ORDRE AAM/41/2012, de 22 de febrer, per la qual s'estableix el procediment per a la tramitació de l'ajut de pagament únic i altres règims d'ajuts comunitaris en agricultura i ramaderia i les seves bases reguladores, i la convocatòria per a la campanya 2012.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

El Reglament (CE) núm. 73/2009, del Consell, de 19 de gener, estableix les disposicions comunes aplicables als règims d’ajut directes en el marc de la política agrícola comuna i instaura determinats règims d’ajut a les persones agricultores. L’aplicació d’aquest Reglament a l’estat espanyol es concreta en l’acord aprovat a la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural de 20 d’abril de 2009 mitjançant dos Reials decrets: Reial decret 1680/2009, de 13 de novembre, sobre l’aplicació del règim de pagament únic a l’agricultura i la integració de determinats ajuts agrícoles al mateix a partir de l’any 2010 i les seves modificacions i el Reial decret 66/2010, de 29 de gener, sobre l’aplicació l’any 2010 i 2011 dels pagaments directes a l’agricultura i a la ramaderia, i les seves posteriors modificacions.

Del mateix acord deriven també les decisions en relació amb les mesures de l’article 69 del Reglament (CE) núm. 1782/2003 del Consell, de 29 de setembre, pel qual s’estableixen disposicions comuns aplicables als règims d’ajuts directes en el marc de la política agrària comuna i s’instauren determinats règims d’ajut per a adaptar-les a l’article 68 del Reglament 73/2009.

El Reglament (CE) núm. 1122/2009, de la Comissió, de 30 de novembre, estableix normes de desenvolupament del Reglament 73/2009 del Consell en matèria de la condicionalitat, la modulació i el sistema integrat de gestió i control en els règims d’ajut directes a les persones agricultores.

El Reial decret 486/2009, de 3 d’abril, sobre l’aplicació de la condicionalitat en relació amb els ajuts directes de la política agrícola comuna, concreta les disposicions del Reglament (CE) núm. 1122/2009 esmentat, relatives al sistema de control i gestió de la condicionalitat, i a l’establiment de les bones condicions agràries i mediambientals que haurà de complir la persona agricultora per tal de rebre els ajuts. Aquest Reial decret ha estat modificat pel Reial decret 202/2012, de 23 de gener, sobre l’aplicació a partir del 2012 dels pagaments directes a l’agricultura i la ramaderia, per a incloure, a partir del gener de 2012, la norma de creació de franges de protecció en marges dels cursos d’aigua. En la disposició final quarta del Reial decret 202/2012, s’estableix doncs, com a bona condició agrària i mediambiental, una norma per a garantir la protecció i la gestió de l’aigua en quant a la contaminació i els escolaments i la gestió del seu ús.

El Reglament (CE) núm. 1121/2009, de la Comissió, de 29 d’octubre, estableix disposicions d’aplicació del Reglament (CE) núm. 73/2009, pel que fa als règims d’ajut que preveuen els títols IV i V de l’esmentat Reglament.

Aquesta Ordre convoca certs ajuts específics que, en aplicació de l’article 68 del Reglament (CE) núm. 73/2009, del Consell, de 19 de gener, el qual estableix que és procedent concedir ajuts específics fins al 10% del límit màxim estatal per a abordar aspectes mediambientals, de benestar animal i millorar la qualitat o la comercialització dels productes agrícoles, queden regulats en el Reial decret 202/2012, de 23 de gener, sobre l’aplicació a partir del 2012 dels pagaments directes a l’agricultura i ramaderia.

En relació amb sector dels fruits de closca i en virtut de l’article 120 del Reglament (CE) 73/2009, s’estableix que per al primer any d’aplicació de canvi de règim d’ajuts, es mantingui l’ajut nacional per superfície, amb l’objecte d’esmorteir els efectes de la desconnexió de l’ajut comunitari i la seva integració al règim de pagament únic.

Així mateix, aquesta disposició s’adapta a les modificacions introduïdes en les disposicions d’aplicació del règim de pagament únic pel Reglament (CE) núm. 1120/2009, de la Comissió, de 29 d’octubre de 2009, pel qual s’estableixen disposicions d’aplicació del règim de pagament únic previst al títol III del Reglament (CE) núm. 73/2009.

D’acord amb el Reglament CE 73/2009, del Consell, i per tal de facilitar un control eficaç, s’instrumenta un sistema d’identificació única de les persones productores que presentin sol·licituds per a diferents règims d’ajut, i de la identificació de les parcel·les agrícoles amb la utilització dels Sistema d’Informació Geogràfica de Parcel·les Agrícoles de la PAC (SIGPAC). Així mateix, s’estableix una sol·licitud única per a tots els ajuts a cultius, pel pagament únic, i per als ajuts ramaders.

En el marc normatiu esmentat, i per a una millor comprensió i informació a les persones interessades, aquesta disposició regula l’aplicació dins l’àmbit territorial de Catalunya pel que fa als terminis, les condicions i els procediments relatius a la sol·licitud i a la concessió dels ajuts.

En conseqüència, d’acord amb l’article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General de Desenvolupament Rural, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Títol 1

Article 1

Objecte i àmbit d’ aplicació

1.1 Aquesta Ordre té per objecte establir les disposicions d’aplicació a Catalunya a partir de l’any 2012 dels règims d’ajuts comunitaris establerts en el Reglament (CE) núm. 73/2009 del Consell, de 19 de gener, i convocar per a la campanya 2012-2013 els següents ajuts:

  1. Pagament únic per a les persones titular de drets concedits.

  2. Ajut als fruits de closca.

  3. Prima per vaca alletant i complementària per vaca alletant.

  4. Ajuts específics a les persones agricultores per aplicació de l’article 68 del Reglament (CE) núm. 73/2009:

Ajut al foment d’activitats agrícoles beneficioses pel medi ambient en el sector dels fruits de closca,

Ajut al foment de la qualitat dels llegums,

Ajut per la millora de la qualitat de la carn de boví,

Ajut per compensar els desavantatges específics que afecten les explotacions que mantenen vaques alletants,

Ajut per compensar els desavantatges específics que afecten les explotacions de vaquí de llet,

Ajut per la millora de la qualitat de la llet i els productes lactis de vaca,

Ajut per la millora de la qualitat de les produccions d’oví i cabrum,

Ajut per compensar els desavantatges específics que afecten les explotacions d’oví, i

Ajut per compensar els desavantatges específics que afecten les explotacions de cabrum,

1.2 Així mateix, s’estableixen el procediment i les bases per a l’aplicació del sistema integrat de gestió i control de determinats règims d’ajuts comunitaris.

Article 2

Definicions

Als efectes d’aquesta Ordre s’entén per:

  1. Superfície agrària: qualsevol superfície dedicada a terres de conreu, pastures permanents o cultius permanents.

  2. Terra de cultiu: les terres dedicades a la producció de cultius o mantingudes en bones condicions agrícoles i mediambientals, amb independència que es trobin en hivernacle o sota protecció fixa o mòbil.

  3. Parcel·la agrícola: la superfície contínua de terreny en la qual l’única persona titular d’explotació realitzi una única utilització.

    En cultius herbacis, es considerarà parcel·la agrícola la que a la vegada contingui arbres, sempre que el cultiu herbaci o les tasques de guaret de la parcel·la, puguin ser realitzats en condicions similars a les de les parcel·les no arbòries de la mateixa zona.

  4. Utilització: la que es faci de la superfície en termes de tipus de cultius o coberta vegetal o l’absència d’aquests.

  5. Parcel·la de referència: superfície delimitada geogràficament que té una identificació única, extreta del SIGPAC.

  6. Recinte SIGPAC: porció contínua de terreny que, dins d’una parcel·la de referència, té un mateix ús o aprofitament del terreny i un mateix sistema d’explotació.

  7. Superfície determinada: superfície que compleix totes les condicions fixades a les normes per a la concessió de l’ajut.

  8. Coeficient de pastura: percentatge de superfície d’aprofitament farratger en un recinte SIGPAC.

  9. Cultius permanents: els cultius no sotmesos a la rotació de cultiu, diferents de les pastures permanents que ocupin las terres durant un període de cinc anys a més i produeixin collites repetides, inclosos els vivers i els arbres forestals de conreu curt.

  10. Pastures permanents: les terres utilitzades per al cultiu de gramínies o d’altres farratges herbacis, ja siguin naturals (espontanis) o cultivats (sembrats), i no incloses en la rotació de cultiu de l’explotació durant cinc anys o més.

  11. Superfície farratgera: la superfície de l’explotació disponible durant tot l’any natural, per a la cria de bovins, ovins i cabrum, d’acord amb el que disposa el Reglament (CE) núm. 73/2009. En aquesta superfície no es comptabilitzaran:

    k.1) Les construccions, els boscos, les basses ni els camins.

    k.2) Les superfícies que s’utilitzin per a altres cultius beneficiaris d’un règim d’ajut comunitari o per a cultius permanents o hortícoles.

    Les superfícies farratgeres inclouran les superfícies utilitzades en comú, les superfícies farratgeres pasturables classificades a l’annex 2 d’aquesta Ordre i la resta de les utilitzacions farratgeres, amb l’aplicació del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR