ORDRE de 18 de març de 1983, per la qual es convoca concurs-oposició, torns lliure i restringit, per a la provisió de 4.990 places de professors d'Educació General Bàsica existents a Catalunya.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament D'Educacio
Rango de LeyOrdre

Convocades per Ordre de 17 de març de 1983 (B.O.E. del 22) les proves selectives per a l'ingrés en el Cos de Professors d'Educació General Bàsica, de conformitat amb les seves bases generals i d'acord amb el Reial Decret-llei 11/1982, de 25 de juny, pel qual es prorroga en un any el termini fixat en la disposició addicional primera del Reial Decret-llei 22/1977, de 30 de març, cal proveir les vacants corresponents a Catalunya.

En virtut d'això,

Ordeno:

  1. Convocatòria

Article 1

- Es convoca concurs-oposició, torns lliure i

restringit, per tal de proveir 4.990 places de professors d'Educació General Bàsica a Catalunya, en expectativa de destinació, dotades de les remuneracions que legalment corresponguin, les quals seran distribuïdes de la manera següent:

  1. Torn lliure: 490 places. D'aquestes places, se'n reservarà el 25% (122 places) d'acord amb la disposició addicional segona de la Llei 70/1978, de 26 de desembre (B.O.E. de 10-I-1979), per als qui, al moment de fer-se pública aquesta convocatòria es trobin prestant serveis en centres públics com a interins o contractats.

  2. Torn restringit: 4.500 places. Els qui participin per al torn restringit o bé s'acullin a la reserva del torn lliure, ho faran necessàriament a la província en l'àmbit territorial de la qual estigui situada la plaça on actualment exerceixen amb caràcter d'interins o contractats.

Article 2

- L'assignació de places a cada Tribunal es

farà al moment oportú en proporció al nombre d'aspirants efectivament presentats a cada província a la realització del primer exercici.

Article 3

- De conformitat amb el que preveu la

disposició transitòria segona del Reial Decret-llei 11/1982, de 25 de juny (B.O.E. de 26-VI), durant un termini de cinc anys queda suspesa la vigència de l'article 107.4 de la Llei General d'Educació de 4 d'agost de 1970, per la qual cosa els opositors podran passar a la situació d'excedència voluntària quan s'aprovi llur expedient en aquest concurs-oposició, sens perjudici del que disposa l'article 44.2 d'aquesta convocatòria.

  1. Sistema selectiu

Article 4

- D'acord amb el que disposen el Decret

375/1974, de 7 de febrer, i el Reial Decret 503/1983, de 9 de març (B.O.E. del 15), la selecció d'aspirants es realitzarà mitjançant el sistema de concurs-oposició que permeti d'apreciar els antecedents acadèmics dels candidats, llur preparació científica i pedagògica i llurs aptituds didàctiques. El nombre d'aspirants seleccionats per cadascuna de les quatre especialitats previstes a l'apartat A) 2.b) d'aquest article, no podrà ultrapassar en el torn lliure les següents proporcions: Una quarta part per a cadascuna de les especialitats convocades: Matemàtiques i Ciències de la Natura, Filologia i Idioma Estranger, Ciències Socials i Pre-escolar. El nombre d'aspirants seleccionats de cadascuna de les especialitats ja anunciades no podrà ultrapassar en el torn restringit el total que resulta de multiplicar el nombre d'aspirants presentats per Tribunal i especialitat pel coeficient, que s'obté en dividir el nombre de places adjudicades pel d'opositors presentats. La Direcció General d'Ensenyament Primari, en funció d'aquests criteris, definirà el nombre exacte de vacants i el comunicarà als Tribunals respectius. El sistema de selecció constarà de les següents fases:

  1. Torn lliure (inclòs el 25% de reserva).

    Primera fase: 1. Concurs.

    -. Els candidats acreditaran llurs antecedents acadèmics i la capacitat que hagin demostrat en la docència quan l'hagi exercida.

    Segona fase

    1. Proves eliminatòries, que seran de tres menes:

      1. Prova de maduresa cultural, relativa a les disciplines cursades a les Escoles Universitàries del Professorat d'Educació General Bàsica. Aquesta prova es dsenvoluparà per escrit, tindrà una durada de tres hores i tractarà sobre qüestions del temari que figura a l'Annex I d'aquesta convocatòria.

      2. Prova de coneixements específics sobre: Filologia, amb llengua estrangera (francès o anglès), Ciències Socials, Matemàtiques i Ciències de la Natura i Pre-escolar. A realitzar segons l'especialitat indicada en la sol·licitud, que prèviament haurà estat escollida lliurement per l'opositor. Aquesta prova es desenvoluparà per escrit, tindrà una durada de tres hores i versarà sobre qüestions del temari que figura a l'Annex II d'aquesta convocatòria. Tant el contingut de la prova a) com el de la prova b) serà enviat als Tribunals per la Direcció General d'Ensenyament Primari.

      3. Prova de maduresa professional, la qual constarà dels exercicis següents: 1. Desenvolupament oral, durant una hora com a màxim, de tres temes entre sis trets per sorteig del qüestionari de Ciències de l'Educació, que figura a l'Annex III d'aquesta Ordre. 2. Programació d'una unitat didàctica de les compreses en les orientacions pedagògiques per a l'Educació General Bàsica o Educació Pre-escolar i proposada pel Tribunal en el moment de l'examen. Es desenvoluparà per escrit, amb una durada màxima de tres hores, i es permetrà l'ús de bibliografia. Aquests exercicis, eliminatoris ambdós i independents entre si, se celebraran per separat i segons l'ordre en què figuren.

      Tercera fase:

    2. Curs selectiu de formació.

      - Superades les proves eliminatòries, podran ésser proposats els candidats seleccionats, fins al nombre de places assignades a cada Tribunal per a llur provisió. Seran nul·les de ple dret les propostes que excedeixin el nombre de places que corresponen a cada Tribunal, sens perjudici de la possible responsabilitat en què puguin incórrer els membres del Tribunal en efectuar la proposta fora de les normes previstes en aquesta convocatòria. Aquests candidats seleccionats que hagin de seguir els cursos que preveu l'article 110.2 de la Llei General d'Educació faran un curset teòrico-pràctic, el contingut del qual serà el que figura a l'Annex IV d'aquesta convocatòria. Aquest curset serà organitzat pels Tribunals prèvia aprovació de la Direcció General d'Ensenyament Primari i no hi haurà cap altra qualificació que la d'"apte" i "no apte". Els declarats "no aptes" perdran tots els drets derivats de l'oposició realitzada. Resten exempts de la realització d'aquest curset els Llicenciats en Filosofia i Lletres (Seció de Pedagogia) i els Diplomats de les Escoles Universitàries de Professorat d'Educació General Bàsica, així com tots els mestres d'Ensenyament Primari amb titulació obtinguda amb anterioritat al Pla 1971.

      Amb caràcter específic:

    3. Prova de coneixements de la llengua i la cultura catalanes. D'acord amb el Pla d'estudis vigent a Catalunya, aquesta prova serà comuna a tots els opositors a fi de posar de manifest el coneixement necessari de la llengua i la cultura catalanes. Aquesta prova específica es desenvoluparà abans del curset selectiu de formació. Constarà de dos exercicis sobre el temari que figura a l'Annex VI.

      1. Exercici de llengua: Consistirà en la realització, per escrit, de diversos exercicis d'aplicació pràctica en què demostrarà el nivell de coneixements i d'ús de l'idioma que estableix el temari de Llengua Catalana de l'Annex VI, i que seran tramesos per la Direcció General d'Ensenyament Primari a cadascun dels Tribunals. El temps per a la realització de l'exercici de llengua serà d'1 hora i 30 minuts.

      2. Exercici oral: consistirà en el desenvolupament en llengua catalana, davant el Tribunal, d'un dels temes que figuren al qüestionari de cultura de l'Annex VI. Es determinaran per sorteig dos temes per a cada opositor i aquest en podrà escollir un, que haurà de desenvolupar oralment. L'exercici oral tindrà una durada de trenta minuts entre preparació i exposició. Serà requisit indispensable per ésser nomenat per a plaça a Catalunya la superació de la prova de caràcter específic esmentada anteriorment.

  2. Torn restringit.

    Primera fase:

    1. Concurs.

      - Els candidats acreditaran llurs antecedents acadèmcis i la capacitat que hagin demostrat en la docència. Cada concursant lliurarà al Tribunal, en el termini fixat per aquest, la documentació acreditativa d'aquesta fase, en un sobre lacrat i signat. Aquest lliurament es farà quan tots els candidats hagin finalitzat les proves de la segona fase i s'hagi fet pública la puntuació d'aquestes. La qualificació corresponent a cada aspirant en aquesta fase es tindrà en compte sempre que hagin superat les proves eliminatòries.

      Segona fase:

    2. Proves eliminatòries:

      1. Fonaments metodològics.

        - Consistirà en una redacció per escrit, en un temps màxim de dues hores, d'un tema determinat per sorteig dels que figuren a l'Annex V. Aquesta prova serà comuna per a tots els opositors i posarà de manifest llur preparació en els fonaments metodològics necessaris per a la docència en la primera i segona etapa d'E.G.B. o Ecucació Pre-escolar.

      2. Aplicació didàctica.

        - Cadascun dels candidats, en ésser citat pel Tribunal, presentarà un programa complet en el qual es desenvolupin les orientacions pedagògiques publicades oficialment per a Pre-escolar o per a la segona etapa d'E.G.B. relatives a l'àrea a la qual concorre en l'oposició. L'esmentat programa anirà acompanyat de la justificació didàctica corresponent. Els temes seran numerats a efectes del sorteig posterior. El candidat escollirà un tema entre tres, trets a la sort. Disposarà de dues hores per...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR