DECRET 56/2007, de 13 de març, pel qual es regula la selecció del director o de la directora i el nomenament i el cessament dels òrgans unipersonals de govern i de coordinació dels centres docents públics.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

DECRET

56/2007, de 13 de marÁ, pel qual es regula la selecciÛ del director o de la directora i el nomenament i el cessament dels Úrgans unipersonals de govern i de coordinaciÛ dels centres docents p˙blics.

Pel Decret 317/2004, de 22 de juny, es van regular, entre altres q¸estions, la selecciÛ del director o de la directora i el nomenament i el cessament dels Úrgans de govern dels centres docents p˙blics, d'acord amb les previsions de la Llei org‡nica 10/2002, de 23 de desembre, de qualitat de l'educaciÛ.

Aquesta Llei ha estat derogada per la Llei org‡nica 2/2006, de 3 de maig, d'educaciÛ, LOE (BOE n˙m. 106, de 4.5.2006), que ha introduÔt alguns canvis en relaciÛ amb la selecciÛ, el nomenament i la durada del mandat dels directors i directores dels centres docents p˙blics.

El capÌtol IV del tÌtol V de la Llei esmentada regula el procediment per a la selecciÛ del director o de la directora dels centres p˙blics i el seu nomenament. D'acord amb l'article 133, la selecciÛ d'aquest Úrgan directiu es realitzar‡ per mitj‡ d'un procÈs en el qual participen la comunitat educativa i l'AdministraciÛ educativa, i que ha de permetre seleccionar els candidats i candidates mÈs idonis professionalment i que obtinguin un recolzament mÈs gran d'aquella.

La LOE mantÈ la selecciÛ del director o directora per mitj‡ d'un concurs de mËrits, perÚ entre professorat funcionari de carrera que imparteixi alguns dels ensenyaments encomanats al centre, i afegeix un nou requisit per participar en el concurs, consistent en la presentaciÛ d'un projecte de direcciÛ que inclogui, entre altres, els objectius, les lÌnies d'actuaciÛ i la seva avaluaciÛ.

L'article 135 de la LOE atribueix a l'AdministraciÛ educativa la determinaciÛ dels criteris objectius i del procediment de valoraciÛ dels mËrits dels candidats i candidates, i del projecte presentat. La selecciÛ es realitza per una comissiÛ constituÔda per representants de l'AdministraciÛ educativa i del centre corresponent, que s'ha d'establir donant un percentatge mÈs gran als representants del centre.

De conformitat amb la LOE, la selecciÛ del director o de la directora ha de tenir en compte la valoraciÛ objectiva dels mËrits acadËmics i professionals acreditats pel professorat aspirant i la valoraciÛ del projecte de direcciÛ, i ser‡ decidida democr‡ticament pels membres de la comissiÛ, segons els criteris establerts per les administracions educatives, i considerant, en primer lloc, les candidatures del professorat del centre, que en tindran preferËncia.

El nomenament del director o de la directora ha de recaure sobre l'aspirant seleccionat/ada que, si s'escau, hagi superat el programa de formaciÛ inicial, per un termini de quatre anys, que es pot renovar per perÌodes d'igual durada, amb l'avaluaciÛ positiva prËvia, fins al lÌmit m‡xim que determinin les administracions educatives.

D'altra banda, la LOE regula els aspectes essencials del nomenament i cessament dels altres Úrgans unipersonals de govern dels centres p˙blics, la proposta de nomenament i cessament dels quals s'atribueix als directors o directores, i ha de recaure entre professorat amb destinaciÛ en el centre.

AixÌ mateix, la Llei esmentada estableix algunes determinacions sobre els Úrgans de coordinaciÛ docent i atribueix a les administracions educatives la regulaciÛ d'aquests Úrgans.

En conseq¸Ëncia, aquest Decret tÈ per objecte la regulaciÛ de tot aquest procediment, en desenvolupament de les previsions que, en aquesta matËria, introdueix la LOE. En aquest sentit es regulen, entre altres q¸estions, les condicions i els requisits per exercir el c‡rrec de director o de directora dels centres docents p˙blics, les comissions i el procediment de selecciÛ, que es fa ressÚ de l'important paper que la nostra legislaciÛ atorga al projecte educatiu, i el programa de formaciÛ.

TambÈ es regula el nomenament i el cessament dels Úrgans unipersonals de coordinaciÛ del centre. En relaciÛ amb aquests aspectes, es mantÈ la competËncia del director o de la directora del centre per al nomenament dels Úrgans unipersonals de coordinaciÛ, la qual cosa redunda en un reforÁament de la funciÛ directiva.

Finalment, es regulen els Úrgans unipersonals de govern i de coordinaciÛ de les zones escolars rurals i dels centres de formaciÛ d'adults, adequant-ne l'estructura a les seves caracterÌstiques.

Les previsions de la LOE sobre l'equip directiu dels centres docents p˙blics tenen el car‡cter de normativa b‡sica i han estat dictades per l'Estat en base a les seves competËncies en matËria educativa (article 149.1.30 CE) i en matËria de funciÛ p˙blica (article 149.1.18 CE). La Generalitat de Catalunya disposa d'una competËncia compartida sobre el desenvolupament organitzatiu dels centres docents p˙blics (article 131.3.h EAC) i Ès competent en matËria de funciÛ p˙blica (article 136 EAC). En conseq¸Ëncia, la LOE i el Text ˙nic de la Llei de la funciÛ p˙blica de l'AdministraciÛ de la Generalitat de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 1/1997, de 31 d'octubre, donen cobertura al desplegament reglamentari establert en aquest Decret.

En virtut d'aixÚ, a proposta del conseller d'EducaciÛ, amb l'informe del Consell Escolar de Catalunya, d'acord amb el dictamen de la ComissiÛ JurÌdica Assessora, i amb la deliberaciÛ prËvia del Govern,

Decreto:

CapÌtol I

DisposiciÛ de car‡cter general

Article 1

Objecte i ‡mbit d'aplicaciÛ

L'objecte d'aquest Decret Ès la regulaciÛ de la selecciÛ, el nomenament i el cessament del director o la directora i del nomenament i el cessament d'altres Úrgans unipersonals de govern i de coordinaciÛ dels centres docents p˙blics de la Generalitat de Catalunya, de titularitat del Departament d'EducaciÛ.

CapÌtol II

“rgans unipersonals de govern

Article 2

Principis generals de la selecciÛ del c‡rrec de director o directora

2.1††La selecciÛ per al nomenament del director o de la directora d'un centre p˙blic s'efectua mitjanÁant concurs de mËrits entre el professorat funcionari de carrera que imparteixi algun dels ensenyaments encomanats al centre al qual s'opta.

El concurs consistir‡ en dues fases eliminatÚries. En la primera fase es valoraran els mËrits relacionats amb l'experiËncia professional dels aspirants, en l'‡mbit de la gestiÛ i de la docËncia, i en l'‡mbit de la participaciÛ com a representant del claustre al consell escolar, aixÌ com els tÌtols universitaris diferents a l'exigit per a l'ingrÈs en el cos de la funciÛ p˙blica docent des del qual es concursa i la formaciÛ, recerca i publicacions relacionades amb la gestiÛ i direcciÛ dels centres docents i dels serveis i programes educatius.

En la segona fase es valorar‡ el projecte de direcciÛ que recull la proposta directiva de l'aspirant en relaciÛ amb el projecte educatiu del centre.

2.2††La selecciÛ es regeix pels principis d'igualtat, mËrit, capacitat i publicitat.

Article 3

Requisits per ser candidat al c‡rrec de director o directora

Els requisits per participar en el concurs de mËrits sÛn els seg¸ents:

a)†Tenir una antiguitat mÌnima de cinc anys com a professorat funcionari de carrera en la funciÛ p˙blica docent.

b)†Haver impartit docËncia directa com a funcionari/‡ria de carrera, durant un perÌode d'igual durada, en algun dels ensenyaments que ofereix el centre al qual s'opta.

c)†Estar prestant serveis en un centre docent p˙blic del Departament d'EducaciÛ, en algun dels ensenyaments dels del centre al qual s'opta, amb una antiguitat d'almenys un curs acadËmic complet, en el moment de la publicaciÛ de la convocatÚria.

TambÈ es requerir‡ que en la plantilla del centre al qual s'opta consti un lloc de treball d'una de les especialitats de la qual n'Ès titular el professorat candidat a director o directora.

d)†Tenir coneixement del catal‡, i de l'aranËs a Era Val d'Aran, acreditat amb el nivell C o equivalent, o la idoneÔtat corresponent. En el cas de les persones aspirants que no puguin acreditar documentalment la possessiÛ del nivell exigit, s'estar‡ al que disposa l'article 7.1 del Decret 161/2002, d'11 de juny, sobre l'acreditaciÛ del coneixement del catal‡ i l'aranËs en els processos de selecciÛ de personal i de provisiÛ de llocs de treball de les administracions p˙bliques de Catalunya. AixÌ mateix, ser‡ d'aplicaciÛ el rËgim d'exempcions previst a l'article 8 del Decret esmentat.

e)†Presentar un projecte de direcciÛ que inclogui, entre altres, els objectius, les lÌnies d'actuaciÛ i la seva avaluaciÛ.

Article 4

SelecciÛ de director o de directora en determinats centres docents p˙blics

Per participar en el concurs de mËrits per ser nomenat director o directora d'un centre especÌfic d'educaciÛ infantil, dels incomplets d'educaciÛ prim‡ria, dels d'educaciÛ secund‡ria amb menys de 8 unitats, dels que imparteixen ensenyaments artÌstics professionals, ensenyaments esportius, ensenyaments d'idiomes o dels adreÁats a la formaciÛ de persones adultes amb menys de 8 professors o professores, no sÛn exigibles els requisits a) i b) de l'article 3 d'aquest Decret, sempre i quan es tingui la condiciÛ de funcionari/‡ria de carrera.

Article 5

Comissions de selecciÛ

5.1††La selecciÛ entre els aspirants a director o directora la realitza la comissiÛ de selecciÛ que es constitueix en el centre amb aquesta finalitat.

5.2††La comissiÛ de selecciÛ es constitueix quan es declaren admeses una o mÈs d'una candidatura a la direcciÛ del centre convocat.

5.3††Formen part de la comissiÛ de selecciÛ un inspector o inspectora d'educaciÛ, que la presideix, i un director o directora d'un centre p˙blic que imparteixi ensenyaments dels del centre on s'hagi de proveir la direcciÛ; com a representants de l'AdministraciÛ educativa, tres representants del claustre de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR