DECRET 41/2008, de 26 de febrer, de modificació dels límits del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, de declaració de reserves naturals parcials i de concreció topogràfica de l'àmbit territorial del Parc Natural i de les seves reserves naturals.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyDecret

DECRET

41/2008, de 26 de febrer, de modificació dels límits del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, de declaració de reserves naturals parcials i de concreció topogràfica de l'àmbit territorial del Parc Natural i de les seves reserves naturals.

La Llei 2/1982, de 3 de març, de protecció de la zona volcànica de la Garrotxa, va determinar la zona declarada paratge natural d'interès nacional mitjançant un polígon provisional.

Posteriorment, la disposició final primera de la Llei 12/1985, de 13 de juny, d'espais naturals, va assignar a aquest espai protegit la denominació de Parc Natural, i a les seves reserves integrals d'interès científic, la denominació de reserves naturals.

La concreció dels límits del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i l'àmbit territorial de les zones declarades reserva natural van ser aprovats pel Decret 71/1986, de 13 de febrer.

L'àmbit territorial de les zones declarades reserva natural es definia mitjançant polígons, parcel·les i subparcel·les extretes del cadastre rural del Consorci per a la Gestió i Inspecció de les Contribucions Territorials de la Província de Girona, cadastre que actualment no és vigent. D'altra banda, els límits de les reserves corresponents al municipi d'Olot (Montolivet, Montsacopa i Garrinada) es descrivien fent referència a la zonificació d'.espai volcànic representatiu. corresponent al Pla general d'Olot de l'any 1980, que avui ja no és vigent.

Les dificultats d'interpretació a què donen lloc les circumstàncies expressades, l'augment de coneixements a l'entorn de les reserves i la qualitat de la cartografia digital actual aconsellen abandonar les referències cadastrals i les referències a l'.espai volcànic representatiu. per passar a una definició gràfica única per a totes les reserves.

El Decret 328/1992 va establir una delimitació de l'espai natural zona volcànica de la Garrotxa que no coincideix amb l'àmbit del Parc Natural de la Zona Volcànica establert pel Decret 71/1986, de manera que l'àmbit de l'actual espai natural és territorialment més extens que la zona d'especial protecció. El mateix Pla d'espais indica, entre les actuacions preventives, la conveniència de promoure la inclusió al Parc Natural del sector de la serra de Finestres que actualment no en forma part.

Posteriorment, l'any 2001, es produïa l'ampliació de l'àmbit del Parc Natural amb la incorporació voluntària a l'àmbit del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa de la totalitat del territori del terme municipal de Sant Feliu de Pallerols que no hi estava integrat anteriorment. Aquesta incorporació és regulada pel Decret 261/2001, de 25 de setembre, d'ampliació dels límits del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, i pel Decret 58/2003, de 20 de febrer, de modificació del Decret 261/2001, de 25 de setembre, d'ampliació dels límits del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, que determina els àmbits exclosos.

Així mateix, com a conseqüència dels processos de revisió dels planejaments urbanístics dels municipis que es troben inclosos al Parc, la Junta de Protecció ha pres diversos acords que fan referència a la modificació dels límits interns del Parc Natural, aprovats en successives modificacions puntuals del Pla especial, així com a la incorporació de noves àrees, qüestió, aquesta darrera, que resta pendent de regularització.

Vista la proposta elaborada per la Junta de Protecció de la Zona Volcànica de la Garrotxa i el Consell de Protecció de la Natura;

A proposta del conseller de Medi Ambient i Habitatge, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Modificació de límits

1.1 S'incorporen a l'àmbit del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa el sector del vessant est de la serra de Mont-ros i un sector situat a l'oest de la costa de la Cau, al municipi de Sant Joan les Fonts; el sector de la capçalera de la vall de Begudà, als municipis de Sant Joan les Fonts i Santa Pau; el sector meridional de la serra de Finestres, als termes municipals de Sant Aniol de Finestres i les Planes d'Hostoles; els sectors situats al peu de la serra de Xenacs i el pla de Matabosc, al municipi de les Preses, i dos sectors situats al nord-oest i sud-oest del municipi de Castellfollit de la Roca, d'acord amb la descripció que consta a l'annex 1.1.

1.2 De l'àmbit del Parc Natural, se n'exclouen els espais classificats com a sòl urbà o urbanitzable pels planejaments urbanístics municipals vigents en la data d'entrada en vigor d'aquest Decret, i se n'exclouen, així mateix, les àrees descrites a l'annex 1.2.

Article 2

Declaració de reserves naturals parcials

Es declaren reserves naturals parcials el volcà de Sant Marc i el volcà del Puig Roig, al terme municipal de Sant Feliu de Pallerols, i el conjunt format pels volcans del Cairat, de Claperols i de Repassot, al terme municipal de Sant Joan les Fonts.

Article 3

Concreció topogràfica

3.1 S'aprova la concreció topogràfica dels límits del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, d'acord amb la descripció de l'annex 2.1 i els plànols de delimitació de l'annex 3.

3.2 S'aprova la concreció topogràfica dels límits de les reserves naturals parcials de la zona volcànica de la Garrotxa, d'acord amb la descripció de l'annex 2.2 i els plànols de delimitació de l'annex 3.

Article 4

Règim jurídic

4.1 D'acord amb el que disposa l'article 16.3 de la Llei 12/1985, de 13 de juny, d'espais naturals, l'àmbit territorial del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i de les reserves naturals parcials queda inclòs en el Pla d'espais d'interès natural, sens perjudici del seu caràcter d'espais naturals de protecció especial.

4.2 L'àmbit territorial que regulen els annexos 1, 2 i 3 d'aquest Decret té caràcter de delimitació definitiva del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i de les reserves naturals parcials, d'acord amb el que preveu l'article 16.2 de la Llei 12/1985, de 13 de juny, d'espais naturals.

Disposició derogatòria

Queden derogades les disposicions de rang igual o inferior que s'oposin o contradiguin el que estableix aquest Decret i, en particular, les disposicions següents:

Decret 71/1986, de 13 de febrer, sobre aprovació de la concreció topogràfica dels límits del Parc Natural i de les reserves naturals de la zona volcànica de la Garrotxa.

Decret 276/1999, de 13 d'octubre, de modificació del Decret 82/1994, de 22 de febrer, pel qual s'aprova el Pla especial de la zona volcànica de la Garrotxa.

Decret 251/2002, de 22 d'octubre, de modificació del Decret 82/1994, de 22 de febrer, pel qual s'aprova el Pla especial de la zona volcànica de la Garrotxa, pel que fa a la delimitació interna de l'espai al municipi de Sant Joan les Fonts.

Decret 57/2003, de 20 de febrer, de modificació del Decret 82/1994, de 22 de febrer, pel qual s'aprova el Pla especial de la zona volcànica de la Garrotxa, pel que fa a la delimitació interna de l'espai al municipi de les Preses.

Decret 172/2003, de 8 de juliol, de modificació del Decret 82/1994, de 22 de febrer, pel qual s'aprova el Pla especial de la zona volcànica de la Garrotxa, pel que fa a la delimitació interna de l'espai al municipi d'Olot.

Disposició final

Aquest Decret entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 26 de febrer de 2008

José Montilla i Aguilera

President de la Generalitat de Catalunya

Francesc Baltasar i Albesa

Conseller de Medi Ambient i Habitatge

Annex 1

1.1 Àrees que s'incorporen al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

TM de Sant Joan les Fonts

S'incorporen el sector corresponent al vessant est de la serra de Mont-ros fins al límit del terme municipal de Sant Joan les Fonts i el sector de la capçalera de la vall de Begudà.

El sector del vessant est de la serra de Mont-ros està definit per un polígon el límit del qual s'inicia a la confluència dels límits dels termes municipals de Castellfollit de la Roca, Sant Joan les Fonts i Montagut i Oix. Segueix, en direcció sud, el límit del terme municipal de Sant Joan les Fonts, en el tram que el separa del municipi de Montagut i Oix, fins a arribar a la línia de carena de la muntanya de Canemàs, línia que segueix en direcció sud-oest, deixant el límit del terme municipal, fins a arribar al puig de Lliurella.

A partir d'aquest punt el polígon segueix el límit original del Parc Natural en aquest sector que passa per la línia de carena de la serra de Mont-ros, passant així pel coll de Ses Fages i fins al collet del Castell, on davalla pel torrent de Pocafarina fins a trobar el punt inicial.

El sector corresponent a la capçalera de la vall de Begudà, dins del terme municipal de Sant Joan les Fonts, està definit per un polígon el límit del qual s'inicia al puig de cal Xicot. A partir d'aquest punt gira al sud-est i pren la línia de carena de la serra de Sant Julià fins a trobar el límit del terme municipal de Santa Pau. A partir d'aquest punt gira a l'oest fins a trobar el clot d'Esparragons, curs fluvial que segueix aigües avall fins a aproximadament la cota 450, on puja en direcció nord per un petit curs d'aigua intermitent fins a la cota 620, des d'on puja, en direcció est, pel traçat d'un antic camí de ferradura que porta a la Pinadella fins a trobar el punt inicial.

També s'incorpora un sector situat a l'extrem nord-oest del terme municipal, a l'oest de la costa de la Cau, que està definit per un polígon el límit del qual s'inicia al punt de coordenades UTM X, Y: 458440.2, 4675506.6, segueix en direcció sud per la línia de carena fins al punt de coordenades X, Y: 458350.5, 4674907.8, i després en direcció sud-oest fins al punt de coordenades X, Y: 457351.9, 4674105.8, des d'on gira al nord i segueix el límit del terme municipal entre Sant Joan les Fonts i la Vall de Bianya fins a arribar al punt inicial.

TM de Castellfollit de la Roca

S'incorpora un sector situat a la banda nord-oest del municipi que està definit per les coordenades...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR