes activitats que estimulen la interrelació entre la literatura i la societat, es convocaran aquests ajuts per a la realització d'activitats de promoció i difusió de la literatura catalana arreu del domini lingüístic.

  2. Edició d'obres literàries d'especial interès cultural en català i occità: per l'especial interès cultural que suscita la publicació d'obres o autors/es del patrimoni literari català, aquesta línia d'ajuts vol contribuir a la publicació de textos que, tot i la seva escassa vinculació amb el món comercial, presenten unes característiques especials que n'aconsellen la publicació. Per exemple: autors/es del patrimoni literari català en edicions crítiques, obres completes, material inèdit d'aquests autors, etc.

  3. Per a projectes que articulin els sectors professionals en l'àmbit de les lletres catalanes: la vitalitat de la literatura catalana depèn tant dels més directament implicats —els escriptors—, com de les entitats que els donen suport, els aglutinen i els donen a conèixer. Així mateix, la difusió del nostre patrimoni literari s'impulsa a través de fundacions i associacions professionals. La interrelació entre aquestes entitats i l'Administració pública afavoreix i impulsa la seva projecció. Per això entenem com a agents articuladors les entitats l'existència de les quals està dedicada de manera continuada a la promoció, l'estudi i el foment de la literatura ja sigui en forma d'associació professional, de casa museu o de projecte emblemàtic en el món de les lletres.

    Vistos els articles 87 i següents del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei esmentada;

    Vist l'informe de la Institució de les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR