DECRET 57/2002, de 19 de febrer, de modificació del Decret 257/1997, de 30 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament dels serveis jurídics de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorConsorci Català de Promoció Exterior de la Cultura
Rango de LeyDecret

DECRET

57/2002, de 19 de febrer, de modificació del Decret 257/1997, de 30 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament dels serveis jurídics de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

La Llei 7/1996, de 5 de juliol, d'organització dels serveis jurídics de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, va crear el cos d'advocats de la Generalitat i va regular, amb caràcter general, les funcions d'aquest cos i l'estructura del Gabinet Jurídic de la Generalitat.

Mitjançant el Decret 257/1997, de 30 de setembre, es va aprovar el Reglament dels serveis jurídics de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, el qual, entre altres aspectes, va desenvolupar l'estructura i les funcions del Gabinet Jurídic de la Generalitat i va regular determinats procediments d'integració de funcionaris de la Generalitat al cos d'advocats, així com el procediment d'accés per oposició lliure al mateix cos.

L'experiència assolida des de l'entrada en vigor del Decret esmentat fa aconsellable introduir diverses modificacions de caire organitzatiu tant pel que fa a l'estructura assenyalada com pel que fa al desenvolupament de les proves.

Així mateix, el Reglament aprofundeix en el mandat legal de coordinació i defensa unitària del Govern i de l'Administració de la Generalitat i en la unificació de criteris, i regula les funcions amb aquestes finalitats.

D'altra banda, el text desenvolupa la previsió legal continguda en la Llei 4/2000, de 26 de maig, de mesures fiscals i administratives, que habilita les unitats centrals del Gabinet Jurídic de la Generalitat per crear places de lletrats, les quals s'han de proveir amb funcionaris del grup A, escala general d'administració, llicenciats en dret, i estableix les correccions necessàries en la composició del tribunal que la jurisprudència constitucional fa aconsellables.

Per raons de tècnica jurídica, s'ha considerat oportú introduir les modificacions esmentades en un text únic que substitueix l'anterior Decret 257/1997.

Per tot el que s'ha exposat, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta de la consellera de Governació i Relacions Institucionals i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

Es modifica el Reglament dels serveis jurídics de l'Administració de la Generalitat de Catalunya d'acord amb el text que s'adjunta com a annex a aquest Decret.

Disposició derogatòria

Queda derogat el Decret 257/1997, de 30 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament dels serveis jurídics de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

Disposició final

Aquest Decret entra en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 19 de febrer de 2002

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Núria de Gispert i Català

Consellera de Governació i Relacions Institucionals

Annex

Reglament dels serveis jurídics de l'Administració de la Generalitat de Catalunya

Capítol 1

Del cos d'advocats de la Generalitat de Catalunya

Article 1

1.1 L'assessorament en dret i la representació i la defensa jurídiques del Govern de la Generalitat de Catalunya i de la seva Administració són exercits pels advocats que integren el cos creat per la Llei 7/1996, de 5 de juliol, d'organització dels serveis jurídics de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

1.2 L'assessorament s'exerceix sens perjudici de les atribucions que corresponen a la Comissió Jurídica Assessora en virtut del Decret legislatiu 1/1991, de 25 de març.

Article 2

2.1 Els advocats de la Generalitat integren el Gabinet Jurídic de la Generalitat i en l'exercici de les seves funcions estan sotmesos a la direcció i la coordinació jurídiques del seu director, el qual pot donar-los les instruccions i directrius escrites i verbals que calguin per al funcionament coordinat dels serveis.

2.2 També hi estan sotmesos els funcionaris adscrits als serveis jurídics, d'acord amb la disposició transitòria cinquena i les habilitats a què es refereix la disposició addicional primera , totes dues de la Llei 7/1996, de 5 de juliol.

2.3 No obstant el que estableix l'apartat 1 d'aquest article, els advocats de la Generalitat adscrits a les unitats departamentals o territorials en relació amb el règim de prestació de serveis també depenen del secretari general de cada departament, del delegat territorial del Govern o del president, director o càrrec similar dels organismes al servei dels quals han estat adscrits.

2.4 Els advocats de la Generalitat tenen garantida l'autonomia de criteri.

2.5 Els llocs de treball del cos d'advocats de la Generalitat consten en la relació de llocs de treball del Gabinet Jurídic de la Generalitat, dependent del Departament de Governació i Relacions Institucionals.

Article 3

Els advocats de la Generalitat han de desenvolupar les seves funcions en règim de dedicació exclusiva, en els termes que regula l'apartat 6 de l'article 2 de la Llei 7/1996, de 5 de juliol, d'organització dels serveis jurídics de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

Capítol 2

Del Gabinet Jurídic de la Generalitat i de la seva organització

Secció primera

Del Gabinet Jurídic de la Generalitat i del seu director

Article 4

El Gabinet Jurídic de la Generalitat, dependent del Departament de Governació i Relacions Institucionals, és l'òrgan al qual correspon la funció assessora i contenciosa amb unitat de criteri davant de tots els tribunals judicials i jurisdiccionals en els quals estiguin en joc els interessos de la Generalitat.

Article 5

El director del Gabinet Jurídic de la Generalitat és designat entre juristes de prestigi i nomenat i separat per decret aprovat pel Govern. Té rang de secretari general i depèn del conseller del Departament de Governació i Relacions Institucionals.

Article 6

6.1 Corresponen al director del Gabinet Jurídic de la Generalitat la direcció de l'exercici de les funcions assessora i contenciosa, així com la coordinació jurídica de totes les unitats amb funcions consultives o contencioses assistides per advocats de la Generalitat o altres lletrats, en els termes previstos per aquest Reglament, sens perjudici que pugui assumir personalment la representació i la defensa de la Generalitat.

6.2 El director del Gabinet Jurídic de la Generalitat pot demanar als advocats de la Generalitat i als lletrats i els serveis jurídics a què fan referència els articles 2.2 i 15 a 17 d'aquest Reglament informació relativa a la seva activitat i, si convé, practicar les actuacions pertinents amb la finalitat d'unificar criteris i d'articular una assistència jurídica de més qualitat.

6.3 El director del Gabinet Jurídic de la Generalitat pot revocar les delegacions de funcions que hagi efectuat i avocar les funcions dels òrgans inferiors en els termes que preveu la legislació sobre procediment administratiu.

6.4 L'emissió d'informes jurídics per part del director del Gabinet Jurídic de la Generalitat, que hagin estat sol·licitats pels òrgans previstos a l'article 4.3 de la Llei 7/1996, de 5 de juliol, substitueix l'emissió d'informes jurídics, fins i tot els preceptius, de les altres unitats del Gabinet Jurídic o de lletrats al servei de la Generalitat.

6.5 En cas d'absència, vacant o malaltia, les funcions que corresponen al director del Gabinet Jurídic de la Generalitat seran exercides pel director general d'Assumptes Contenciosos o pel director general de Serveis Consultius i Coordinació Jurídica, en funció de la matèria de què es tracti.

Secció segona

De l'organització del Gabinet Jurídic de la Generalitat

Article 7

El Gabinet Jurídic de la Generalitat s'estructura en unitats centrals, departamentals i territorials.

Subsecció primera

De les unitats centrals del Gabinet Jurídic de la Generalitat

Article 8

Són unitats centrals del Gabinet Jurídic de la Generalitat les següents:

  1. La Direcció General d'Assumptes Contenciosos, de la qual depèn la Subdirecció General de Gestió i Coordinació Contenciosa.

  2. La Direcció General de Serveis Consultius i Coordinació Jurídica, de la qual depenen la Subdirecció General de Serveis Consultius i Coordinació Jurídica i l'Àrea d'Administració i Serveis.

  3. La Subdirecció General de Qüestions Constitucionals.

Article 9

Són funcions de les unitats centrals del Gabinet Jurídic de la Generalitat les següents:

  1. La representació i la defensa de l'Administració de la Generalitat davant els tribunals de qualsevol ordre jurisdiccional.

  2. L'assessorament en dret del Govern de la Generalitat i de cadascun dels seus membres.

  3. La coordinació jurídica de les unitats departamentals i territorials del Gabinet Jurídic i, d'acord amb el que disposa l'article 15 d'aquest Reglament, la dels serveis jurídics dels organismes autònoms i les entitats de dret públic i de les empreses públiques.

  4. El seguiment de l'elaboració de normes legals i reglamentàries.

  5. L'elaboració d'estudis sobre doctrina jurisprudencial i la selecció, recopilació i tractament de legislació, jurisprudència i doctrina.

  6. La planificació, la promoció, la preparació i l'organització de les activitats d'actualització i perfeccionament del personal destinat als serveis jurídics de la Generalitat.

Article 10

10.1 Correspon a la Direcció General d'Assumptes Contenciosos la direcció dels afers contenciosos sotmesos a tots els tribunals de qualsevol ordre jurisdiccional, amb excepció del Tribunal Constitucional, en què tinguin interès la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR