ORDRE TRI/290/2004, de 4 d'agost, per la qual s'aproven les bases reguladores d'incentius a la inversió industrial en recerca, desenvolupament i innovació tecnològica per a sectors altament exposats a la competència internacional, i s'obre la convocatòria per a l'any 2004.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball i Industria
Rango de LeyOrdre

ORDRE

TRI/290/2004, de 4 d'agost, per la qual s'aproven les bases reguladores d'incentius a la inversió industrial en recerca, desenvolupament i innovació tecnològica per a sectors altament exposats a la competència internacional, i s'obre la convocatòria per a l'any 2004.

En un entorn marcat per la competència global tot sovint s'incorporen nous països al lliure comerç internacional, la qual cosa afegeix nous reptes per a la competitivitat de les empreses catalanes. Aquests reptes exigeixen que la indústria catalana, formada majoritàriament per petites i mitjanes empreses amb un nivell mitjà de productivitat i amb poca presència de sectors de nivell tecnològic alt, obtingui un nou posicionament competitiu en l'àmbit internacional.

Les empreses catalanes no poden competir en aquells segments de mercat que requereixen baixos costos productius i mà d'obra poc qualificada, per la qual cosa cal consolidar una estratègia d'especialització funcional basada en el nivell de qualificació i en les habilitats de la població activa en detriment de la tradicional especialització sectorial. Això implica que la indústria catalana s'ha d'especialitzar en les fases intensives en recursos tecnològics, capital humà, logística i altres activitats de suport, si bé es pot mantenir la presència dels sectors particularment exposats a la competència internacional sempre que s'ubiquin a Catalunya les activitats de disseny, producció automatitzada, logística, màrqueting i R+D, és a dir, les tasques més innovadores en sentit ampli.

És per això que la indústria catalana, amb una presència substancial de sectors de nivell tecnològic mitjà i baix, ha de portar a terme un procés d'adaptació al nou context de competència internacional, que serà especialment acusat en aquells sectors que s'han demostrat més susceptibles de perdre potencial competitiu. Aquest procés d'adaptació, a més, pot tenir efectes de caire territorial si una determinada zona té una especialització relativa en aquells sectors més sensibles.

La política industrial del Govern de la Generalitat de Catalunya té com a objectiu final que la indústria catalana sigui més competitiva i internacional, i per això cal assolir nivells més alts d'innovació i entrar en un model de creixement basat en el coneixement, amb increments sostinguts de productivitat i amb ocupació de qualitat. Per augmentar les inversions de la indústria catalana en recerca, desenvolupament tecnològic i innovació cal, d'una banda, un canvi estructural que doni més pes a les activitats de nivell tecnològic alt i, de l'altra, una millora creixent en els nivells d'innovació de la resta de sectors industrials.

La importància en el conjunt de la indústria catalana de determinats sectors especialment sensibles al procés d'adaptació al nou context de competència internacional fa necessari concentrar els esforços en algunes activitats específiques. Per això el Departament de Treball i Indústria, en el marc d'una política de concertació amb els agents socials que pretén transformar de manera progressiva el model econòmic català i orientar-lo cap a les noves realitats i exigències d'una economia cada cop més globalitzada, impulsa i coordina el funcionament de tres taules sectorials constituïdes per fer el seguiment acurat de la realitat empresarial concreta de tres dels sectors més sensibles a la competència internacional i proposar les mesures necessàries per abordar la seva transformació. Aquests sectors són el tèxtil-confecció, l'electrònica de consum i l'automoció, incloent-hi en aquest darrer les motocicletes.

El sector tèxtil-confecció, llevat d'algunes especialitats com ara els tèxtils tècnics, presenta característiques de sector madur, no només perquè s'enfronta a una demanda amb una baixa elasticitat respecte a la renda, sinó també perquè en l'actualitat les tecnologies utilitzades són conegudes.

El sector electrònica de consum, tot i la seva consideració com a sector de contingut tecnològic alt, està integrat bàsicament per multinacionals i es caracteritza per una enorme volatilitat i fragilitat degut, entre d'altres raons, a la davallada contínua dels seus preus, al creixent risc d'obsolescència dels seus productes com a conseqüència de la ràpida introducció de canvis tecnològics, o a la gran quantitat de models que produeixen les seves empreses.

El sector automoció i motocicletes té un gran pes en l'estructura industrial catalana però, tot i que moltes de les empreses que el conformen són pimes de capital local, les seves principals empreses són multinacionals que tenen el seu centre de decisió fora d'Espanya, cosa que, en el context actual de globalització, accentua el risc de deslocalització.

Per tot això esmentat, aquest programa de reforçament de la competitivitat mitjançant l'augment de la innovació s'orienta preferentment als sectors tèxtil-confecció, electrònica de consum i automoció i motocicletes. En els tres sectors, tal com ha posat de manifest el procés de concertació i les conclusions de les taules sectorials, és fonamental millorar la capacitat d'innovació tecnològica i avançar també en altres tipus d'innovació (organitzativa, de disseny, automatització, de certificació, incorporació de tecnologies de la informació, logística, màrqueting, etc.), per avançar en l'adaptació al nou context de globalització i per assolir nous avantatges competitius.

Així mateix, i degut a l'impacte que aquest procés d'adaptació pot tenir sobre determinats territoris, es considera prioritari fomentar les accions de modernització industrial que contribueixin a reforçar la capacitat d'innovació d'aquells entorns locals més afectats pel procés de transformació industrial.

Per tant, vista la Llei 6/2004, de 16 de juliol, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2004, i d'acord amb la normativa comunitària relativa als ajuts d'Estat en matèria de recerca i desenvolupament;

D'acord amb el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002); i amb la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003);

Vist l'informe previ de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases reguladores d'incentius a projectes industrials en recerca, desenvolupament i innovació tecnològica en sectors en procés de transformació amb una exposició elevada a la competència internacional, i obrir la convocatòria per a la presentació de sol·licituds per a l'any 2004.

Article 2

Bases reguladores

S'aproven les bases reguladores que regiran aquesta convocatòria, les quals es publiquen als articles i a l'annex d'aquesta Ordre.

Article 3

Convocatòria per al 2004 i presentació de sol·licituds

3.1 S'obre la convocatòria per al 2004 per a la presentació de sol·licituds d'incentius a projectes industrials en recerca, desenvolupament i innovació tecnològica en sectors altament exposats a la competència internacional previstos en aquesta Ordre.

3.2 L'avaluació de les sol·licituds correspon a la Comissió d'avaluació, d'acord amb les bases de l'annex d'aquesta Ordre.

Es delega al titular de la Secretaria d'Indústria i Energia la resolució de les sol·licituds.

La resta de fases del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR