RESOLUCIÓ JUS/2437/2015, de 15 d'octubre, dictada en el recurs governatiu interposat pel notari de Vilanova i la Geltrú, Emili González Bou, contra la qualificació de la registradora de la propietat de la mateixa ciutat.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

Es dicta recurs governatiu interposat pel notari de Vilanova i la Geltrú, Emili González Bou, contra la qualificació de la Sra. María Carmen Florán Cañadell, registradora de la propietat de Vilanova i la Geltrú 1, que suspèn la inscripció d’una escriptura d’acceptació d’herència realitzada per la persona instituïda en un testament de 2003 revocat per un de posterior sobre la base que la renúncia de la instituïda en el darrer testament, de 2011, comporta la vigència del testament revocat.

Relació de fets

I

El 2 de setembre de 2014, en escriptura autoritzada pel notari de Vilanova i la Geltrú, Emili González Bou, la senyora V. M. de P. accepta l’herència del seu marit J. C. V., liquida la societat de guanys i s’adjudica tots els béns que inventaria, entre els quals hi ha una casa situada a Cubelles, carrer Comtal número 2, inscrita al Registre de Vilanova i la Geltrú 1, Llibre 153 de Cubelles, foli 81, finca 2207. Per a la comprensió del supòsit són rellevants les qüestions següents:

  1. J. C. V. va morir a Vilanova i la Geltrú, essent veí de Cubelles, el 14 de març de 2014, casat en úniques noces i en règim de guanys amb V. M. de P., sense fills ni descendents i essent català per residència.

  2. Havia atorgat el seu darrer testament davant de la notària de Cunit, María Carmen Vázquez de Parga Pita, el 14 de juny de 2011, en el qual va instituir hereva universal la seva neboda M. del M. C. C., substituïda vulgarment pels seus legítims descendents a parts iguals i establint a la clàusula tercera “Revoca qualsevol altra disposició de darrera voluntat anterior a la present”. En el testament anterior a aquest, atorgat el dia 21 d’octubre de 2003 davant la mateixa notària de Cunit, senyora Vázquez de Parga Pita, el senyor J. C. V. havia instituït única hereva universal la seva esposa V. M. de P. amb unes substitucions vulgars que ara no interessen.

  3. En escriptura autoritzada per la notària de Cunit, María Carmen Vázquez de Parga Pita, el dia 31 de juliol de 2014, l’hereva instituïda en el darrer testament, senyora M. del M. C. C. i els seus dos únics fills, A. i M. B. C., renuncien pura i simplement l’herència.

  4. Els tres documents citats fins ara consten incorporats a l’escriptura d’herència esmentada primerament.

En l’escriptura d’herència de 2 de setembre, la senyora V. M. de P. dóna per fet que “... la institució d’hereu de la senyora M. del M. C. C. resulta ineficaç per la renúncia a l’herència del causant realitzada tant per la instituïda com pels seus únics descendents, i per tant el testament citat anteriorment de data 14 de juny de 2011 resulta nul per manca d’institució d’hereu”. Més endavant després d’esmentar el contingut del testament de 21 d’octubre de 2003 a què ja hem fet referència diu que “Aquest testament és l’aplicable a la successió del causant pels motius que es diran...”. Els motius són que el Codi civil de Catalunya ha canviat radicalment (sic) de criteri (respecte del Codi civil espanyol aplicable supletòriament abans del Codi de successions de 1991 i del mateix Codi de successions) de manera que en el supòsit d’ineficàcia de la institució o de renúncia de l’hereu instituït en el darrer testament recobra la seva eficàcia el testament anterior i no és procedent la declaració d’hereus intestats sobre la base del que disposen, diu, els articles 422-9.2, 422-6 i 422-4, del text dels quals dedueix que “la nul·litat formal del testament determina que la successió es regeixi pel testament anterior vàlid i la nul·litat o ineficàcia sobrevinguda per manca d’institució d’hereu provoca la conversió del testament en codicil, no podent revocar mai la institució d’hereu establerta en un testament anterior”.

II

El dia 7 de juliol de 2015 es presenta al Registre de la propietat número 1 de Vilanova i la Geltrú la còpia autèntica de l’escriptura, assentament 481 del Diari 172. El 20 de juliol, la registradora, senyora María del Carmen Florán Cañadell, emet nota de qualificació en la qual suspèn la inscripció sobre la base que “...en dret català el testament que no arriba a produir efectes per repudiació de l’hereu revoca el testament anterior i que no hi ha particularitat respecte del dret...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR