RESOLUCIÓ JUS/320/2011, de 31 de gener, per la qual, havent-ne comprovat prèviament l'adequació a la legalitat, s'inscriu al Registre de Col·legis Professionals de la Generalitat de Catalunya el Reglament del Servei d'Assistència Jurídica Gratuïta i del Torn d'Ofici del Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Tortosa.

Fecha de Entrada en Vigor10 de Marzo de 2011
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

JUS/320/2011, de 31 de gener, per la qual, havent-ne comprovat prèviament l'adequació a la legalitat, s'inscriu al Registre de Col·legis Professionals de la Generalitat de Catalunya el Reglament del Servei d'Assistència Jurídica Gratuïta i del Torn d'Ofici del Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Tortosa.

Vist l'expedient d'adequació a la legalitat del Reglament del Servei d'Assistència Jurídica Gratuïta i del Torn d'Ofici del Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Tortosa a la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l'exercici de professions titulades i dels col·legis professionals, incoat arran de la sol·licitud de 20 de juliol de 2010, del qual resulta que en data 9 de desembre de 2010 es va presentar la documentació prevista als articles 42 i 46.3 i 4 de la Llei 7/2006, sobre el procediment d'elaboració i aprovació del Reglament, aprovat en la Junta de Govern del Col·legi de 9 de juliol de 2010;

Atesos l'Estatut d'autonomia de Catalunya, aprovat per la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'autonomia; la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l'exercici de professions titulades i dels col·legis professionals; la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya; la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya; el Decret legislatiu 3/2010, de 5 d'octubre, per a l'adequació de normes amb rang de llei a la Directiva 2006/123/CE, del Parlament i del Consell, de 12 de desembre de 2006, relativa als serveis en el mercat interior; i els Estatuts col·legials vigents declarats adequats a la legalitat per la Resolució JUS/4181/2010, de 15 de desembre (DOGC núm. 5789, de 4.1.2011);

Vist que el text del Reglament del Servei d'Assistència Jurídica Gratuïta i del Torn d'Ofici del Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Tortosa s'adequa a la legalitat;

Vist que el present expedient ha estat promogut per una persona legitimada, que s'han aportat els documents essencials i que s'han complert tots els tràmits establerts;

A proposta de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques,

Resolc:

—1 Declarar l'adequació a la legalitat del Reglament del Servei d'Assistència Jurídica Gratuïta i del Torn d'Ofici del Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Tortosa a la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l'exercici de professions titulades i dels col·legis professionals, i disposar la seva inscripció al Registre de Col·legis Professionals de la Generalitat de Catalunya.

—2 Disposar que el text del Reglament es publiqui al DOGC, a l'annex d'aquesta Resolució.

Barcelona, 31 de gener de 2011

Pilar Fernández Bozal

Consellera de Justícia

Annex

Reglament del Servei d'Assistència Jurídica Gratuïta i del Torn d'Ofici del Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Tortosa

Preàmbul

L'article 24 de la Constitució consagra el dret fonamental de qualsevol persona a obtenir la tutela judicial efectiva per part de jutges i tribunals sense que, en cap cas, es pugui causar indefensió. Amb la finalitat de garantir el compliment d'aquesta garantia constitucional va ser aprovada la Llei 1/1996, de 10 de gener, reguladora de l'assistència jurídica gratuïta, que té com a principal finalitat garantir l'accés de totes les persones a la justícia en condicions d'igualtat.

La Llei 1/1996, de 10 de gener, s'ha vist complementada pel seu Reglament de desenvolupament (Reial decret 996/2003, de 25 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament d'assistència jurídica gratuïta) i, a nivell tant estatal com autonòmic, per l'Ordre del Ministeri de Justícia de 3 de juny de 1997, en virtut del qual s'estableixen els requisits mínims de formació i especialització necessaris per a prestar els serveis d'assistència jurídica gratuïta, i pel decret 252/1996, de 5 de juliol, de creació de les comissions d'assistència jurídica gratuïta, regulació del procediment per al reconeixement del dret d'assistència jurídica gratuïta i subvenció per a les actuacions professionals dels advocats i procuradors a Catalunya.

A nivell col·legial, l'article 22 de la Llei 1/1996, de 10 de gener, estableix que seran els col·legis de procuradors els qui regulin i organitzin el Servei d'Assistència Jurídica Gratuïta, a través de les seves Juntes de Govern, garantint, en tot cas, la seva prestació continuada i atenent als criteris de funcionalitat i d'eficiència dels fons públics posats a la seva disposició.

El que precedeix s'ha de posar en relació amb la recent transposició al nostre ordenament jurídic de la Directiva 123/2006/CE, de 12 de desembre de 2006, del Parlament Europeu i del Consell, relativa als serveis en el mercat interior (Directiva de Serveis), mitjançant les lleis 17/2009, de 23 de novembre, sobre l'accés a les activitats de serveis i el seu exercici, i 25/2009, de 22 de desembre, de modificació de diverses lleis per a la seva adaptació a la Llei sobre el lliure accés a les activitats de serveis i el seu exercici. Aquesta última norma ha modificat la Llei 2/1974, de 13 de febrer, sobre col·legis professionals i ha derogat "els estatuts de corporacions professionals o altres normes internes col·legials que s'oposin al disposat en aquesta Llei".

En últim lloc, també s'ha de dir que l'aprovació de la Llei 13/2009, de 3 de novembre, de reforma de la legislació processal per a la implantació la nova Oficina Judicial ha suposat la introducció de significatives modificacions en l'àmbit de les designacions d'ofici.

L'entrada en vigor de la citada normativa ha afectat d'una manera molt significativa els procuradors dels tribunals, ja que ha suposat la supressió d'un dels pilars bàsics entorn els quals s'exercia la professió: el principi de territorialitat. A més, ha afectat a tota una diversitat de qüestions, també rellevants per a l'adequat desenvolupament de l'activitat professional, atès que la regla fonamental de la nova legislació és la llibertat. S'entén, doncs, que una professió que fins a la data estava fortament reglamentada ha d'adaptar-se als nous aires legislatius en diversos camps.

Enfront de tals circumstàncies, caldrà reformar els Estatuts Col·legials en quedar derogats els articles referents a l'organització i prestació del servei de Assistència Jurídica Gratuïta i del Torn d'Ofici que, en l'actualitat, es presta en règim d'obligatorietat.

D'altra banda, el que s'ha manifestat anteriorment no suposa cap obstacle per a emprendre de manera urgent la reforma del Reglament del Servei d'Assistència Jurídica Gratuïta i del Torn d'Ofici del Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Tortosa, en contenir-se en aquesta norma preceptes que constituirien una clara infracció tant dels principis de la Directiva de Serveis com de la normativa estatal que la trasllada al nostre ordenament jurídic.

El present Reglament ajusta l'organització del servei de Assistència Jurídica Gratuïta i del Torn d'Ofici als principis tant de la Directiva de Serveis com de la legislació a través de la qual es trasllada al nostre ordenament jurídic. Una prova inequívoca d'això la trobem en la seva principal novetat, consistent en la modificació del sistema d'adscripció a l'esmentat servei, que deixa de ser obligatòria i passa a ser voluntària per a tots els procuradors del Col·legi de Tortosa.

No obstant això, i tal com es preveu a l'article 2 del Reglament, la Junta de Govern, en exercici de la potestat d'organització del servei que li atribueix l'article 22 de la Llei 1/1996, de 10 de gener, establirà l'obligatorietat de l'adscripció al Servei de Assistència Jurídica Gratuïta i del Torn d'Ofici quan el nombre d'inscrits en el servei no permeti garantir la seva prestació en les condicions legalment establertes.

Al fil de l'anterior, també s'ha d'assenyalar que la Directiva de Serveis estableix, a l'article 1.7, que la seva aplicació no afecta a l'exercici dels drets fonamentals tal com es reconeix a la legislació dels Estats membres i en el dret comunitari.

Sobre la base d'això, i amb l'única finalitat de garantir l'adequada satisfacció del dret a la tutela judicial efectiva de totes les persones, en el present Reglament es preveuen derogacions concretes i puntuals al lliure accés i prestació del Servei d'Assistència Jurídica Gratuïta i del Torn d'Ofici (requisits d'accés, possibilitat d'establir la seva obligatorietat quan la seva prestació no quedi garantida, etc.).

Aquestes derogacions o matisacions puntuals s'ajusten perfectament al que estableix l'article 9.1 de la Directiva de Serveis, ja que no discriminen els procuradors, responen a una raó imperiosa d'interès general (com és garantir l'adequada satisfacció del dret fonamental a la tutela judicial efectiva de totes les persones) i són proporcionades, mentre que, a la vegada, a l'objectiu que es persegueix amb el seu establiment no s'hi pot arribar mitjançant una mesura menys restrictiva.

Sobre la base de tot l'anterior, la Junta de Govern, ha aprovat el present Reglament:

Títol 1

Aplicació

Article 1

Àmbit d'aplicació

  1. La Junta de Govern a través d'aquest Reglament estableix les normes per a l'organització i funcionament del Servei d'Assistència Jurídica Gratuïta i del Torn d'Ofici en l'àmbit del Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Tortosa.

  2. Així mateix, determina les competències i funcions que la Junta de Govern delega a la Comissió del Torn d'Ofici, si n'hi hagués, que en aquest cas assumirà les funcions d'organització i gestió del Servei de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR