ORDRE AAR/392/2009, de 19 d'agost, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al desenvolupament de zones dependents de la pesca de Catalunya, dins del Fons Europeu de la Pesca, relatives al període de programació 2007-2013, i es convoquen els corresponents a l'any 2010.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

BODY LINK="#0000ff" VLINK="#800080">

ORDRE

AAR/392/2009, de 19 d'agost, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al desenvolupament de zones dependents de la pesca de Catalunya, dins del Fons Europeu de la Pesca, relatives al període de programació 2007-2013, i es convoquen els corresponents a l'any 2010.

El Reglament (CE) núm. 1198/2006, del Consell, de 27 de juliol de 2006, relatiu al Fons Europeu de la Pesca (FEP), estableix, al capítol IV del títol IV, com a eix prioritari 4, el desenvolupament sostenible de les zones de pesca.

Aquest mateix Reglament estableix, a l'article 43.1, que el FEP pot intervenir, de manera complementària, amb altres instruments comunitaris per donar suport al desenvolupament sostenible i a la millora de la qualitat de vida en zones de pesca subvencionables en l'àmbit d'una estratègia global dirigida a acompanyar els objectius de la política pesquera comuna tenint present, en particular, els efectes socioeconòmics.

L'àmbit territorial elegible per al finançament de Catalunya quant a l'eix prioritari 4, d'acord amb el que estableixen els articles 43.4 i 5 del Reglament (CE) núm. 1198/2006, és el comprès pels municipis de l'Ametlla de Mar, l'Ampolla i Deltebre, a la comarca del Baix Ebre, i d'Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d'Enveja i Alcanar, a la comarca del Montsià.

D'acord amb l'article 45 del Reglament (CE) núm. 1198/2006, la participació en el desenvolupament sostenible de les zones de pesca s'ha de portar a la pràctica en un territori determinat mitjançant entitats i grups locals que representin interlocutors públics i privats procedents de diferents sectors socioeconòmics locals i, d'acord amb el principi de proporcionalitat, amb una capacitat administrativa i financera suficient per gestionar l'ajut i vetllar perquè les operacions es duguin a terme amb èxit.

La Generalitat de Catalunya, mitjançant l'Acord de Govern de 22 d'abril de 2008, va aprovar el Programa Operatiu de Catalunya del FEP per al període 2007-2013, aprovat per la Comissió Europea mitjançant la Decisió de 14 de setembre de 2007. En aquest programa s'inclou l'eix prioritari 4, referent al desenvolupament sostenible de les zones de pesca. L'estratègia de l'eix prioritari 4 fomenta l'adopció de mesures d'actuació entre les assenyalades a l'article 44 del Reglament (CE) núm. 1198/2006.

L'Ordre AAR/538/2008, de 9 de desembre, va regular les normes de presentació i els criteris de selecció de programes de desenvolupament sostenible de zones de pesca en el marc del Programa Operatiu del FEP 2007-2013.

La Resolució de la Direcció General de Pesca i Acció Marítima del dia 26 de març de 2009 va aprovar i seleccionar, amb caràcter provisional fins a la signatura del Conveni, el grup que ha de participar en la gestió d'aquestes actuacions, en l'àmbit territorial comprès pels municipis de l'Ametlla de Mar, l'Ampolla i Deltebre, a la comarca del Baix Ebre, i d'Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d'Enveja i Alcanar, a la comarca del Montsià.

Conseqüentment, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General de Pesca i Acció Marítima, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores i el procediment de gestió dels ajuts per a l'aplicació de les mesures de l'eix 4 del Programa Operatiu del FEP per a Catalunya 2007-2013, per al desenvolupament de les zones dependents de la pesca, les quals es publiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre, i la documentació per a la tramitació de la concessió dels ajuts per a cada mesura que figura a l'annex 2, d'acord amb el nivell de participació financera que figura a l'annex 3 de l'Ordre.

La gestió d'aquests ajuts s'exerceix amb la col·laboració del grup d'acció local seleccionat pel Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) mitjançant la Resolució de 17 de desembre de 2008, d'acord amb les bases que figuren a l'annex 1. Aquesta gestió queda condicionada a la signatura del conveni corresponent amb el DAR.

Article 2

2.1 Convocar per a l'any 2010, d'acord amb les bases reguladores, la documentació per tramitar la concessió dels ajuts per a cada mesura i el nivell de participació financera aprovats a l'article 1 d'aquesta Ordre, els ajuts de l'eix 4 del Programa Operatiu del FEP 2007-2013 que s'han de gestionar amb la col·laboració del grup d'acció local seleccionat a aquest efecte, durant el període de programació 2007-2013.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds dels ajuts corresponents a les mesures d'aquesta Ordre és d'un mes a partir de l'endemà de la seva publicació al DOGC.

2.3 Els ajuts que estableix aquesta Ordre, que tenen el caràcter de cofinançats per la Unió Europea d'acord amb el que preveu el Programa Operatiu del FEP per a Catalunya 2007-2013, són a càrrec del pressupost del DAR, amb un import màxim de 456.637,62 euros per a l'any 2010, amb càrrec a la partida pressupostària G05/D/770001000/6140, el que representa el 66,67% del finançament d'aquests ajuts. La resta del finançament, 228.318,81 euros, que representa el 33,33%, és a càrrec del FEP.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients d'aquests ajuts és el Servei d'Estructures Pesqueres de la Direcció General de Pesca i Acció Marítima.

2.5 L'òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds i certificacions és la Direcció General de Pesca i Acció Marítima.

A aquests efectes, s'ha de constituir una comissió d'elegibilitat, la qual és l'òrgan col·legiat encarregat d'estudiar i de determinar l'elegibilitat dels projectes presentats d'acord amb la normativa vigent i la coherència amb els objectius del programa del grup d'acció local.

Aquesta comissió ha d'estar formada pel/per la director/a dels Serveis Territorials de les Terres de l'Ebre, el/la cap del Servei d'Estructures Pesqueres de la Direcció General de Pesca i Acció Marítima i els/les caps de les oficines comarcals del Baix Ebre i del Montsià, amb veu i vot, i per una persona representant del grup d'acció local, amb veu però sense vot.

2.6 Els ajuts concedits s'han de fer públics al web http://www.gencat.cat/dar/ajuts/, fent ús dels mitjans electrònics establerts, i s'han d'exposar al tauler d'anuncis de les dependències del DAR. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros s'han de publicar, a més, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 19 d'agost de 2009

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex 1

Bases reguladores

.1 Objecte dels ajuts

L'objecte dels ajuts que estableix l'Ordre és regular l'aplicació de les mesures que preveu la programació aprovada a l'eix 4 del Programa Operatiu del FEP de Catalunya 2007-2013 i que van adreçades al desenvolupament de les zones dependents de la pesca, que s'han de gestionar amb la col·laboració del grup d'acció local seleccionat d'acord amb l'Ordre AAR/538/2008, de 9 de desembre.

.2 Àmbit d'aplicació

2.1 L'àmbit d'aplicació dels ajuts per desenvolupar l'eix 4 del Programa Operatiu FEP 2007-2013 a Catalunya és el següent:

Comarca del Baix Ebre: municipis de l'Ametlla de Mar, l'Ampolla i Deltebre.

Comarca del Montsià: municipis d'Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d'Enveja i Alcanar.

2.2 El grup d'acció local encarregat de la gestió és el Grup d'Acció Local Litoral Costa de l'Ebre (plaça Lluís Companys, s/n, 43870 Amposta).

.3 Actuacions subvencionables

3.1 Les mesures a les quals s'adrecen els ajuts que s'estableixen en aquesta Ordre tenen la finalitat de donar suport a projectes de foment d'activitats de suport al desenvolupament sostenible i a la millora de la qualitat de vida en zones de pesca, aprovats pel DAR. En concret fan referència a:

Mesura 1. Revalorització de productes

Submesura 1.1. Projectes de reestructuració i reorientació de les activitats econòmiques, en particular a través de la promoció d'activitats de turisme ecològic, sempre que aquestes accions no donin lloc a un augment de l'esforç pesquer ni a un impacte ambiental no sostenible.

Submesura 1.2. Projectes que contribueixin a la diversificació d'activitats a través de la promoció de la pluriactivitat dels treballadors del sector relacionat amb les activitats pesqueres, mitjançant la creació de llocs de treball addicionals o de substitució fora del sector pesquer i que contribueixin a millorar la rendibilitat econòmica d'aquest sector.

Mesura 2. Diversificació econòmica

Submesura 2.1. Projectes de millora de l'explotació comercial dels productes del mar i de l'aqüicultura per tal de millorar la renda del sector pesquer i aqüícola i les xarxes comercials i productives d'aquests productes.

Submesura 2.2. Projectes de promoció de la instal·lació de petites pesqueries i de les activitats relacionades amb el sector turístic en petites i mitjanes explotacions, amb l'objectiu de mantenir el nivell econòmic de les zones relacionades amb el sector pesquer i aqüícola.

Mesura 3. Millora de la qualitat ambiental

Submesura 3.1. Projectes que afavoreixin les activitats que tinguin per objecte protegir el medi marí, lacunar i costaner, per tal de mantenir-ne l'atractiu per a les generacions futures, regenerar i desenvolupar els pobles costaners o de les llacunes i protegir-ne i capitalitzar-ne el patrimoni cultural i arquitectònic d'una manera sostenible i integrada amb el medi ambient.

Submesura 3.2. Projectes d'establiment de mesures que contribueixin a la recuperació del potencial de producció del sector pesquer i aqüícola que hagi resultat afectat per catàstrofes naturals o industrials que hagin posat en perill el teixit productiu i comercial d'aquest sector.

Mesura 4. Cooperació nacional i transnacional

Submesura 4.1. Projectes de cooperació interregional i transnacional entre els interessats de les zones...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR