ORDRE EMO/424/2012, de 3 de desembre, per la qual es regula el procediment de concessió de les subvencions a les persones treballadores excedents del sector tèxtil i de la confecció amb motiu dels canvis estructurals en el comerç mundial i s'obre la convocatòria anticipada per a la presentació de sol·licituds per a l'any 2013.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

Aquesta Ordre pretén regular i desplegar les ajudes previstes al Reial decret 5/2008, d’11 de gener per la qual s’estableixen mesures per facilitar l’adaptació laboral del sector tèxtil i de la confecció als canvis estructurals en el comerç mundial (BOE núm. 21, de 24.1.2008).

L’objecte d’aquest Reial decret es la de desenvolupar un conjunt de subvencions amb les que es pretenen, per una banda, evitar la sortida del mercat del treball d’aquest col·lectiu de persones, que implicaria una gran perduda i infrautilització de capital humà i, per altra banda, fer un esforç especial per a les persones treballadores de més edat, que tenen poques possibilitats de reinserció laboral. Es una realitat que les persones treballadores d’aquests sectors tindran especials dificultats per reinsertar-se en el mercat de treball, ates que els sectors dels que provenen no generen ocupació.

El conjunt de mesures que es regulen tenen un caràcter excepcional i un àmbit temporal limitat, atès que el seu objectiu es la d’oferir instruments a empreses i persones treballadores afectades per processos de reestructuració per tal d’adaptar-se al nou escenari de la plena liberalització del mercat en un moment determinat. Aquests instruments estan finançats mitjançant dotació pressupostària creada per tal de facilitar l’ajust laboral dels sectors afectats pels canvis estructurals en el comerç mundial.

Atès que, d’acord amb els articles 10 i 11 del Reial decret esmentat, correspon al Servei d’Ocupació de Catalunya la gestió d’aquestes subvencions, així com la determinació de la forma i els terminis de presentació de les sol·licituds, la tramitació del procediment, la resolució, el pagament i el control d’aquestes;

Vista Llei 1/2012, del 22 de febrer, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2012 (DOGC núm. 6075, de 27.2.2012);

Vista la Llei 17/2002, de 5 de juliol, d’ordenació del sistema d’ocupació i de creació del Servei d’Ocupació de Catalunya (DOGC núm. 3676, de 12.7.2002);

Vistos els informes de l’Àrea Jurídica i de la Intervenció Delegada, amb la consulta prèvia al Consell de Direcció del Servei d’Ocupació de Catalunya, i en ús de les facultats que em són atribuïdes,

Ordeno:

Capítol I

Disposicions generals i procediment

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases reguladores per a l’atorgament de les ajudes especials per a les persones treballadores que en data 1 de juny de 2007 tinguin 55 o més anys d’edat, excedents del sector tèxtil i de la confecció amb motiu dels canvis estructurals en el comerç mundial i obrir la convocatòria anticipada per a l’any 2013.

Article 2

Persones beneficiàries dels ajuts

2.1 Podran beneficiar-se dels ajuts previstos en aquesta Ordre les persones treballadores que reuneixin els requisits que s’especifiquen a l’article 3 d’aquesta Ordre, que siguin excedents d’empreses que realitzen activitats industrials del sector tèxtil i de la confecció a les quals se’ls hi apliqui el conveni col·lectiu general de treball de la indústria tèxtil i de la confecció o que estiguin incloses als epígrafs 17 o 18.1 o 18.2 de la Classificació nacional d’activitats econòmiques (CNAE 93 Rev.1), d’acord amb l’article 1.2, 3 i la disposició transitòria única del Reial decret 5/2008, d’11 de gener, pel qual s’estableixen mesures per facilitar l’adaptació laboral del sector tèxtil i de la confecció als canvis estructurals en el comerç mundial.

2.2 El compliment d’aquests requisits s’acreditarà mitjançant l’aportació de la documentació que preveu l’article 4 d’aquesta Ordre.

Article 3

Requisits de les persones sol·licitants de les ajudes especials

3.1 Es podrà accedir a aquestes subvencions especials sempre que les persones sol·licitants dels ajuts compleixin els requisits previstos a l’article 7 del Reial decret 5/2008, d’11 de gener. Concretament:

  1. Tenir complerts els 55 anys d’edat el dia 1 de juny de 2007.

  2. Tenir una antiguitat en el sector del tèxtil i de la confecció com a mínim de 6 anys.

  3. Tenir reconeguda una prestació per desocupació de nivell contributiva amb una durada de 24 mesos i haver-la extingit per esgotament.

  4. Contracte de treball extingit per expedient de regulació d’ocupació per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció d’acord amb l’article 51 i 57 de l’Estatut dels Treballadors o quan l’extinció del contracte s’hagi produït per causes objectives contemplades a l’article 52.c) de l’Estatut dels treballadors, sens perjudici de què, amb anterioritat a l’extinció, el contracte s’hagi suspès per expedient de regulació d’ocupació. (la extinció del contracte de treball s’ha d’haver produït entre el 13 de juny de 2006 i el 25 de gener de 2010)

  5. Que des de l’extinció del contracte hagi transcorregut 24 mesos coberts amb la percepció de la prestació per desocupació de nivell contributiu.

  6. Romandre desocupat e inscrit com demandant d’ocupació un cop esgotada la prestació per desocupació de nivell contributiu.

  7. Complir les obligacions tributàries davant l’Estat i la Generalitat i les obligacions davant la Seguretat Social.

  8. No trobar-se en cap de les circumstàncies que preveu l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003).

  9. Complir qualsevol altra obligació legal o reglamentària que pugui afectar-les.

3.2 La prestació contributiva per desocupació s’ha hagut d’iniciar amb anterioritat al 25 de gener de 2010, d’acord amb la disposició final 4 del Reial decret 5/2008, d’11 de gener.

El requisit d’haver esgotat la prestació per desocupació de 24 mesos de durada es pot haver produït amb posterioritat a aquesta data però sempre abans de sol·licitar la subvenció.

Article 4

Presentació de sol·licitud

4.1 Les sol·licituds de subvenció les han de presentar les persones treballadores afectades, o els seus representants legals, segons model normalitzat disponibles al web del Servei d’Ocupació de Catalunya http://www.oficinadetreball.cat/, al web del Departament d’Empresa i Ocupació, dins l’apartat Impresos del Departament http://gencat.cat/empresaocupació/, i a la pàgina de l’Oficina Virtual de Tràmits a l’apartat d’Ocupació.

4.2 Les sol·licituds s’han de presentar a les oficines de treball dins del termini que s’estableix en aquesta convocatòria juntament amb la documentació que correspongui. Les adreces corresponents es poden consultar al web del Servei d’Ocupació de Catalunya a l’apartat de la pàgina web institucional, Oficines de Treball, o per qualsevol dels mitjans que autoritza l’article 25.1 de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, concordant amb l’article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, modificada per la Llei 4/1999, de 13 de gener.

4.3 Les sol·licituds han d’anar acompanyades amb la documentació que s’indica en el formulari de sol·licitud annex a aquesta Ordre, així com la documentació següent:

  1. Declaració expressa conforme no s’incorre en cap dels supòsits previstos a l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  2. Declaració responsable d’estar al corrent del pagament de les obligacions amb la Tresoreria General de la Seguretat Social, de les obligacions tributàries amb l’Estat i amb la Generalitat.

  3. Full de transferència bancària degudament emplenat, d’acord amb el model del Departament d’Economia i Coneixement disponible a l’adreça d’Internet gencat.cat/economia/serveis/models/index.html a l’apartat de Tresoreria i pagaments.

4.4 Les declaracions dels apartats a) i b), s’inclouen dins de l’imprès de sol·licitud.

La signatura de la sol·licitud implica l’autorització al Servei d’Ocupació de Catalunya per tal que pugui fer totes aquelles comprovacions necessàries per a la comprovació dels requisits per poder ser beneficiari de la subvenció.

La documentació de l’apartat c) només s’haurà d’aportar en el cas de canvi de dades o si és el primer cop que se sol·licita un ajut o una subvenció al Servei...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR