ORDRE AAR/7/2009, de 15 de gener, per la qual s'obre la convocatòria per presentar plans de reconversió de plantacions de cítrics de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/7/2009, de 15 de gener, per la qual s'obre la convocatòria per presentar plans de reconversió de plantacions de cítrics de Catalunya.

La Llei 18/2001, de 31 de desembre, d'orientació agrària, conté una sèrie d'objectius tant en l'àmbit de la modernització de l'empresa agrària com en l'actualització de les estructures empresarials de les explotacions agràries, en el de l'adaptació dels sectors agrari i agroindustrial a les condicions i a la realitat del mercat i l'assegurament de la continuïtat de les explotacions agràries com a eina bàsica del desenvolupament econòmic en el món rural i de l'equilibri territorial.

Perseguint els objectius anteriorment esmentats, s'ha constatat que les diferents espècies de cítrics presenten determinats desajustaments en el seu calendari d'oferta, i donen lloc a una forta concentració de l'oferta en determinats períodes de la seva comercialització. També s'ha observat que la qualitat de determinades varietats no té una acceptació desitjable per part de la demanda.

Ambdues circumstàncies tenen lloc durant el desenvolupament de la campanya i poden presentar diferent intensitat segons els anys, la qual cosa incideix de manera desfavorable en els preus que perceben els productors, i suposa una pèrdua de competitivitat per als citricultors.

En aquest sentit, es justifica l'adopció de mesures de reconversió de la producció de determinades espècies i varietats de cítrics, motiu pel qual s'ha previst, en el marc estatal, habilitar un ajut per als agricultors interessats a arrencar la totalitat o part de les seves plantacions de cítrics, i realitzar una nova plantació amb una espècie o varietat més adequada, o bé realitzar l'empeltament sobre la plantació ja existent, així com per als que, a més a més, efectuïn inversions complementàries per millorar les instal·lacions de reg en les parcel·les objecte de reconversió.

El règim d'ajuts establert per a determinats cítrics exigeix que a la sol·licitud de l'ajut per a la reconversió de plantacions s'hi adjunti el pla de reconversió corresponent.

Per tant, és necessari regular el procés de presentació i aprovació d'aquest pla de reconversió de les plantacions.

Per tot això, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

L'objecte d'aquesta Ordre és establir el termini de presentació i els requisits que han de complir els plans de reconversió de plantacions cítriques de Catalunya per al període 2009-2013.

Article 2

Reconversió de plantacions de cítrics

2.1 La reconversió de plantacions de cítrics a Catalunya es durà a terme en el marc d'un pla de reconversió que contindrà la planificació de les actuacions d'arrencada i plantació, o bé d'empeltament, i també les actuacions complementàries de millora de les instal·lacions de reg en aquestes parcel·les, a realitzar durant el període de vigència del pla. Cada any que s'executin les plantacions o els empeltaments, i les actuacions complementàries de reg, s'haurà de sol·licitar l'ajut corresponent.

2.2 Per tal de poder percebre els ajuts destinats a la reconversió de plantacions, és un requisit indispensable que el departament competent en matèria d'agricultura aprovi el pla de reconversió.

Article 3

Actuacions que poden ser incloses en el pla de reconversió de plantacions de cítrics

3.1 Les actuacions que poden ser incloses en el pla de reconversió són:

  1. L'arrencada i la nova plantació de taronger, mandariner satsuma, mandariner clementina, mandariner híbrid, mandariner comú, llimoner i aranger, amb excepció de les varietats que especifica l'article 3.2.

  2. L'empeltment amb taronger, mandariner satsuma, mandariner clementina, mandariner híbrid, mandariner comú, llimoner i aranger, sobre patrons ja existents en la plantació, amb excepció de les varietats que especifica l'article 3.2.

  3. La millora de les instal·lacions de reg en parcel·les que s'estiguin cultivant en regadiu. Les esmentades parcel·les s'han d'haver sotmès a l'arrencada i la nova plantació, o a l'empeltament dins d'aquest pla de reconversió.

3.2 Les varietats, i els seus clons, que no poden ser objecte de nova plantació ni d'empeltament dins del pla de reconversió de cítrics de Catalunya són:

Mandariner híbrid: fortuna, nova o clemenvilla.

Mandariner clementina: clemenules, marisol.

Article 4

Actuacions que no es poden incloure en un pla de reconversió

Les actuacions que no poden ser incloses en un pla de reconversió són:

  1. L'arrencada i nova plantació, així com l'empeltament sobre portaempelt ja existent, d'espècies diferents de les que es tracten en aquesta Ordre: diferents de taronger, mandariner satsuma, mandariner clementina, mandariner híbrid, mandariner comú, llimoner i aranger.

  2. No es poden incloure les noves plantacions o bé l'empeltament sobre portaempelt ja existent amb les espècies i varietats que preveu l'article 3.2 d'aquesta Ordre.

  3. Les plantacions que en el moment de la presentació del pla tinguin menys de cinc anys d'edat.

  4. Les plantacions que en el moment de la presentació del pla estiguin en estat d'abandonament. A efectes d'aquesta Ordre es consideren en estat d'abandonament les plantacions en les quals no s'hagi efectuat cap operació de cultiu en els darrers tres anys.

  5. Les plantacions amb cultiu associat, excepte aquelles en què el cultiu associat sigui una altra espècie cítrica de les incloses en aquest pla de reconversió.

Article 5

Tipus de plans de reconversió

5.1 Els plans de reconversió podran ser individuals o col·lectius.

5.2 Cada titular d'explotació només podrà executar un únic pla, ja estigui dins d'un pla individual o bé dins d'un pla col·lectiu aprovat pel departament competent en matèria d'agricultura.

5.3 Els plans de reconversió individuals únicament els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR