DECRET 97/2010, de 20 de juliol, de titulacions de patró/ona d'embarcacions en aigües continentals i habilitació per al govern d'embarcacions d'esbarjo de lloguer en aquestes aigües.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyDecret

DECRET

97/2010, de 20 de juliol, de titulacions de patró/ona d'embarcacions en aigües continentals i habilitació per al govern d'embarcacions d'esbarjo de lloguer en aquestes aigües.

L'Estatut d'autonomia de Catalunya, en el seu article 119.3 d) estableix que correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria d'activitats marítimes, que inclou en tot cas, entre d'altres aspectes, la formació i les titulacions en matèria d'activitats d'esbarjo.

El mateix Estatut d'autonomia estableix en el seu article 169.6 c) que correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de transport marítim i fluvial que transcorri íntegrament per Catalunya, respectant les competències de l'Estat en marina mercant i ports, que inclou, entre d'altres, els requisits per a l'exercici de l'activitat.

Mitjançant el Reial decret 901/1995, de 2 de juny, l'Administració de l'Estat va traspassar a la Generalitat de Catalunya les funcions i els serveis en matèria d'ensenyament nauticoesportiu i subaquaticoesportiu, els quals van ser assignats al Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural pel Decret 209/1995, d'11 de juliol.

El Decret 120/1997, de 13 de maig, pel qual es reestructura l'Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya, i l'Ordre de 18 de setembre de 1995, d'assignació de funcions en matèria nauticoesportiva i subaquaticoesportiva, faculten la Direcció General de Pesca i Acció Marítima per realitzar els cursos i les convocatòries d'exàmens per a l'obtenció de títols que habilitin per a la navegació.

Mitjançant la Llei 10/2000, de 7 de juliol, d'ordenació del transport en aigües marítimes i continentals, es va introduir la regulació dels serveis de transport de mercaderies i de persones passatgeres prestats íntegrament entre ports i llocs del litoral de Catalunya, entre punts situats a les riberes dels rius que transcorren pel territori de Catalunya i el que es fa per les aigües dels llacs, les llacunes i els embassaments.

Segons la disposició final segona d'aquesta Llei, el Govern ha de regular per reglament els requisits necessaris per obtenir la titulació de patró/ona en aigües continentals que estableix l'article 7.3 i també els requisits d'obtenció de les targetes d'esbarjo establertes per aquest mateix article.

Tal com s'estableix al preàmbul d'aquesta Llei, a Catalunya, un país que tradicionalment ha viscut de cara al mar, el transport marítim, centrat essencialment en el transport de persones passatgeres amb finalitats turístiques, té una rellevància especial tant des del punt de vista cultural com del foment del turisme de qualitat, amb una clara repercussió econòmica. En els darrers temps aquestes activitats de caràcter lúdic, que tenen les aigües com a escenari, s'han incrementat notablement i d'una forma excepcional en aigües continentals, amb la conseqüent repercussió i diversificació econòmica en unes zones tradicionalment agrícoles, la qual cosa repercuteix en noves oportunitats d'ocupació.

La Directiva 2006/123/CE, del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de desembre de 2006, relativa als serveis en el mercat interior, determina que les normes dels estats membres no poden contenir disposicions que limitin l'accés a la prestació dels serveis dels operadors de qualsevol dels estats membres de la Unió Europea, a part de preveure una simplificació administrativa en els tràmits establerts. Aquestes previsions s'han tingut en compte en el text del Decret i en especial a la disposició addicional primera punt 5, on es preveu que són vàlids per al govern d'embarcacions dedicades al transport de persones i mercaderies i per al govern d'embarcacions d'esbarjo en aigües continentals de Catalunya qualsevol títol o certificat equivalent emès pels òrgans competents de les comunitats autònomes de l'Estat espanyol o de qualsevol dels Estats membres de la Unió Europea.

La Llei 2/2010, de 18 de febrer, de pesca i acció marítimes, en el seu article 107 encarrega a l'Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya la realització de les actuacions regulades per la llei en matèria de formació nauticopesquera i nauticorecreativa.

Amb l'objecte doncs d'adequar les noves necessitats i demandes d'un sector en expansió, i per tal de donar compliment a la disposició final segona de la Llei 10/2000, de 7 de juliol, d'ordenació del transport en aigües marítimes i continentals;

Vist el dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya;

Vist el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i de conformitat amb l'article 39 de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, a proposta del conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte i àmbit d'aplicació

  1. És objecte d'aquest Decret:

    1. L'establiment dels requisits per a l'obtenció de la titulació de patró/ona per al govern d'embarcacions dedicades al transport de persones passatgeres i mercaderies en aigües continentals que disposen de mitjans mecànics de propulsió.

    2. L'establiment dels requisits per a l'obtenció de la titulació de patró/ona de navegació bàsica en aigües continentals.

    3. L'habilitació temporal per al govern d'embarcacions d'esbarjo de lloguer en aigües continentals.

  2. El règim establert en aquest Decret s'entén sens perjudici de les autoritzacions que expedeix l'òrgan competent en matèria de ports i transports, d'acord amb el que estableix la normativa vigent en matèria d'ordenació del transport en aigües marítimes i continentals, i sens perjudici de les atribucions que corresponen a l'administració hidràulica d'acord amb el que estableix la normativa vigent en matèria d'aigües.

  3. Queden excloses de l'àmbit d'aplicació d'aquest Decret les embarcacions d'eslora inferior a 4 metres, en cas d'embarcacions a motor, i d'eslora inferior a 5 metres, si són de vela.

  4. Així mateix no es requereix estar en disposició de les titulacions establertes en aquest Decret per a la realització de les activitats de preparació i participació en competicions oficials, tant de vela com de motonàutica.

Article 2

Definicions

  1. A efectes del present Decret s'estableixen les següents definicions:

    1. Transport de persones passatgeres: transport dedicat a realitzar el desplaçament de persones i, si s'escau, dels seus equipatges en vaixells adaptats a aquesta finalitat.

    2. Transport de mercaderies: transport en vaixells dedicats al desplaçament de béns de qualsevol tipus, sens perjudici que també puguin traslladar persones.

    3. Embarcació de transport: embarcació civil utilitzada per al desplaçament de mercaderies o persones passatgeres.

    4. Embarcació d'esbarjo: embarcació de qualsevol tipus, amb independència del seu mitjà de propulsió, destinada a finalitats esportives o de lleure d'interès particular, amb una eslora màxima de 12 metres.

    5. Navegació bàsica: navegació que es realitza en aigües continentals amb finalitat d'esbarjo en embarcacions de fins a 12 metres d'eslora no destinades a transport.

  2. El certificat mèdic previst als capítols 2 i 3 ha de referir-se a l'aptitud psicofísica de la persona interessada d'acord amb els requisits exigits per a l'expedició del permís de conduir, i són aplicables les equivalències que s'estableixen a l'annex I.

    Capítol 2

    Patró/ona d'embarcacions dedicades al transport de persones passatgeres i mercaderies en aigües continentals

Article 3

Atribucions del títol de patró/ona d'embarcacions dedicades al transport de persones passatgeres i mercaderies en aigües continentals.

El títol de patró/ona faculta per a la prestació del servei de transport d'un màxim de 150 persones passatgeres o de la corresponent càrrega autoritzada de mercaderies segons el tipus d'embarcació. Aquest títol permet exercir simultàniament el comandament de l'embarcació i el manteniment dels motors de l'embarcació i màquines auxiliars, sempre que ho permetin les característiques de l'embarcació i la potència propulsora no superi els 375 kW en un sol motor, o el doble en dos o més motors.

Article 4

Condicions per a l'obtenció del títol de patró/ona d'embarcacions dedicades al transport de persones passatgeres i mercaderies en aigües continentals

  1. Per a l'obtenció del títol és necessari complir les condicions següents:

    1. Tenir complerts els 18 anys d'edat.

    2. Presentar la sol·licitud corresponent, acompanyada de dues fotografies mida DNI i amb abonament de les taxes que s'escaiguin.

    3. Aportar certificat mèdic, d'acord amb el que s'estableix a l'annex 1.

    4. Haver superat les proves corresponents, consistents en un examen teòric i pràctiques de seguretat i navegació, el contingut dels quals es detalla a l'annex 2, o haver superat el curs específic impartit per la direcció general competent en matèria de pesca i acció marítima o per altres organismes, entitats o centres, en els termes que estableix l'article següent.

  2. Els exàmens per a l'obtenció del títol són convocats per la direcció general competent en matèria de pesca i acció marítima mitjançant resolució.

  3. Per a la realització de les pràctiques de seguretat i navegació s'ha d'haver superat...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR