RESOLUCIÓ JUS/268/2019, de 6 de febrer, dictada en el recurs governatiu interposat per L. M. B. V., en representació de J. A. S., contra la qualificació de la registradora de la propietat titular del Registre de la Propietat núm. 1 de Barcelona que denega la cancel·lació d'un cens l'acreditació de la vigència del qual consta inscrita, però no se'n va acreditar la divisió.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

Es dicta resolució del recurs governatiu interposat per L. M. B. V., en representació de J. A. S., contra la qualificació de la registradora de la propietat titular del Registre de la Propietat número 1 de Barcelona que denega la cancel·lació d'un cens l'acreditació de la vigència del qual consta inscrita, però no se'n va acreditar la divisió.

Relació de fets

I

El 18 d'octubre de 2018 es va presentar al Registre de la Propietat número 1 de Barcelona una instància signada per L. M. B. V., en representació de J. A. S., acreditada per poder atorgat davant del notari de Barcelona Tomàs Giménez Duart el 5 de febrer de 2018. La instància duu la signatura legitimada per la notària de Barcelona Maria Dolores Giménez Arbona el 21 de setembre de 2018 i va causar l'assentament de presentació número 909 del llibre diari número 153. En aquesta instància la interessada exposa que és propietària d'un local a la planta baixa d'una casa del carrer de Sant Pere més Baix de Barcelona, establerta en règim de propietat horitzontal. La casa és la finca registral número 281, i el local la finca registral número 2620, a la qual correspon un coeficient de 8,71 % en la propietat horitzontal.

A la instància s'exposa, a més a més, en resum: a) que la finca està gravada amb un cens de domini mitjà de pensió anual d'una lliura i setze sous, que equivalen a quatre pessetes, el capital al 3 %, cent seixanta pessetes, és a dir, 96 cèntims d'euro, que grava una part de la resta de finca d'una de major, resta que constitueix el total immoble del qual forma part el local; b) que dues sisenes parts del cens consten inscrites, una a favor de C. de F. i de C. i l'altra a favor dels germans de O. i de F. per vuitenes parts indivises, els quals la van adquirir per herència de J. de F. i de C., segons l'escriptura presentada el 22 de maig de 1996 i inscrita el 27 de juny de 1996; c) que la vigència del cens es va fer constar fora de termini, perquè el termini establert per la disposició transitòria tercera de la Llei de censos finia el dia 17 d'abril de 1995 i la nota marginal de vigència es va fer el 22 de maig d'aquell any; d) que la finca número 281 és la resta d'una finca major després de la segregació d'una altra sense que s'hagués dividit el cens entre les finques resultants, cosa que calia haver fet dins del termini de tres anys des de l'entrada en vigor de l'esmentada Llei de censos, d'acord amb la seva disposició transitòria primera, termini que finia el 17 d'abril de 1993; e) que, d'acord amb l'apartat segon de la disposició transitòria tretzena de la Llei 5/2006, de 10 de maig, del llibre cinquè del Codi civil de Catalunya, no es poden practicar assentaments relatius a censos anteriors al 16 d'abril de 1990 la vigència dels quals estigui acreditada si afecten diverses finques fins que s'inscrigui l'escriptura de divisió atorgada en la forma i en el termini establerts per la disposició transitòria primera de la Llei 6/1990. Si l'escriptura de divisió no s'inscriu en el termini d'un any comptat des de l'entrada en vigor d'aquest llibre, els censos s'extingeixen i es poden cancel·lar d'acord amb el que estableix l'apartat primer de la disposició transitòria tretzena de la Llei 5/2006. La instància conclou que la vigència del cens no figura acreditada dins del termini legal i que, a més, afecta més d'una finca sense que els censalistes hagin dividit el dret real de cens.

I, atès que considera que el cens està extingit, se sol·licita la cancel·lació registral del cens pel que fa a les dues sisenes parts inscrites, perquè pel que fa a les altres quatre sisenes parts ja està cancel·lat.

II

El 9 de novembre de 2018 la registradora, Maria Virtudes Azpitarte García, va emetre una nota de qualificació en la qual denegava la cancel·lació perquè “La cancel·lació sol·licitada no es pot practicar perquè l'acreditació de la vigència que resulta de la [...] inscripció 31 de la finca 281 i la consegüent nota marginal, de les quals resulta acreditada la vigència del cens en els termes previstos per la disposició transitòria tercera de la Llei de censos de Catalunya, de 16 d'abril de 1990, en relació amb la disposició transitòria tretzena del llibre cinquè del Codi civil de Catalunya, [...] així com la posterior inscripció 32 de successió hereditària, estan sota la salvaguarda dels tribunals i produeixen tots els seus efectes mentre no se'n declari la inexactitud en els termes establerts per la Llei hipotecària (articles 1 i 38). Per a cancel·lar registralment l'acreditació de vigència perquè es va fer constar fora de termini, cal entaular una demanda de nul·litat o cancel·lació (article 38 de la Llei hipotecària). [...] Des de la primera inscripció del cens esmentat fins a l'actualitat, l'única segregació que s'ha fet de la finca 281 és la que va donar origen a la [...] finca 2617, en la qual el cens fou cancel·lat mitjançant les esmentades inscripcions 11 i 15, per la qual cosa no està en el supòsit previst per la disposició transitòria tretzena, apartat 2n, de la Llei 5/2016, de 10 de maig, d'afectar diverses finques, atès que afecta únicament la finca 281. La manca de divisió entre els departaments gravats no permet la cancel·lació [del cens], com ja reconeix la instància (resolucions DGDEJ de 24 de novembre de 2006 i 16 i 17 de juliol de 2007)”.

III

Per a comprendre millor el supòsit que es planteja és convenient exposar d'una manera sistemàtica les circumstàncies que resulten de l'historial registral de la finca, segons s'explica a la relació de fets de la nota de qualificació i al posterior informe de la registradora, i també a la nota simple informativa que consta a l'expedient.

La finca número 2620, sobre la qual es demana la cancel·lació, fou formada per divisió horitzontal de la finca número 281, la qual apareixia com a gravada amb el cens de domini mitjà que és objecte d'aquest expedient. En relació amb aquesta finca número 281:

  1. El 9 d'octubre de 1978, en l'escriptura autoritzada pel notari de Barcelona José Maria Lozano Gómez, de la finca número 281 se'n va segregar una peça de terra d'una extensió superficial de 204 metres quadrats amb una casa situada al carrer de Sant Pere més Baix, números 54 i 56, que el 29 d'abril de 1980 es va inscriure com a finca independent número 2617, al foli 71, tom 2297, posteriorment dividida en règim de propietat horitzontal. Ni a l'escriptura ni a la inscripció es va dividir el cens que gravava la finca.

  2. Pel que fa a la resta de la finca, la registral número 281, el 5 d'abril de 1995 es va presentar al Registre el títol d'herència dels béns deixats per J. de F. i C. a favor de M. de F. i J., que comprenia quatre sisenes parts indivises del cens pel defecte esmenable de manca de la divisió prèvia del cens. El 16 de juny de 1995 es va assentar una anotació preventiva pel defecte esmenable, però l'anotació es va cancel·lar per caducitat perquè no es va aportar la divisió dins de termini.

  3. El 22 de maig de 1996 es va tornar a presentar el títol i el 27 de juny de 1996 es va inscriure l'herència de J. de F. i C., que va causar la inscripció número 31 a la finca número 281 referent a quatre sisenes parts indivises a favor de M. de F. i J. Aquesta inscripció es va practicar sobre la base de la doctrina de les interlocutòries del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de 25 de juliol, 21 de novembre i 4 de desembre de 1995. En el mateix títol que va causar la inscripció número 31 es va demanar l'acreditació de la vigència dels drets de cens d'acord amb la disposició transitòria tercera de la Llei de censos, cosa que es va fer constar al Registre.

  4. El 30 de gener de 2006 es va inscriure a l'escriptura d'herència autoritzada pel notari de Barcelona Joaquín Rovira Perea l'11 de maig de 1992 corresponent a l'herència de M. de F. i C. (germana de l'anterior), que va morir el 6 de febrer de 1992, a favor dels vuit germans de O. i de F. una sisena part indivisa del cens per vuitenes parts, que va causar la inscripció número 32 de la finca número 281.

  5. Pel que fa a l'altra sisena part indivisa, consta inscrita a favor de C. de F. i de C. en virtut d'una escriptura d'herència atorgada el 8 de febrer de 1957 davant del notari de Barcelona Joaquim de Dalmases i Jordana, havent consolidat l'usdefruit amb la nua propietat en una altra escriptura autoritzada pel mateix notari el 23 de juny de 1960.

  6. El 14 de gener de 2014 es va fer constar el domicili per a notificacions de la censalista M. de F. i J. (sic) segons nota marginal a la finca número 281 (foli 197 del tom 1736).

  7. Pel que fa a la finca segregada, la registral número 2617, les quatre sisenes parts del cens que corresponien a M. de F. i J. es van redimir en l'escriptura autoritzada pel notari Josep Bauzà Corchs a Barcelona el 20 de maig de 1999, inscrita el 19 de juliol del mateix any com a inscripció número 11 d'aquesta...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR