ORDRE IUE/91/2009, de 4 de març, sobre la convocatòria per concedir incentius en l'àmbit del Pla de desenvolupament turístic.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Innovacio, Universitats i Empresa
Rango de LeyOrdre

ORDRE

IUE/91/2009, de 4 de març, sobre la convocatòria per concedir incentius en l'àmbit del Pla de desenvolupament turístic.

L'Estatut d'autonomia de Catalunya, a l'article 171.f), en relació amb el 114, assenyala que correspon a la Generalitat de Catalunya, a través dels seus òrgans competents, la fixació dels criteris, la regulació de les condicions i l'execució i el control de les línies públiques de suport i de promoció del turisme.

El Pla estratègic del turisme a Catalunya de 2005-2010 té com a objectiu convertir Catalunya en destinació líder i referent mundial del sector turístic. Proposa al conjunt dels agents i operadors del mercat un model turístic competitiu, sostenible i de qualitat a partir de l'equilibri territorial, la identitat cultural, la diversificació de l'oferta, l'orientació a la demanda, la desestacionalització i la innovació de producte, per fer del turisme una activitat generadora de riquesa i d'ocupació al servei de la ciutadania que respecti el patrimoni històric, arquitectònic, cultural i paisatgístic del país.

El Pla de desenvolupament turístic (Pladetur) del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa és una eina al servei dels agents turístics que desenvolupa una part de les línies d'actuació que defineix el Pla estratègic del turisme a Catalunya de 2005-2010.

El Pladetur és un instrument concebut per contribuir a assolir els objectius que fixa el Pla estratègic del turisme a Catalunya de 2005-2010 mitjançant la potenciació del sector turístic, la millora de l'atractiu de les destinacions catalanes, la creació de nous productes turístics, l'impuls de la iniciativa privada, així com el foment de la desestacionalització, la diversificació de l'oferta i la qualitat. En aquest sentit, el Pladetur posa al servei dels diferents agents públics i privats del sector turístic català un conjunt de programes d'incentius individuals i col·lectius per afavorir que les empreses i les destinacions turístiques catalanes millorin la seva competitivitat.

Per garantir que els incentius es concedeixen amb criteris de publicitat i de lliure concurrència i d'acord amb el que estableixen els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de la Generalitat de Catalunya, i el Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions,

Ordeno:

Article 1

Convocatòria

Obrir la convocatòria per concedir incentius dels programes del Pla de desenvolupament turístic de Catalunya de 2009.

Article 2

Contingut de les bases reguladores

2.1 Aprovar les bases dels programes que regiran aquesta convocatòria, les quals figuren a l'annex de la present Ordre.

2.2 A les bases annexes es regulen, entre d'altres, els aspectes següents:

El termini per presentar la documentació.

El procediment de concessió.

Els òrgans competents per a la instrucció i resolució de les sol·licituds d'incentius, i el termini per a la seva conclusió.

Els criteris objectius d'atorgament de l'incentiu.

El mitjà de notificació de la resolució i si aquesta posa fi a la via administrativa, amb indicació dels recursos que s'hi poden interposar i els òrgans davant els quals s'han de plantejar.

2.3 Les bases reguladores es composen per les determinacions comunes a tots els programes o les línies d'ajut (annex 1) i les específiques pròpies de cadascuna de les línies, denominades bases de programa (annex 2).

Article 3

Òrgan resolutori

El director general de Turisme és l'òrgan competent per emetre resolució sobre les sol·licituds d'atorgament d'incentius que s'hagin presentat.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 4 de març de 2009

Josep Huguet i Biosca

Conseller d'Innovació Universitats i Empresa

Annex 1

Bases per a la concessió d'incentius dels programes del Pla de desenvolupament turístic de Catalunya de 2009

.1 General

1.1 Pressupost.

La dotació econòmica dels incentius objecte d'aquesta convocatòria aniran a càrrec de les partides següents: IU02D/770000100/6520 (bases específiques del programa 1, programa 2, programa 3 i programa 4, amb una quantitat màxima prevista de 4.150.000 euros); IU02D/7820000100/6520 (bases específiques de programa 2 i el programa 3, amb una quantitat màxima prevista de 150.000 euros); IU02D/760000100/6520 (bases específiques del programa 5, programa 6 i programa 7, amb una quantitat màxima prevista de 1.375.000 euros); IU02D/470000100/6520 (bases específiques del programa 4 i programa 8, amb una quantitat màxima prevista de 300.000 euros); IU02D/482000100/6520 (bases específiques de programa 4, amb una quantitat màxima prevista de 100.000 euros); IU02D/481000100/6520 (bases específiques de programa 4, amb una quantitat màxima prevista de 25.000 euros), totes corresponents al pressupost de l'exercici de 2009 de la Secretaria de Comerç i Turisme, amb una quantitat total de 6.100.000 euros.

1.2 Abast.

1.2.1 Les empreses i entitats que sol·liciten l'ajut o incentiu en el marc dels programes que es detallen a continuació hauran de fer referència sempre a establiments o activitats ubicats o que es portin a terme físicament dins el territori de Catalunya.

1.2.2 Als efectes d'aquests incentius, s'especifica la categoria de pime (petita i mitjana empreses) segons la Recomanació de la Comissió Europea de 6 de maig, sobre la definició de petites i mitjanes empreses (DOUE de 20.5.2003) i es defineixen els conceptes de grup empresarial i cadena amb el següent abast:

  1. Mitjana empresa: ocupa menys de 250 persones i té un volum de negoci anual que no excedeix els 50 milions d'euros i un balanç general anual que no excedeix els 43 milions d'euros.

  2. Petita empresa: ocupa menys de 50 persones i té un volum de negoci anual o un balanç general anual que no supera els 10 milions d'euros. S'entenen integrades en el concepte petita empresa, a efectes exclusius de la present Ordre, les microempreses i els treballadors per compte propi.

  3. Grup empresarial: societat mercantil que té accions d'altres societats, ja siguin del mateix sector turístic o bé de sectors diferents, així com les entitats mercantils constituïdes per diferents societats o empreses individuals que conserven la seva personalitat independent.

  4. Cadena: conjunt d'establiments turístics que s'agrupen sota una mateixa denominació comercial i direcció empresarial, independentment de si mantenen o no la seva personalitat jurídica pròpia.

    1.2.3 Les actuacions per a les quals se sol·licitin els incentius s'hauran d'haver iniciat de manera efectiva amb posterioritat a la data d'1 d'octubre de 2008 i haver finalitzat dins del termini que fixa l'article 1.8.1.e) del present annex per justificar l'execució les actuacions incentivades, sens perjudici del que específicament preveuen les bases del programa 2, en relació amb els projectes de creació d'establiments d'allotjament.

    1.2.4 En cap cas podran concórrer a l'atorgament dels corresponents incentius les persones físiques o jurídiques que, tot i estar-hi obligades, no figurin degudament inscrites en el Registre de turisme de Catalunya, en la data de venciment del termini per presentar les sol·licituds pertinents. Estan exempts de complir aquest requisit els sol·licitants d'incentius destinats a la creació i/o constitució d'empreses o establiments d'allotjament i oficines de turisme.

    1.2.5 Als efectes d'aquesta Ordre, es consideren establiments i empreses turístiques els que identifica la Llei de turisme com a establiments d'allotjament turístic, establiments de mediació turística i establiments de restauració, en la modalitat restaurant i restaurant bar.

    1.3 Lloc i termini de presentació de les sol·licituds.

    1.3.1 Les sol·licituds es podran presentar a la Direcció General de Turisme, als serveis territorials del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa i també en qualsevol dels llocs i per qualsevol dels mitjans que estableix l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

    En el cas que s'opti per presentar la sol·licitud en una oficina de correus, s'haurà de fer en sobre obert perquè sigui datada i segellada per l'oficina de correus abans de ser certificada.

    1.3.2 El termini de presentació de les sol·licituds finalitzarà un cop transcorregut un mes a comptar de l'endemà de la data de la seva publicació per a tots i cadascun dels programes que figuren a l'annex 2 de la present Ordre.

    1.4 Documentació.

    1.4.1 Els impresos normalitzats de sol·licitud estaran disponibles a les dependències de les unitats tècniques corresponents, així com a la web següent:

    www.gencat.cat/diue/serveis/ajuts_subvencions/turisme/index.html

    1.4.2 La sol·licitud, amb la identificació del sol·licitant, inclòs el DNI i, si s'escau, les dades d'inscripció en el Registre mercantil dels poders suficients del representant del sol·licitant, haurà d'anar acompanyada amb la documentació següent:

  5. Memòria detallada i signada, que contingui:

    Característiques de l'actuació.

    Si s'escau, plànols de la seva ubicació i entorn.

    Especificació raonada dels criteris de valoració que el sol·licitant consideri que compleix.

    Calendari d'execució del projecte, amb un cronograma que indiqui la data d'inici de l'actuació i la data de finalització prevista.

    La memòria ha de ser descriptiva, ordenada i clara. Pot incloure fotografies.

  6. Projecte tècnic: degudament visat, si s'escau.

  7. Original dels pressupostos desglossats o factures proforma acreditatius de les inversions a realitzar. En el cas que la inversió s'hagi efectivament realitzat en el moment de presentar la sol·licitud, original de les factures i rebuts del 2009 que acreditin la realització de la despesa, als efectes de la corresponent compulsa. En el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR