ORDRE de 20 de setembre de 1990, de creació del Consell assessor sobre tabaquisme a Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyOrdre

El tabaquisme és, avui dia, sens dubte, la principal causa prevenible de pèrdua de salut i de mort prematura en els països desenvolupats.

L'hàbit de fumar és un important factor causal de la cardiopatia isquèmica i d'altres malalties vasculars, de la bronquitis crònica i de l'emfisema, dels càncers de pulmó, de laringe, de faringe, de cavitat bucal, de l'esòfag, del pàncrees i de la bufeta urinària, com també de l'úlcera d'estómac i altres afeccions. A més, el consum del tabac durant l'embaràs produeix un retard del creixement fetal i incrementa el risc de complicacions durant el mateix i de la mort perinatal del fetus. Els consumidors de tabac tenen de mitjana un 70% més de probabilitat de morir per totes aquestes causes que no pas els no-fumadors.

El 13% de les morts que es produeixen actualment a Catalunya, aproximadament, tenen la seva causa directa en el tabaquisme. D'altra banda, s'ha pogut estudiar i evidenciar darrerament l'efecte nociu que el tabaquisme produeix en la salut dels no-fumadors exposats passivament.

Hom no pot oblidar tampoc les enormes repercussions econòmiques i socials del tabaquisme, tenint en compte a més que la prevalença de fumadors entre la població de Catalunya és encara una de les més altes d'Europa i que resulta força preocupant el comportament dels més joves i dels col·lectius dits exemplars, com ara el personal sanitari, els mestres o els polítics, envers aquest hàbit.

Tot aquest conjunt de realitats fa que la lluita contra el tabaquisme sigui una de les principals prioritats de la política sanitària del Departament de Sanitat i Seguretat Social i posa de manifest la necessitat de crear un Consell assessor sobre tabaquisme que elabori estudis, informi i assessori el Departament en tot el que fa referència a aquesta matèria.

D'acord amb el que s'ha exposat, i vist el que estableixen els articles 12 i 22 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Es crea el Consell assessor sobre tabaquisme a Catalunya com a òrgan consultiu del Departament de Sanitat i Seguretat Social, per tal d'assessorar i promoure accions de lluita contra el tabaquisme a Catalunya.

Article 2

2.1 Són funcions del Consell assessor sobre tabaquisme, en relació amb el Departament de Sanitat i Seguretat Social i amb la comunitat en general, les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR