ORDRE AAR/441/2009, de 6 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per a l'administració de la vacuna obligatòria de la llengua blava en el bestiar boví i es convoquen els corresponents a 2009.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/441/2009, de 6 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per a l'administració de la vacuna obligatòria de la llengua blava en el bestiar boví i es convoquen els corresponents a 2009.

La llengua blava és una malaltia de declaració obligatòria a la Unió Europea ja que la seva propagació suposa un perill per a la cabana ramadera i pot tenir conseqüències negatives per als intercanvis comercials de bestiar.

La Llei 8/2003, de 24 de abril, de sanitat animal, estableix entre les seves finalitats la prevenció, la lluita, el control i l'eradicació de les malalties dels animals a través de l'adopció de les mesures sanitàries adequades en funció del risc sanitari, i d'acord amb els coneixements tècnics i científics en cada moment.

Durant el 2008 es van declarar els primers focus del serotipus 1 de llengua blava a Catalunya i el DAR va iniciar un programa de vacunació, que ha mantingut per a l'any 2009 perquè la vacunació representa un element fonamental per fer possible l'eradicació de la malaltia i una eina eficaç per protegir els remugants en front el serotipus 8, sobretot tenint en compte la situació epizootiològica a la Unió Europea, i l'elevat nombre de moviments de bestiar amb destinació a la nostra Comunitat Autònoma que comporten un risc d'entrada de la malaltia.

D'altra banda la vacunació dels animals sensibles a la malaltia facilitarà el moviment i el comerç del bestiar i disminuirà el risc d'aparició de brots aguts en cas d'aparició de la malaltia.

Davant la situació epizootiològica a la Unió Europea, la Comissió Europea va adoptar la Decisió 2008/655/CE, de 24 de juliol, per la qual s'aproven els plans de vacunació d'urgència contra la febre catarral ovina de determinats Estats membres i es determina el nivell de la participació financera de la Comunitat per a 2007 i 2008 (DOUE L-214, de 9.8.2008), en la que s'estableix la concessió d'un ajut financer específic de la Comunitat en 2007 i 2008 per subvenir els plans de vacunació d'urgència contra la febre catarral ovina.

Posteriorment i mitjançant la Decisió 2008/897 de la Comissió, de 28 de novembre de 2008, es varen aprovar els programes anuals i plurianuals i la participació financera de la Comunitat per a l'eradicació, el control i la vigilància de determinades malalties animals i zoonosis, presentats pels Estats membres pel 2009 i anys successius (DOUE núm. 1.12.2008), entre les quals s'aprovava el programa per a la febre catarral ovina per al període comprès entre l'1 de gener i el 31 de desembre de 2009. Aquesta Decisió ha estat modificada per la Decisió 2009/560 de la Comissió, de 22 de juliol de 2009, en el sentit d'ampliar la participació financera de la Comunitat.

L'ajut s'adreça a les explotacions ramaderes i s'instrumenta a partir de les agrupacions de persones ramaderes que tinguin establerts concerts de sanejament amb el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció rural (DAR), i a les agrupacions de defensa sanitària de bestiar boví que duguin a terme el programa de vacunació de llengua blava, reconegudes pel DAR.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector boví mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia, en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts per a l'administració de la vacuna obligatòria de la llengua blava en el bestiar boví, les quals es publiquen a l'annex d'aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts corresponents a l'any 2009 destinats a l'administració de la vacuna obligatòria de la llengua blava en el bestiar boví, d'acord amb les bases reguladores que s'aproven a l'article 1 d'aquesta Ordre.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà de 15 dies naturals que computa des de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC.

2.3 Els ajuts que estableix aquesta Ordre seran a càrrec de la partida pressupostària AG03 D/770000100/6110 dels pressupostos del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) per a l'any 2009, dotada amb un import màxim de 500.000 euros.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients d'ajut és el Servei de Producció Ramadera.

2.5 L'òrgan competent per emetre resolució sobre les sol·licituds és el director o la directora general d'Agricultura i Ramaderia. A aquests efectes, es nomena una comissió de valoració, que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajuts, formada pel subdirector o la subdirectora general de Ramaderia, el/la cap del servei de Producció Ramadera i el/la cap del servei de Sanitat Animal.

2.6 El...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR