ORDRE ARP/107/2005, de 15 de març, per la qual s'estableixen mesures obligatòries de prevenció i lluita contra les virosis que afecten les plantes hortícoles i els seus insectes vectors.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ARP/107/2005, de 15 de març, per la qual s'estableixen mesures obligatòries de prevenció i lluita contra les virosis que afecten les plantes hortícoles i els seus insectes vectors.

La Llei 43/2002, de 20 de novembre, de sanitat vegetal,suposa l'aprovació d'un nou marc jurídic per a la sanitat vegetal. La Llei regula la possibilitat que l'Administració declari l'existència d'una plaga quan produeixi o pugui produir perjudicis econòmics o danys de tal intensitat, extensió o naturalesa, que facin necessària la lluita obligatòria com a mitjà més eficaç de combatre-la. D'aquesta manera pot adoptar les mesures fitosanitàries que consideri necessàries per evitar-ne la propagació, reduir-ne la població i els seus efectes, i aconseguir-ne l'eradicació.

El Reial decret 1938/2004, de 27 de setembre, pel qual s'aprova el programa nacional de control dels insectes vectors dels virus dels cultius hortícoles, i qualifica d'utilitat pública la seva prevenció i lluita, estableix a l'article 2 que el programa i les mesures que se'n desprenen seran d'aplicació a les comunitats autònomes que hagin declarat l'existència de les esmentades plagues i establert les mesures per desenvolupar el Reial decret.

En conseqüència, a proposta de la Direcció General de Producció, Innovació i Indústries Agroalimentàries, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Es declara l'existència oficial a Catalunya dels insectes vectors de virus d'hortícoles següents: lamosca blanca Bemisia tabaci, els trips Frankliniella occidentalis; i els virus transmesos per aquests insectes: virus de la cullera del tomàquet TYLCV, el virus del bronzejat TSWV, així com el virus PepMV, que es transmet per contacte.

Article 2

El Servei de Sanitat Vegetal de la Direcció General de Producció, Innovació i Indústries Agroalimentàries realitzarà anualment una prospecció de les esmentades plagues que podrà comptar amb la col·laboració de les agrupacions de defensa vegetal i altres entitats agràries. Amb els resultats d'aquesta prospecció es determinaran les mesures a prendre.

Article 3

És obligació dels titulars d'explotacions i dels propietaris de parcel·les amb cultius hortícoles hostes d'insectes vectors de virus i dels virus a què es fa referència a l'article 1, executar les mesures de prevenció i lluita següents:

a) Adquirir material vegetal...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR