ORDRE TRE/230/2008, de 6 de maig, per la qual es regula el desenvolupament del subsistema de formació professional per a l'ocupació, en matèria de formació d'oferta adreçada prioritàriament a treballadors ocupats, i s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions públiques destinades al seu finançament.

SecciónDisposicions Generals
EmisorServei D'Ocupació de Catalunya
Rango de LeyOrdre

ORDRE

TRE/230/2008, de 6 de maig, per la qual es regula el desenvolupament del subsistema de formació professional per a l'ocupació, en matèria de formació d'oferta adreçada prioritàriament a treballadors ocupats, i s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions públiques destinades al seu finançament.

L'Estratègia Europea de Lisboa de l'any 2000 es va fixar com a objectiu que Europa es convertís en l'economia del coneixement més dinàmica i competitiva del món l'any 2010; cinc anys després de la seva posada en marxa, la Comissió Europea fa un balanç i revisa el seus objectius, i estableix les seves prioritats en la Comunicació al Consell Europeu de 2005 .Treballant junts per al creixement i l'ocupació, rellançament de l'Estratègia de Lisboa..

En aquest context europeu, el Programa d'acció comunitària d'aprenentatge permanent 2007-2013 té per objectiu de contribuir mitjançant l'aprenentatge permanent al desenvolupament de la Comunitat com a societat del coneixement avançada, amb un creixement econòmic sostenible, amb més i millors llocs de treball i més cohesió social.

A aquests objectius de l'Estratègia Europea de Lisboa hi contribuirà, sens dubte, el Programa operatiu Adaptabilitat i ocupació 2007-2013, en el qual s'emmarca el subsistema de formació professional per a l'ocupació, en l'àmbit de la formació d'oferta dirigida prioritàriament a treballadors ocupats, i que són les actuacions objecte de regulació de la present Ordre.

Atesa la nova regulació mitjançant el Reial decret 395/2007, de 23 de març, del subsistema de formació professional per a l'ocupació, que defineix la formació d'oferta com aquella que té per objecte facilitar als treballadors, ocupats i aturats, una formació ajustada a les necessitats del mercat de treball que atengui els requeriments de competitivitat de les empreses, alhora que satisfaci les aspiracions de promoció professional i desenvolupament personal dels treballadors, capacitant-los per a l'acompliment qualificat de les diferents professions i per a l'accés a l'ocupació;

Una de les principals característiques del subsistema de formació per a l'ocupació és que, per primera vegada, es dóna un tracte conjunt a la formació adreçada a tota la població activa, la qual cosa permetrà avançar en la integració de la formació professional en l'àmbit laboral.

La present Ordre desenvolupa la formació d'oferta que s'adreça prioritàriament a treballadors ocupats i que gestiona el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, d'acord amb la Llei 17/2002, de 5 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i de creació del Servei d'Ocupació de Catalunya.

Aquesta Ordre s'emmarca en el II Pla general de formació professional de Catalunya 2007-2010, que té per missió millorar la qualificació professional de les persones al llarg de la vida i la del capital humà de les empreses, donant una resposta global i adaptada a les necessitats derivades de la competitivitat del teixit econòmic i de la cohesió social i territorial; en aquest context contribuirà especialment a l'objectiu d'adaptació i innovació dels dispositius i recursos de la formació professional a les noves necessitats de l'economia catalana.

Atesa la Llei 17/2002, de 5 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i de creació del Servei d'Ocupació de Catalunya, que estableix que el Servei d'Ocupació de Catalunya té la funció de gestionar els programes de formació professional contínua i garantir-ne la coordinació amb la formació professional reglada i ocupacional; alhora ha d'ajustar la programació d'oferta de formació professional contínua a les necessitats fixades pel Pla general d'ocupació de Catalunya i el II Pla general de formació professional de Catalunya, i l'article 8 de l'esmentada Llei disposa que el Servei d'Ocupació de Catalunya, per millorar l'eficiència de la seva gestió, pot establir concerts, acords, convenis o fórmules de gestió integrada o compartida amb entitats públiques o privades, constituir consorcis o crear altres entitats per gestionar i executar els serveis ocupacionals;

Atesa la Resolució 2593/2003, de 29 de juliol, per la qual es fa públic l'Acord de la Comissió de Govern per a Assumptes Econòmics de 15 de juliol de 2003, pel qual es constitueix el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya; el qual té com a principal objectiu, el desenvolupament de la formació professional contínua com a instrument essencial per garantir la formació al llarg de la vida, l'adaptació dels treballadors/ores i de les empreses a la nova societat basada en el coneixement i el manteniment de la capacitació professional dels treballadors/ores en supòsits de canvis i mutacions dels processos productius, en el marc de l'Estratègia Europea d'Ocupació;

Atesa la Llei orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les qualificacions i de la formació professional;

Atès l'Acord del Consell General del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya i informat el Consell Català de la Formació Professional, amb els informes previs de l'Assessoria Jurídica,

Ordeno:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases que han de regir les subvencions destinades a la modalitat de formació d'oferta, adreçada prioritàriament a treballadors/ores ocupats/ades, que promou el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya.

Els plans de formació d'oferta adreçats prioritàriament a treballadors ocupats tenen per finalitat oferir-los una formació ajustada a les necessitats del mercat de treball que atengui els requeriments de productivitat i competitivitat de les empreses i les aspiracions de promoció professional i desenvolupament personal dels treballadors.

Així mateix, es dirigeix a proporcionar als treballadors una formació que els capaciti per a l'acompliment qualificat de les diferents professions i afavoreixi que els treballadors puguin optar a un reconeixement efectiu de la formació que rebin.

Article 2

Tipus de plans de formació d'oferta adreçats prioritàriament als treballadors/es ocupats/des

Seran objecte de la subvenció que regula la present Ordre els següents tipus de plans de formació d'oferta adreçats prioritàriament a treballador/es ocupats/des:

  1. Els plans de formació intersectorials, que podran ser:

    1. Plans de formació adreçats a l'adquisició de competències transversals a diversos sectors de l'activitat econòmica o de competències específiques d'un sector per al reciclatge i requalificació de treballadors d'altres sectors, inclosa la formació adreçada a la capacitació per a la realització de funcions pròpies de la representació legal dels treballadors.

    2. Els plans de formació intersectorials per a la formació adreçada específicament als col·lectius de treballadors i socis de l'economia social, sempre que aportin activitat econòmica.

    3. Els plans de formació intersectorials per a la formació adreçada específicament al col·lectiu d'autònoms.

  2. Els plans de formació sectorials: es compondran d'accions formatives adreçades a la formació de treballadors d'un sector productiu concret, a fi de desenvolupar accions formatives d'interès general per a l'esmentat sector i satisfer-ne les necessitats específiques de formació. Les accions específiques programades en aquest tipus de plans també podran adreçar-se al reciclatge i la requalificació de treballadors procedents de sectors en situació de crisi.

Article 3

Contingut i execució dels plans de formació

3.1 Els plans de formació hauran de contenir, almenys, la següent informació:

Àmbit d'aplicació del pla.

Objectius i continguts.

Accions formatives a desenvolupar, amb indicació, si s'escau, de les vinculades al Catàleg de qualificacions professionals i, dins d'aquestes, a quins certificats de professionalitat van adreçades.

Col·lectius destinataris, desglossats pels col·lectius prioritaris.

Cost previst de les accions formatives.

Calendari previst d'execució.

Instal·lacions i mitjans previstos per donar les accions formatives.

Experiència en accions formatives relacionades amb el pla de formació.

3.2 L'execució dels plans de formació adreçats a treballadors/res prioritàriament ocupats es portarà a terme mitjançant convenis subscrits amb les entitats beneficiàries.

Article 4

Durada dels plans de formació

La durada dels plans de formació d'oferta, adreçats prioritàriament a treballadors ocupats, podrà ser anual o plurianual, segons el que estableixi la respectiva resolució de convocatòria.

Pel que fa als plans de formació de duració plurianual, els compromisos financers abastaran un sol exercici pressupostari, amb la subscripció anual d'addendes al conveni previst a l'article 3.2, on es recolliran els compromisos que afectin els successius exercicis.

L'import de la subvenció prevista per a l'anualitat o anualitats següents a la subscripció dels convenis estarà condicionada a l'existència de crèdit adequat i suficient en el pressupost del respectiu exercici econòmic i al manteniment de les circumstàncies que van justificar l'aprovació d'un pla plurianual de formació.

Article 5

Finançament dels plans de formació

5.1 Els plans de formació que gestiona el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya es finançaran amb càrrec als crèdits assignats a la Generalitat de Catalunya, de conformitat amb el que estableix l'article 86 de la Llei 47/2003, de 26 de novembre, general pressupostària.

5.2 En el finançament assenyalat en el paràgraf anterior s'inclou la part cofinançada pel Fons Social Europeu, d'acord amb les decisions de la Comissió Europea, per la qual s'aproven els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR