RESOLUCIÓ EMC/2348/2019, de 9 de setembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a les universitats del sistema universitari de Catalunya per col·laborar en el finançament de recursos materials i ajuts tècnics i personals a fi de contribuir a garantir la igualtat d'oportunitats de l'alumnat amb discapacitat i evitar qualsevol tipus de discriminació per motiu de discapacitat (UNIDISCAT).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Empresa i Coneixement
Rango de LeyResolució

La Llei 7/2001, de 31 de maig (DOGC núm. 3407, de 12.6.2001), crea l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) com a entitat de dret públic que ajusta la seva actuació al dret privat, amb personalitat jurídica pròpia, plena capacitat d'obrar i patrimoni propi per al compliment de les seves funcions.

Correspon a l'AGAUR l'execució de programes de beques, de préstecs, de subvencions i d'altres activitats de foment de l'estudi universitari, de la recerca científica i tècnica i de la innovació tecnològica a Catalunya.

L'AGAUR, mitjançant la Secretaria d'Universitats i Recerca, està adscrita al Departament d'Empresa i Coneixement, d'acord amb el que preveu el Decret 282/2018, de 20 de desembre, de reestructuració del Departament d'Empresa i Coneixement.

És aplicable el que disposen el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, en relació amb el règim jurídic de les subvencions i les transferències de la Generalitat de Catalunya; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

És aplicable l'Ordre ECO/172/2015, de 3 de juny, sobre les formes de justificació de subvencions.

L'article 11 dels Estatuts de l'AGAUR, aprovats pel Govern de la Generalitat de Catalunya mitjançant el Decret 168/2002, d'11 de juny, disposa que correspon al Consell de Direcció aprovar les convocatòries de beques i subvencions, així com resoldre-les. Aquestes facultats s'han delegat en el president o presidenta de la Comissió Executiva d'Ajuts Universitaris (CEAU) en data de 5 de desembre de 2002.

Per tot això,

Resolc:

Article únic

Aprovar les bases reguladores dels ajuts a les universitats del sistema universitari de Catalunya per col·laborar en el finançament de recursos materials i ajuts tècnics i personals a fi de contribuir a garantir la igualtat d'oportunitats de l'alumnat amb discapacitat i evitar qualsevol tipus de discriminació per motiu de discapacitat.

Disposició derogatòria

Queda derogada la Resolució EMC/3005/2018, de 14 de desembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a les universitats del sistema universitari de Catalunya per col·laborar en el finançament de recursos materials i ajuts tècnics i personals a fi de garantir la igualtat d'oportunitats de l'alumnat amb discapacitat (UNIDISCAT), la qual manté, però, els seus efectes mentre no finalitzi la tramitació dels ajuts concedits en el marc de la convocatòria corresponent, oberta mitjançant la Resolució EMC/3061/2018, de 20 de desembre.

Disposició final

Aquesta Resolució exhaureix la via administrativa i pot ser objecte d'un recurs potestatiu de reposició davant el president o presidenta de la CEAU en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), d'acord amb el que preveuen els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques; o bé de recurs contenciós administratiu davant els jutjats contenciosos administratius de Barcelona, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà de la seva publicació al DOGC, de conformitat amb els articles 8, 14 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Barcelona, 9 de setembre de 2019

P. d. (Resolució UNI/73/2003, de 14 de gener, DOGC núm. 3808, de 27.1.2003)

M. Victòria Girona Brumós

Presidenta de la Comissió Executiva d'Ajuts Universitaris

ANNEX

Preàmbul

Un dels objectius del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) és promoure la igualtat d'oportunitats de l'alumnat amb discapacitat en l'àmbit de la vida universitària i evitar qualsevol tipus de discriminació per motiu de discapacitat. És per això que la Comissió d'Accés i Afers Estudiantils (CAAE) del CIC va aprovar el document Universitat i discapacitat a Catalunya (UNIDISCAT).

En aquest document es desenvolupa un projecte que sorgeix de la necessitat de respondre al repte d'atendre les persones amb discapacitat a les universitats de Catalunya, per tal que gaudeixin de les mateixes condicions que els seus companys i companyes. Es tracta d'organitzar respostes coherents dins del marc legal, així com d'aportar línies d'actuació aplicades a l'àmbit actitudinal, organitzatiu, curricular, d'acreditació de títols i de prestació de serveis.

La Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat (CDPD), celebrada a Nova York el 13 de desembre de 2006 i signada i ratificada per l'Estat espanyol el 23 de novembre de 2007, va suposar un nou paradigma en els conceptes i les normes en l'àmbit de la discapacitat. Així, la Convenció defineix nous conceptes, com ara els ajustos raonables (suports i ajuts que s'adrecin específicament a les persones amb discapacitat per aconseguir la seva igualtat d'oportunitats, a diferència de les mesures de disseny universal, que beneficien tota la població), el disseny universal o la discriminació per motiu de discapacitat (article 2), i, pel que fa a l'educació superior, estableix que els estats han d'assegurar que les persones amb discapacitat tinguin accés general a l'educació en les mateixes condicions que les altres persones, tot assegurant que es facin els ajustos raonables que calgui (article 24.5).

La Llei orgànica 4/2007, de 12 d'abril, que modifica la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, a la disposició addicional vint-i-quatrena, ja incorpora alguns d'aquests nous conceptes i estableix que les universitats han de dur a terme accions adreçades al fet que tots els membres de la comunitat universitària amb discapacitat disposin dels mitjans, els suports i els recursos que assegurin la igualtat d'oportunitats; així mateix, es refereix a l'accessibilitat a les universitats i als principis del disseny universal.

Aquestes normes s'han de tenir en compte a les bases reguladores dels ajuts a les universitats i diferenciar les que es refereixen al disseny universal i les que són ajustos raonables quan siguin necessaris en casos concrets d'estudiants amb discapacitat i, d'altra banda, s'han de considerar les responsabilitats de les universitats en cadascun d'aquests dos conceptes. Per això, els ajuts de suport del sistema universitari de Catalunya a les universitats s'han d'anar centrant en els ajustos raonables esmentats, ja que la seva denegació suposaria, com estableix la CDPD, una discriminació.

—1 Objecte

1.1 Aquestes bases tenen per objecte regular les subvencions per concedir ajuts, en règim de concurrència competitiva, a les universitats del sistema universitari de Catalunya per col·laborar en el finançament de recursos materials i ajuts tècnics i personals a fi de contribuir a garantir la igualtat d'oportunitats de l'alumnat amb discapacitat, prioritzant els referents als ajustos raonables.

1.2 Els tipus de recursos per als quals es pot demanar ajut s'especificaran a la convocatòria corresponent.

—2 Entitats beneficiàries

2.1 En poden ser beneficiàries les universitats públiques i privades del sistema universitari de Catalunya.

Els centres adscrits i altres centres dependents de la universitat que vulguin accedir a la convocatòria han d'incorporar-se a les sol·licituds formulades per la universitat d'adscripció.

Les universitats beneficiàries dels ajuts es comprometen a cofinançar en un 30% la quantitat atorgada i per al recurs per al qual s'ha atorgat l'ajut.

2.2 Per obtenir la condició de beneficiàries, les entitats han de complir els requisits i les condicions següents:

  1. Tenir la capacitat administrativa, financera i operativa per complir totes les obligacions que assumeixen amb l'acceptació de l'ajut regulat per aquestes bases.

  2. Haver justificat degudament les beques o ajuts concedits amb anterioritat a càrrec dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya.

  3. Estar al corrent de les obligacions tributàries amb l'Estat i amb la Generalitat de Catalunya, així com de les obligacions amb la Seguretat Social.

  4. No trobar-se en cap de les circumstàncies que preveu l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  5. Complir amb la normativa sobre propietat intel·lectual.

  6. Presentar una declaració sobre si s'han demanat o s'han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, en la qual es faci constar la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada o obtinguda.

  7. Fer constar, almenys en català, els rètols i les informacions de caràcter fix i que contenen el text que ha de figurar a l'interior dels centres laborals adreçats a les persones que hi treballen, d'acord amb la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

  8. Complir amb la quota de reserva per a la integració social del personal discapacitat que estableix la legislació vigent, si escau.

  9. En el supòsit que la institució tingui una plantilla igual o superior a 25 persones, indicar, d'acord amb els agents socials, els mitjans que utilitzen per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe i intervenir en llurs centres de treball, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista.

  10. Estar donades d'alta en el cens de l'impost sobre activitats econòmiques en aquells supòsits en què sigui obligatori.

  11. Estar inscrites al registre corresponent.

  12. En el cas de les fundacions i associacions, haver adaptat els seus Estatuts a la Llei 5/2011, de 19 de juliol, de modificació de la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques.

  13. En el cas de les fundacions, haver presentat els comptes anuals davant el Protectorat.

  14. Complir amb la finalitat de la subvenció duent a terme l'activitat subvencionada en el termini...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR