ORDRE SLT/170/2014, de 26 de maig, de regulació del procediment d'habilitació del personal conductor de vehicles de transport sanitari per carretera que no tingui la qualificació requerida al Reial decret 836/2012, de 25 de maig, pel qual s'estableixen les característiques tècniques, l'equipament sanitari i la dotació de personal dels vehicles de transport sanitari per carretera.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyOrdre

El Reial decret 836/2012, de 25 de maig, estableix les característiques tècniques, l’equipament sanitari i la dotació de personal dels vehicles de transport sanitari per carretera. L’article 4, relatiu a la dotació de personal, estableix quines són les persones necessàries i la titulació requerida en funció del tipus d’ambulàncies.

La disposició transitòria segona del Reial decret esmentat regula el procés d’adaptació del personal als nous requisits de formació. En el cas de cobertura de vacants i places de nova creació, a partir de l’entrada en vigor del dit Reial decret 836/2012, de 25 de maig, l’apartat 1 preveu que els conductors i els ajudants de nou ingrés en empreses de transport sanitari han de disposar del certificat de professionalitat de transport sanitari i les titulacions sanitàries que preveu l’article 4.

Pel que fa al personal experimentat, l’apartat 2 de l’esmentada disposició transitòria segona estableix un règim d’habilitació per a les persones que no tinguin la formació requerida en l’article 4. Així, s’estableix que els qui acreditin de forma fefaent més de 3 anys d’experiència laboral en els últims 6 anys des de l’entrada en vigor del Reial decret, en la realització de les funcions pròpies de conductors d’ambulàncies queden habilitats com a conductors d’ambulàncies no assistencials de classe A1 i A2. Així mateix, es preveu que queden habilitats com a conductors d’ambulàncies assistencials de classe B i C els conductors que acreditin fefaentment una experiència laboral en la conducció d’ambulàncies assistencials de 5 anys en els últims 8 anys des de l’entrada en vigor del Reial decret. Per últim, també s’estableix que els certificats individuals que acreditin els supòsits d’habilitació que preveu l’esmentat apartat 2 els han d’expedir les comunitats autònomes i són vàlids a tot el territori nacional.

L’Ordre del Ministeri de la Presidència 1435/2013, de 23 de juliol, per la qual es desplega el Reglament de la Llei d’ordenació dels transports terrestres en matèria de transport sanitari per carretera, estableix a l’article 39.2 que l’experiència laboral a què es refereix el Reial decret 836/2012, de 25 de maig, de més de 3 anys o de 5 anys, obtinguda, respectivament, en els 6 o 8 anys immediatament anteriors a la data d’entrada en vigor de la norma esmentada, s’ha de tenir en compte tant si s’ha adquirit en l’exercici d’un lloc de treball de conductor o conductora com si s’ha adquirit en l’exercici d’un lloc de treball d’ajudant o ajudanta, inclosos els i les portalliteres.

D’altra banda, la disposició addicional segona de l’Ordre 1435/2013, de 23 de juliol, preveu a l’apartat 3 que el procés d’adaptació als requisits de formació que estableix el Reial decret 836/2012, de 25 de maig, del personal voluntari que presti serveis de transport sanitari a la Creu Roja Espanyola i a altres entitats l’activitat principal de les quals sigui prestar serveis d’assistència sanitària amb una finalitat humanitària i social de caràcter general, s’ha d’ajustar al que estableix la disposició transitòria segona del Reial decret esmentat. De conformitat amb el que preveu l’article 12.1.c) del Reial decret 1224/2009, de 17 de juliol, de reconeixement de les competències professionals adquirides per l’experiència laboral, la justificació de l’experiència s’ha de fer mitjançant una certificació expedida per l’organització en la qual hagin prestat el servei voluntari, on hi constin específicament les activitats i les funcions realitzades, l’any en què s’han dut a terme i el nombre total d’hores que s’hi han dedicat.

La disposició transitòria segona del Reial decret 836/2012, de 25 de maig, estableix a l’apartat 4 que correspon a les comunitats autònomes, pel que fa a les empreses de transport sanitari autoritzades als àmbits territorials respectius, adoptar les mesures necessàries...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR