LLEI 14/2005, de 27 de desembre, sobre la intervenció del Parlament de Catalunya en la designació de les autoritats i els càrrecs de designació parlamentària i sobre els criteris i els procediments per avaluar-ne la idoneïtat.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyLlei

LLEI

14/2005, de 27 de desembre, sobre la intervenció del Parlament de Catalunya en la designació de les autoritats i els càrrecs de designació parlamentària i sobre els criteris i els procediments per avaluar-ne la idoneïtat.

El President

de la Generalitat de Catalunya

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo la següent

LLEI

Preàmbul

El Parlament de Catalunya elegeix directament membres dels òrgans institucionals de rang estatutari, com són el Síndic de Greuges, els síndics de la Sindicatura de Comptes i cinc dels set membres que integren el Consell Consultiu de la Generalitat, i participa en l'elecció d'altres càrrecs i membres d'altres òrgans i institucions regulats per les lleis de Catalunya, com el Consell de l'Audiovisual de Catalunya o el Consell d'Administració de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió.

La regulació vigent de la designació d'aquests membres estableix el procés de deliberació i de votació pel Ple del Parlament de les candidatures proposades pels grups parlamentaris, sense regular cap procediment previ de compareixença parlamentària.

D'altra banda, el sistema de provisió d'alts càrrecs vigent a Catalunya no atorga al Parlament la possibilitat de revocar els càrrecs que ell mateix ha designat.

L'objectiu d'aquesta llei és, doncs, refermar els valors democràtics en les institucions i garantir la neutralitat política i institucional i l'eficiència dels alts càrrecs nomenats pel Parlament. Aquest criteri es fonamenta en la naturalesa de les seves atribucions, vinculades, de vegades, a l'exercici de drets fonamentals i llibertats públiques, o en la possibilitat de mediatitzar les condicions de participació igualitària dels grups socials i polítics en el procés de presa de decisions polítiques.

La representació inherent als alts càrrecs designats pel Parlament demana una vocació d'imparcialitat i de servei a l'interès general. Així, a l'adequació dels candidats per als alts càrrecs als requisits de mèrit i capacitat que els exigeix el Parlament s'ha d'afegir el fet que presentin les degudes garanties d'equanimitat i la voluntat de consens necessària per a complir les funcions que els demanen els ciutadans.

Una opció, experimentada amb èxit en altres sistemes institucionals, com el dels Estats Units d'Amèrica o el de la Unió Europea, és la inclusió d'un tràmit de compareixença parlamentària dels candidats proposats, amb caràcter previ a la designació, perquè el Parlament pugui valorar públicament la posició ideològica, la capacitat professional i els projectes de treball de cada persona candidata a ocupar el càrrec.

Per aquestes raons cal un replantejament de les funcions del Parlament en relació amb el nomenament d'alts càrrecs que incorpori la noció de control parlamentari, el qual control ha d'evolucionar, alhora, cap a una funció preventiva congruent amb la transcendència d'aquesta elecció.

Article 1

Alts càrrecs de relleu institucional especial per raó de llur designació parlamentària

Els alts càrrecs de relleu institucional especial per raó de llur designació parlamentària són:

  1. El síndic o síndica de greuges.

  2. Els membres del Consell Consultiu.

  3. Els membres de la Sindicatura de Comptes.

  4. Els membres del Consell de l'Audiovisual de Catalunya.

  5. Els membres del Consell d'Administració de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió.

  6. Tot altre càrrec al qual les lleis atribueixin aquest caràcter.

Article 2

Compareixença davant les comissions parlamentàries

Els candidats a ocupar els càrrecs a què es refereix l'article 1 han de comparèixer davant la comissió parlamentària que correspongui abans d'ésser elegits.

Article 3

Revocació

Els titulars dels alts càrrecs a què es refereix l'article 1 elegits pel Parlament poden ésser revocats pel mateix Parlament. Per a fer-ho, cal la mateixa majoria que es requereix per a elegir-los, llevat que la llei ho determini altrament.

Disposició addicional

Les compareixences, l'elecció i la revocació dels alts càrrecs a què es refereix l'article 1 es fan pels procediments que estableix el Reglament del Parlament.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Palau de la Generalitat, 27 de desembre de 2005

Pasqual Maragall i Mira

President de la Generalitat de Catalunya

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR