DECRET 397/2000, de 5 de desembre, d'aprovació del traspàs a la Generalitat de Catalunya d'instal·lacions de l'Entitat Metropolitana dels Serveis Hidràulics i del Tractament de Residus.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

397/2000, de 5 de desembre, d’aprovació del traspàs a la Generalitat de Catalunya d’instal·lacions de l’Entitat Metropolitana dels Serveis Hidràulics i del Tractament de Residus.

La Llei 4/1990, d’ordenació de l’abastament d’aigua a l’àrea de Barcelona, establia la distinció entre la xarxa bàsica de titularitat de la Generalitat i les diverses xarxes secundàries, aquestes últimes de competència local.

La Llei 6/1999, de 12 de juliol, d’ordenació, gestió i tributació de l’aigua aporta una innovació significativa en el tractament legal del servei públic d’abastament d’aigua en alta i de les instal·lacions, les xarxes bàsica i secundària de la legislació precedent, que suposa la declaració d’un únic servei públic de competència de la Generalitat, la definició d’una única xarxa regional d’abastament per a la prestació del servei en l’àmbit de l’àrea de Barcelona (el denominat Sistema Ter-Llobregat) i un únic gestor directe del servei públic -l’empresa pública Aigües del Ter i del Llobregat-, sens perjudici del règim de titularitat i gestió d’aquelles instal·lacions en el moment d’entrada en vigor de la llei.

La disposició addicional segona de la Llei 6/1999 disposa que Aigües del Ter i del Llobregat és l’ens responsable de la construcció, la conservació, la gestió i l’explotació de la xarxa Ter-Llobregat i que exerceix aquestes funcions en relació amb les instal·lacions de la dita xarxa que s’enumeren en l’annex 1 de la mateixa Llei. Dins d’aquestes instal·lacions s’hi troben incloses les que formaven part de la denominada xarxa secundària metropolitana, que han de passar a integrar-se, de forma indiferenciada, amb la resta d’instal·lacions del servei públic d’abastament d’aigua en alta. En tal sentit, l’apartat vuitè d’aquesta Disposició Addicional estableix que les referències a la xarxa bàsica d’abastament i a les xarxes secundàries contingudes en la Llei 4/1990, de 9 de març, s’han d’entendre fetes a les instal·lacions de la xarxa Ter-Llobregat.

En el marc de la norma precitada, el Govern de la Generalitat i la mateixa Entitat Metropolitana, van formalitzar un Protocol establint un procés d’incorporació gradual de les dites instal·lacions metropolitanes, amb les seves càrregues financeres preexistents i el seu règim de finançament específic, en la gestió integral del servei públic d’abastament d’aigua en alta a poblacions que presta la Generalitat a través d’Aigües del Ter i del Llobregat.

La primera part d’aquest procés es va assolir amb l’entrada en vigor del Decret 104/2000, d’assignació a Aigües del Ter i del Llobregat de l’ús i explotació de les instal·lacions d’abastament d’aigua de titularitat metropolitana que integren la xarxa del sistema Ter-Llobregat i dels mitjans personals i materials corresponents per a la gestió del servei públic d’abastament d’aigua en alta a poblacions, en virtut del qual aquesta empresa pública ha assumit la prestació del servei d’abastament en alta de competència de l’Entitat metropolitana, si bé encara sense la transferència de la titularitat de les instal·lacions.

Posteriorment, el Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei 12/ 2000, de 20 de novembre, de transmissió a la Generalitat de Catalunya de la titularitat de les instal·lacions del sistema Ter-Llobregat. Aquesta Llei conté les autoritzacions a atorgar amb caràcter previ a l’assumpció pel Govern de la Generalitat de les conseqüències economicofinanceres de la modificació del règim de titularitat i prestació del servei d’abastament d’aigua en alta.

Amb el present Decret es culmina el procés de transferència citat, alhora que es desenvolupa l’abast i forma de les garanties del compliment de les obligacions derivades de les operacions financeres autoritzades.

Atesa l’habilitació que efectuen la disposició final quarta de la Llei 6/1999, de 12 de juliol, i la disposició final primera de la Llei 12/2000, de 20 de novembre, a proposta dels consellers d’Economia, Finances i Planificació i de Medi Ambient, i d’acord amb el Govern de la Generalitat,

Decreto:

Article 1

1.1 S’accepta el traspàs a la Generalitat de Catalunya de les instal·lacions del sistema Ter-Llobregat de titularitat de l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus, d’acord amb l’acta que s’aprova pel present Decret i que figura en annex.

1.2 El traspàs comprèn els béns immobles i instal·lacions, drets reals constituïts a favor d’aquests, les autoritzacions, permisos i llicències atorgats en el seu benefici i qualsevol altre dret existent que se’n derivi, afectes a l’activitat de prestació del servei d’abastament d’aigua en alta, així com la resta d’actius, drets i obligacions, en els termes i condicions i amb la valoració que en cada cas s’especifiquen en la mateixa acta.

Article 2

L’empresa pública Aigües del Ter i del Llobregat assumirà el compliment de les obligacions econòmiques derivades dels contractes indicats en les lletres a) i b) de l’apartat 4 de l’acta annexa, en els termes que siguin acordats amb els bancs creditors, inclòs el pagament anticipat del capital pendent del contracte de préstec i de les obligacions del contractes derivats.

Article 3

Dins dels termes establerts per la Llei 12/2000, de 20 de novembre, per a la transmissió a la Generalitat de Catalunya de la titularitat de les instal·lacions del sistema Ter- Llobregat, l’empresa Pública Aigües del Ter i del Llobregat podrà concertar operacions de crèdit en les condicions que estableixi el Govern previ informe del Departament d’Economia, Finances i Planificació. En el cas que l’operació es garanteixi s’hauran de respectar el que es determina en l’esmentada Llei així com les condicions que es fixin en l’Acord de Govern que eventualment les autoritzi.

Disposicions transitòries

Primera

Els béns immobles transferits, amb els seus elements físics, instal·lacions, drets reals i els seus títols accessoris, així com la resta de béns, drets i obligacions traspassats, resten incorporats a la gestió del servei públic d’abastament d’aigua en alta que presta Aigües del Ter i del Llobregat, mantenint la seva afectació al servei públic.

Segona

Els estats comptables de l’empresa pública Aigües del Ter i del Llobregat reflectiran la incorporació dels béns, drets i obligacions objecte de la transferència segons els conceptes i amb la valoració econòmica que resulten de l’acta de traspàs.

Disposicions finals

Primera

El traspàs dels béns, drets, instal·lacions i altres actius a què es refereixen els apartats 2 i 3 de l’Acta annexa i la seva assumpció per l’empresa pública Aigües del Ter i del Llobregat seran efectius en la mateixa data d’assumpció per l’Empresa de les obligacions econòmiques esmentades en l’article 2.

Aquesta data s’acreditarà mitjançant un acord de l’òrgan competent de l’empresa pública Aigües del Ter i del Llobregat que es farà públic a través d’una resolució del conseller de Medi Ambient.

Segona

Aquest Decret entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 5 de desembre de 2000

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Artur Mas i Gavarró

Conseller d’Economia, Finances i Planificació

Felip Puig i Godes

Conseller de Medi Ambient

ACTA

de traspàs a la Generalitat de Catalunya de les instal·lacions del sistema Ter-Llobregat de titularitat de l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus.

Barcelona, octubre de 2000

Glòria Riera i Alemany, directora general de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR