RESOLUCIÓ JUS/1646/2012, de 25 de juliol, per la qual, havent-ne comprovat prèviament l'adequació a la legalitat, s'inscriuen al Registre de Col·legis Professionals de la Generalitat de Catalunya els Estatuts del Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona.

Fecha de Entrada en Vigor 5 de Septiembre de 2012
SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

Vist l’expedient d’adaptació dels Estatuts del Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona, del qual resulta que en data 25 de juny de 2012 es va presentar el text dels Estatuts adaptats als preceptes de la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l’exercici de professions titulades i dels col·legis professionals, aprovat en l’Assemblea General Extraordinària del Col·legi de 20 de juny de 2012;

Atesos l’Estatut d’autonomia de Catalunya, aprovat per la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l’Estatut d’autonomia; la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l’exercici de professions titulades i dels col·legis professionals; la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya; la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya; el Decret legislatiu 3/2010, de 5 d’octubre, per a l’adequació de normes amb rang de llei a la Directiva 2006/123/CE, del Parlament i del Consell, de 12 de desembre de 2006, relativa als serveis en el mercat interior; i els Estatuts col·legials vigents declarats adequats a la legalitat per la Resolució JUS/786/2005, de 17 de març (DOGC núm. 4349, de 23.3.2005);

Vist que els Estatuts s’adeqüen a la legalitat;

Vist que el present expedient ha estat promogut per una persona legitimada, que s’han aportat els documents essencials i que s’han complert tots els tràmits establerts;

A proposta de la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques,

Resolc:

—1 Declarar l’adequació a la legalitat de l’adaptació dels Estatuts del Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona a la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l’exercici de professions titulades i dels col·legis professionals i disposar la seva inscripció al Registre de Col·legis Professionals de la Generalitat de Catalunya.

—2 Disposar que el text dels Estatuts adaptats a la Llei 7/2006, de 31 de maig es publiqui al DOGC, com a annex d’aquesta Resolució.

Barcelona, 25 de juliol de 2012

M. Pilar Fernández Bozal

Consellera de Justícia

Annex

Estatuts del Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona

Preàmbul

La disposició transitòria primera de la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l’exercici de professions titulades i dels col·legis professionals, disposa el següent:

“Els col·legis professionals i els consells de col·legis han d’adaptar llurs estatuts i les altres normes col·legials a aquesta llei en el termini màxim de dos anys d’ençà que entri en vigor. Mentre aquesta adaptació no es produeixi, continuen vigents en allò que no contradiguin la llei i s’han d’interpretar en tots els casos d’acord amb els nous principis legals.”

De la mateixa manera, la disposició final primera de la llei diu que la mateixa entra en vigor “al cap de tres mesos d’haver estat publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya”, publicació que es va efectuar el dia 9 de juny de 2006 (DOGC núm. 4656).

No obstant, la redacció d’aquesta disposició transitòria va ser modificada per la Disposició Final Quarta de la Llei 4/2008, de 24 de maig, del Llibre Tercer del Codi Civil de Catalunya relatiu a les persones jurídiques, quedant redactada de la manera següent:

“ Primera. Adaptació d’estatuts i altres normes col·legials

El termini per adaptar aquesta llei els estatuts i altres normes col·legials dels col·legis professionals fineix el 31 de març de 2009. Mentre no s’hi adaptin, continuen vigents en allò que no contradigui la llei i s’han d’interpretar en tots els casos d’acord amb el nous principis legals”.

A més, ha estat aprovada per les Corts Generals la Llei 2/2007, de 15 de març, de societats professionals (BOE núm. 65, de 17.3.2007), que preveu com a nova forma d’exercici professional les anomenades societats professionals. Aquesta circumstància obliga també a adaptar els nostres estatuts al seu contingut.

Més recentment, a nivell estatal, amb la finalitat de transposar la Directiva 2006/123/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de desembre de 2006, relativa als serveis en el mercat interior, han estat aprovades la Llei 17/2009, de 23 de novembre, sobre el lliure accés a les activitats de serveis i el seu exercici i la Llei 25/2009, de 22 de desembre, de modificació de diverses lleis per a la seva adaptació a la Llei sobre el lliure accés a les activitats de serveis i el seu exercici.

Paral·lelament, a Catalunya, ha estat aprovat el Decret Legislatiu 3/2010, de 5 d’octubre, per a l’adequació de normes amb rang de llei a la Directiva 2006/123/CE, del Parlament i del Consell, de 12 de desembre de 2006, relativa als serveis en el mercat interior, el qual dedica el seu capítol sisè a la modificació de diversos preceptes de la Llei catalana 7/2006, de 31 de maig.

Per altra banda, s’ha comprovat que existeixen algunes propostes que són susceptibles de millores tècniques a fi i efectes d’aconseguir un funcionament més correcte del Col·legi i oferir un millor servei als nostres col·legiats/ col·legiades.

En aquest sentit, atès el contingut material dels esmentats textos legals i, de conformitat amb la resta de legislació administrativa i col·legial vigent, es proposa la següent reforma estatutària als efectes d’adequar la norma corporativa al nou marc normatiu.

Títol I

El col·legi: organització i govern

Capítol I

El Col·legi

Article 1

Corporació col·legial

L’Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona és una corporació de dret públic de caràcter professional, dotada de personalitat jurídica pròpia i amb plena capacitat d’obrar per al compliment de les finalitats públiques i privades que li són pròpies.

Article 2

Marc jurídic

L’Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona es regirà per les disposicions legals estatals i autonòmiques que l’afectin, pels reglaments col·legials i per totes les disposicions normatives i acords aprovats pels diferents òrgans corporatius en l’àmbit de les seves respectives competències.

Article 3

Finalitats

  1. L’Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona té com a finalitat essencial vetllar perquè l’actuació de les seves persones col·legiades respongui als interessos i a les necessitats de la societat en relació amb l’exercici professional de la procura i, especialment, garantir el compliment de la bona pràctica i de les obligacions deontològiques de la professió i la protecció dels interessos de les persones usuàries i consumidores dels serveis professionals. També té com a finalitat l’ordenació, la representació i la defensa de la professió i dels interessos professionals de les persones col·legiades.

  2. De conformitat amb l’anterior, són finalitats del Col·legi:

    1. La formació professional permanent dels procuradors.

    2. El control deontològic i l’aplicació del règim disciplinari en garantia de la societat.

    3. La col·laboració efectiva en el funcionament correcte, la promoció i la millora de l’Administració de Justícia.

    4. La representació institucional de la procura i la defensa dels drets i dels interessos professionals dels seus col·legiats.

  3. En la seva condició de corporació de dret públic, l’Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona està subjecte al règim de responsabilitat patrimonial de les Administracions públiques en tot allò referent a l’exercici de les funcions públiques atribuïdes per la Llei.

Article 4

Funcions públiques

Són funcions públiques de l’Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona:

  1. Garantir que l’exercici de la procura s’adeqüi a la normativa, la deontologia i les bones pràctiques i que es respectin els drets i els interessos de les persones destinatàries de l’actuació professional.

  2. Ordenar, en l’àmbit de llur competència, l’exercici de la procura d’acord amb el marc legal aplicable, vetllant pel compliment dels deures i de les obligacions dels professionals, per la dignitat professional i pel respecte dels drets dels ciutadans; i aplicar la normativa d’accés a l’exercici de la professió.

  3. Informar, en els seus àmbits respectius de competència, d’aquells projectes o iniciatives legislatives que afectin la procura o a la institució col·legial.

  4. Col·laborar amb el Poder Judicial i amb la resta dels poders...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR