ORDRE EMO/314/2012, de 8 d'octubre, per la qual s'estableixen les bases reguladores dels ajuts destinats al Programa de suport als territoris amb majors necessitats de reequilibri territorial i social: projecte Treball als barris, i s'obre la convocatòria per a l'any 2012.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

El Govern de la Generalitat de Catalunya, d’acord amb el que estableix el Pla de Govern 2011-2014, té com a objectiu, entre altres, contribuir a la cohesió social i al desenvolupament socioeconòmic, utilitzant mecanismes de col·laboració públics i privats, i amb un model que garanteixi la vertebració de les polítiques actives en el territori.

L’objectiu 1.4.2 del Pla departamental 2011-2014 del Departament d’Empresa i Ocupació estableix, com una de les prioritats del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), dur a terme polítiques integrades ocupacionals i de desenvolupament als territoris amb més desequilibris econòmics i socials.

En aquest sentit, el Govern intervé d’una manera prioritària en aquells barris i àrees urbanes que, per les seves característiques, requereixen una atenció especial de l’Administració per tal de millorar-les des del punt de vista ocupacional, social i econòmic amb l’objectiu d’estimular-hi la creació d’activitat econòmica i la generació d’ocupació i desenvolupar un entorn socioeconòmic que millori la qualitat de vida de les persones que hi resideixen.

El Pla de desenvolupament de les polítiques actives d’ocupació de Catalunya (PDPA) 2012-2013 del Servei d’Ocupació de Catalunya es configura com l’instrument per impulsar un model de planificació, execució i avaluació de les polítiques actives d’ocupació a Catalunya que integri i prioritzi els serveis públics d’ocupació al nostre país, impulsi la seva qualitat i garanteixi l’articulació entre ells, per poder aconseguir realment un sistema d’ocupació adaptat i proper a les necessitats de la ciutadania i de les empreses, des del millor coneixement de les necessitats territorials en matèria d’ocupació i s’insereix en un marc estratègic configurat pel Pla general d’ocupació de Catalunya-Estratègia catalana per a l’ocupació 2012-2020 i, de manera més indirecta, l’Estratègia Europa 2020.

El PDPA parteix de la concertació a nivell local amb els agents econòmics i socials, per promoure l’ocupabilitat de les persones en atur, cosa que ha de permetre assolir més i millors resultats a partir de la col·laboració, la complementarietat i el consens sobre les actuacions a desenvolupar, des d’una perspectiva de cooperació, col·laboració, coordinació i complementarietat entre el Servei d’Ocupació de Catalunya, l’Administració local i els agents econòmics i socials.

Al Pla de desenvolupament de les polítiques actives d’ocupació de Catalunya 2012-2013 del Servei d’Ocupació de Catalunya, en el marc dels Serveis específics adreçats a territoris hi consta la mesura 56 que fa referència a Iniciatives integrades i transversals de planificació i intervenció al territori amb la voluntat de contribuir al trànsit d’unes polítiques aplicades sectorialment a unes polítiques aplicades territorialment mitjançant la implementació al territori de projectes integrats.

D’altra banda, el Programa operatiu del Fons Social Europeu per al període 2007-2013, estableix entre les seves prioritats el “foment de l’ocupabilitat, la inclusió social i la igualtat entre homes i dones”. L’objectiu de l’eix 2 d’aquest Programa operatiu és específicament, “afavorir l’accés de les persones desocupades al mercat laboral, desenvolupant mesures que millorin la seva ocupabilitat i inclusió social. Tanmateix es pretén impulsar la igualtat d’oportunitats entre homes i dones en el mercat laboral, reduint els factors de desigualtat identificats en l’anàlisi de la situació (...)”.

El Govern va seleccionar 143 barris i àrees urbanes amb dèficits socials i urbans importants i una problemàtica de desenvolupament local que necessiten una atenció especial.

El Servei d’Ocupació de Catalunya, amb l’objectiu de contribuir a l’equilibri territorial i social del territori català, considera oportú donar suport a les entitats locals d’aquests municipis posant a la seva disposició, mitjançant el projecte Treball als barris, un conjunt d’accions en l’àmbit de l’ocupació i del desenvolupament local que deixen a iniciativa de cada municipi el disseny i la planificació sobre quines de les actuacions poden encaixar millor en el seu projecte de desenvolupament.

Aquesta Ordre té per objecte establir les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc dels Programa de suport als territoris amb majors necessitats de reequilibri territorial i social: projecte Treball als barris.

Aquest projecte aposta per un enfocament integrat en el qual han de ser considerats no només els aspectes formatius i ocupacionals, sinó també els socials, econòmics, ambientals, institucionals i de millora de les condicions de vida de les persones d’aquestes àrees. El projecte Treball als barris posa a disposició dels municipis sis programes i 16 tipus diferents d’accions de promoció de l’ocupació i desenvolupament local per tal de dissenyar un projecte integrat d’intervenció amb l’objectiu de permetre a les entitats locals donar una resposta integral a les necessitats de les persones que hi resideixen en l’àmbit de l’ocupació i el desenvolupament local.

Vista la Llei 17/2002, de 5 de juliol, d’ordenació del sistema d’ocupació i de creació del Servei d’Ocupació de Catalunya (DOGC núm. 3676, de 12.7.2002), i el Decret 160/2006, de 16 de maig, de reestructuració del Servei d’Ocupació de Catalunya (DOGC núm. 4636 de 18.5.2006);

Vist el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002);

Vista la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003) i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei 38/2003 (BOE núm. 176, de 25.7.2006);

Vista la disposició final dotzena, Mesures d’àmbit estatal en l’Estratègia Espanyola d’Ocupació 2012-2014, del Reial decret llei 3/2012, de 10 de febrer, de mesures urgents per a la reforma del mercat laboral;

Vista la Llei 1/2012, del 22 de febrer, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2012 (DOGC núm. 6075, de 27.2.2012);

Vistos els preceptes legals esmentats, a proposta de la directora del Servei d’Ocupació de Catalunya, amb l’informe previ de l’Àrea Jurídica de la Secretaria d’Ocupació i Relacions Laborals de 2 d’octubre de 2012 i de la Intervenció Delegada, havent informat i escoltat prèviament el Consell de Direcció del Servei d’Ocupació de Catalunya i de conformitat amb el que disposa l’article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya (DOGC núm. 1234, de 22.12.1989), en ús de les facultats que em són atribuïdes;

Per tot això,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 L’objecte d’aquesta Ordre és establir les bases reguladores per a la concessió de subvencions per a la realització de projectes ocupacionals i de desenvolupament local en el marc del Programa de suport als territoris amb majors necessitats de reequilibri territorial i social: projecte Treball als barris.

1.2 Obrir la convocatòria per a l’any 2012.

Títol 1

Bases reguladores

Article 2

Objecte de la subvenció

Se subvencionaran projectes de caràcter integrat que combinin, en el marc d’un Pla d’execució anual, accions ocupacionals i de desenvolupament local dirigides a:

  1. Diagnosticar, planificar, programar, coordinar i executar de manera integrada les actuacions que es vulguin posar en marxa, i comunicar-les als agents implicats i a la ciutadania.

  2. Intervenir sobre les persones en situació d’atur, especialment aquelles que conformen els col·lectius prioritaris d’actuació d’acord amb les especificitats de cada territori objecte d’actuació.

Article 3

Beneficiaris/àries de les subvencions

3.1 Podran ser beneficiaris de les subvencions previstes en el marc d’aquest programa aquells ajuntaments que tenen aprovats projectes d’intervenció integral en barris o àrees urbanes per part de la Generalitat de Catalunya a l’empara de la Llei 2/2004, de 4 de juny.

3.2 Aquests ajuntaments podran executar les accions subvencionades a través dels seus ens de gestió competents en matèria de promoció de l’ocupació i desenvolupament local, circumstància que caldrà fer constar de manera expressa en el moment de la sol·licitud en el lloc habilitat a l’imprès normalitzat.

Article 4

Requisits per obtenir la condició de beneficiari/ària

4.1 Podran accedir a les subvencions previstes en aquesta Ordre els ajuntaments que reuneixin els requisits establerts a aquest efecte, presentin la documentació exigida i, si escau, obtinguin l’aprovació del corresponent projecte, programa o actuació.

4.2 Els ajuntaments sol·licitants hauran de complir els requisits següents:

  1. Donar ocupació, en el cas que tinguin 50 treballadors/es o més, almenys a un 2% de treballadors/es amb discapacitat sobre el nombre total de treballadors/es, o bé aplicar les mesures alternatives d’acord amb el que disposen l’article 38 de la Llei 13/1982, de 7 d’abril, d’integració social dels minusvàlids (BOE núm. 103, de 30.4.1982); el Reial decret 364/2005, de 8 d’abril (BOE núm. 94, de 20.4.2005) i el Decret 246/2000, de 24 de juliol, (DOGC núm. 3196, de 2.2.2000).

  2. Estar al corrent de les obligacions tributàries davant l’Estat i la Generalitat i les obligacions davant la Seguretat Social. Aquest compliment s’haurà de mantenir al llarg de tot el procediment: en el moment de presentació de sol·licitud, previ a la resolució d’atorgament i abans d’efectuar qualsevol pagament.

  3. No trobar-se en cap de les circumstàncies que impedeixen adquirir la condició de beneficiari previstes a l’...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR