DECRET 92/2009, de 9 de juny, pel qual s'estableixen els requisits tecnicosanitaris per a l'autorització sanitària dels centres i unitats de diàlisi equipats amb monitors d'hemodiàlisi.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

DECRET

92/2009, de 9 de juny, pel qual s'estableixen els requisits tecnicosanitaris per a l'autorització sanitària dels centres i unitats de diàlisi equipats amb monitors d'hemodiàlisi.

El Decret 183/1981, de 2 de juliol, de regulació de les condicions i requisits que han de complir els centres, serveis i establiments sanitaris assistencials (DOGC núm. 143, de 17.7.1981), va regular les condicions i els requisits que han de complir els centres, serveis i establiments sanitaris públics o privats, independentment de la seva tipologia o naturalesa, i els va subjectar al règim d'autorització administrativa prèvia, d'acord amb la normativa que es dictés a aquest efecte. En compliment d'aquesta previsió, el Decret 118/1982, de 6 de maig, sobre autorització de centres, serveis i establiments sanitaris assistencials (DOGC núm. 231, d'11.6.1982), va regular l'autorització administrativa sanitària per a la creació, ampliació, modificació, trasllat o tancament dels centres, serveis i establiments sanitaris, com a requisit indispensable per obtenir l'autorització d'obertura i funcionament del centre, servei o establiment.

L'Ordre de 24 de gener de 1983, per la qual s'estableix la normativa per a la sol·licitud d'atorgament d'autorització administrativa per a la creació, la modificació, el trasllat o el tancament de centres, serveis o establiments d'assistència hospitalària (DOGC núm. 301, de 4.2.1983), va regular el procediment per obtenir aquesta autorització.

Amb posterioritat, la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, va establir la regulació general de totes les accions que permetin fer efectiu el dret a la protecció de la salut (article 1.1). L'article 29 d'aquesta Llei bàsica preveu que s'ha d'exigir als centres i establiments sanitaris, sigui quin sigui el seu nivell i categoria o titular, que disposin d'autorització administrativa prèvia per a la instal·lació i funcionament, així com per a les modificacions que respecte de la seva estructura i règim inicial puguin establir-se. La prèvia autorització administrativa també ha de fer referència a les operacions de qualificació, acreditació i registre de l'establiment.

La Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, disposa a l'article 10, lletra k), que correspon al Departament de Salut, en relació amb l'ordenació sanitària que estableix aquesta Llei, les competències per autoritzar la creació, la modificació, el trasllat i el tancament dels centres, els serveis i els establiments sanitaris i sociosanitaris, si és procedent, i tenir cura del seu registre, catalogació i acreditació, si s'escau.

La Llei 16/2003, de 28 de maig, de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut, estableix que s'han de determinar els requisits que han de ser exigits per a la regulació i l'autorització per part de les comunitats autònomes de l'obertura i la posada en funcionament en el seu respectiu àmbit territorial dels centres, serveis i establiments sanitaris. Aquests requisits estan dirigits a garantir que el centre, establiment o servei sanitari disposa dels mitjans necessaris per dur a terme les activitats a què està destinat.

En exercici de les competències atribuïdes a la Generalitat de Catalunya en matèria de sanitat i salut pública, i en el marc legislatiu exposat, aquest Decret té per objecte establir les condicions tecnicosanitàries mínimes i els requisits de funcionament que han de complir els centres de diàlisi, de titularitat tant pública com privada, i les unitats de diàlisi amb una organització diferenciada i integrades en centres hospitalaris, per obtenir l'autorització sanitària d'obertura i funcionament, així com el procediment d'autorització administrativa. Aquesta regulació ha de permetre que es garanteixi a les persones que reben tractament d'hemodiàlisi una assistència sanitària de qualitat, amb les màximes garanties de seguretat i amb els mínims riscos per a la salut.

Amb aquesta finalitat, el Decret regula en el seu capítol I les obligacions de les persones titulars de centres i unitats de diàlisi. El capítol II estableix els requisits estructurals mínims de les instal·lacions on s'ubiquen els centres i les unitats de diàlisi, els equipaments mínims de què han de disposar, la tipologia de personal sanitari que ha de prestar assistència en aquests centres i serveis sanitaris, les mesures de control i condicions higienicosanitàries que han de complir, així com qüestions relatives al Pla de qualitat, procediments normalitzats de treball, protocols d'actuació clínica, i sistemes d'arxivament, registres, i documentació clínica de què han de disposar els centres i unitats de diàlisi. El capítol III regula el procediment d'autorització sanitària dels centres i unitats de diàlisi, i el capítol IV el règim sancionador aplicable a les infraccions de les disposicions d'aquest Decret. D'acord amb el principi de reserva de llei en matèria de tipificació d'infraccions i establiment de les sancions que els corresponen, aquest Decret remet al que estableix el capítol VI del títol I, articles 32 al 36 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat .

D'altra banda, el Decret estableix un règim transitori per tal que els centres i les unitats de diàlisi, que en el moment de l'entrada en vigor d'aquest Decret disposin de la preceptiva autorització sanitària d'obertura i funcionament, es puguin adaptar a les previsions i els requisits que s'hi estableixen.

Per tot això, de conformitat amb el que estableix l'article 39.1 en relació amb el 40.1, ambdós de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, un cop dictaminat el Projecte de decret per part del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta de la consellera de Salut, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquest Decret té per objecte establir les condicions tecnicosanitàries mínimes i els requisits de funcionament que han de complir els centres de diàlisi, de titularitat pública i privada, i les unitats de diàlisi que tot i disposar d'una organització diferenciada estan integrades en centres hospitalaris públics i privats, per obtenir l'autorització sanitària d'obertura i funcionament, prèvia a l'inici de l'activitat.

Article 2

Definició

Als efectes d'aquest Decret, són centres i unitats de diàlisi aquells centres i unitats que presten tractament substitutiu renal mitjançant hemodiàlisi a les persones malaltes amb...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR