ORDRE AAR/538/2008, de 9 de desembre, per la qual es fa pública la convocatòria de selecció de grup d'acció local de pesca i es dicten les normes per a la presentació i els criteris de selecció de programes de desenvolupament sostenible de zones de pesca en el marc del Programa Operatiu del Fons Europeu de la Pesca (FEP) 2007-2013.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/538/2008, de 9 de desembre, per la qual es fa pública la convocatòria de selecció de grup d'acció local de pesca i es dicten les normes per a la presentació i els criteris de selecció de programes de desenvolupament sostenible de zones de pesca en el marc del Programa Operatiu del Fons Europeu de la Pesca (FEP) 2007-2013.

El Reglament (CE) núm. 1198/2006 del Consell, de 27 de juliol de 2006, relatiu al Fons Europeu de la Pesca estableix al capítol IV del títol IV, com a Eix prioritari 4, el desenvolupament sostenible de les zones de pesca.

El mateix Reglament (CE) núm. 1198/2006 estableix a l'article 43.1 que el FEP podrà intervenir, de manera complementària amb altres instruments comunitaris, per donar suport al desenvolupament sostenible i a la millora de la qualitat de vida en zones de pesca subvencionables en l'àmbit d'una estratègia global dirigida a acompanyar els objectius de la política pesquera comuna tenint present, en particular, els seus efectes socioeconòmics.

L'àmbit territorial elegible per al finançament a Catalunya per l'eix prioritari 4, d'acord amb el que estableixen l'article 43.4 i 5 del Reglament (CE) núm. 1198/2006, és el comprès pels municipis de l'Ametlla de Mar, l'Ampolla i Deltebre, a la comarca del Baix Ebre, i els municipis d'Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d'Enveja i Alcanar, a la comarca del Montsià.

D'acord amb l'article 45 del Reglament (CE) núm. 1198/2006, la participació en el desenvolupament sostenible de les zones de pesca es portarà a la pràctica en un territori determinat mitjançant entitats o grups locals que representen interlocutors públics i privats que procedeixen de diferents sectors socioeconòmics locals pertinents i, d'acord amb el principi de proporcionalitat, amb una capacitat administrativa i financera suficient per gestionar l'ajuda i vetllar perquè les operacions es duguin a terme amb èxit.

La Generalitat de Catalunya, per Acord de Govern de 22 d'abril de 2008, va aprovar el Programa Operatiu de Catalunya del FEP per al període 2007-2013, aprovat per la Comissió Europea mitjançant Decisió de 14 de setembre de 2007. En aquest programa s'inclou l'Eix prioritari 4, referent al desenvolupament sostenible de zones de pesca. L'estratègia de l'eix prioritari 4 es fomenta en l'adopció de mesures d'actuació d'entre les assenyalades a l'article 44 del Reglament (CE) núm. 1198/2006.

En conseqüència, d'acord amb el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General de Pesca i Acció Marítima i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte establir la convocatòria, les normes per a la presentació i els criteris de selecció dels programes i del grup d'acció local responsable de la seva gestió, per tal de fer efectiva l'aplicació de l'Eix 4 del Programa Operatiu del Fons Europeu de la Pesca per a Catalunya durant els anys 2007 a 2013, aprovat mitjançant la Decisió de la Comissió de 14 de desembre de 2007.

Article 2

Àmbit territorial elegible

D'acord amb els termes de programació aprovada per la Comissió Europea, l'àmbit territorial elegible per al finançament d'acord amb aquest Eix prioritari és el comprès pels municipis de l'Ametlla de Mar, l'Ampolla i Deltebre, a la comarca del Baix Ebre, i els municipis d'Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d'Enveja i Alcanar, a la comarca del Montsià.

Article 3

Selecció del grup local

Per a la gestió de l'Eix prioritari 4 del Reglament (CE) núm. 1198/2006 del Consell, de 27 de juliol de 2006, relatiu al Fons Europeu de la Pesca, se seleccionarà, d'acord amb el que disposa aquesta Ordre, un grup local.

D'acord amb el que preveu l'esmentat Reglament, els grups locals són entitats associatives legalment constituïdes per un col·lectiu equilibrat i representatiu d'agents econòmics i socials amb representació en el territori d'actuació, que posaran en marxa el programa de desenvolupament territorial en els termes previstos en aquesta Ordre. En aquest sentit l'article 45.1 del Reglament (CE) núm. 1198/2006 indica que els grups locals són els encarregats de portar a la pràctica en un territori determinat les mesures destinades a ajudar el desenvolupament sostenible de zones de pesca. Aquests grups representen interlocutors públics i privats que procedeixen de diferents sectors socioeconòmics locals i hauran de tenir una capacitat administrativa i financera suficient per administrar l'ajuda i vetllar perquè les operacions es duguin a terme amb èxit.

Els requisits i obligacions que haurà de complir el grup local es defineixen a l'article 6.3 d'aquesta Ordre.

Article 4

Objectius de la programació

Dins de l'objectiu general, que consisteix en donar suport al desenvolupament sostenible i a la millora de la qualitat de vida en zones de pesca, la programació que es presenti es concretarà en els objectius següents:

  1. Aconseguir la reestructuració i reorientació de les activitats econòmiques, en particular a través de la promoció de les activitats de turisme ecològic, sempre que aquestes accions no donin lloc a un augment de l'esforç pesquer ni a un impacte ambiental no sostenible.

  2. Contribuir a la diversificació d'activitats a través de la promoció de la pluriactivitat dels treballadors del sector relacionat amb les activitats pesqueres, mitjançant la creació de llocs de treball addicionals o de substitució fora del sector pesquer i que contribueixin a millorar la rendibilitat econòmica d'aquest sector.

  3. Millorar l'explotació comercial dels productes del mar i de l'aqüicultura per tal de millorar la renda del sector pesquer i aqüícola, així com les xarxes comercials i productives d'aquests productes.

  4. Promoure la instal·lació de petites pesqueries així com la promoció de les activitats relacionades amb el sector turístic en petites i mitjanes explotacions, amb l'objecte de mantenir el nivell econòmic de les zones relacionades amb el sector pesquer i aqüícola.

  5. Afavorir les activitats que tinguin per objecte la protecció del medi marí, lacunar i costaner, per tal de mantenir el seu atractiu per a les generacions futures, regenerar i desenvolupar els pobles costaners o de les llacunes, així com protegir i capitalitzar el seu patrimoni natural i arquitectònic d'una manera sostenible i integrada amb el medi ambient.

  6. Establir mesures que contribueixin a la recuperació del potencial de producció del sector pesquer i aqüícola que hagi resultat afectat per catàstrofes naturals o industrials que hagin posat en perill el teixit productiu i comercial de l'esmentat sector.

  7. Facilitar la cooperació interregional i transnacional entre els interessats de les zones pesqueres costaneres, principalment mitjançant la instal·lació de xarxes de col·laboració i també mitjançant la difusió de bones pràctiques d'actuació professional, amb la finalitat d'afavorir la sinèrgia d'esforços destinats al manteniment i la promoció sostenible de les activitats econòmiques relacionades amb el sector pesquer i aqüícola d'aquestes zones.

  8. Afavorir l'adquisició de les competències i habilitats que calguin les quals estiguin relacionades amb l'àmbit de l'organització i de la presentació pel que fa a la preparació i l'aplicació de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR