ORDRE TIC/240/2003, de 21 de maig, per la qual s'estableixen les bases reguladores dels ajuts de caràcter excepcional a cooperatives afectades pels danys derivats de les gelades del 2001, i s'obre convocatòria per accedir als citats ajuts per a l'any 2003 (codi de convocatòria Z37).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyOrdre

ORDRE TIC/240/2003, de 21 de maig, per la qual s'estableixen les bases reguladores dels ajuts de caràcter excepcional a cooperatives afectades pels danys derivats de les gelades del 2001, i s'obre convocatòria per accedir als citats ajuts per a l'any 2003 (codi de convocatòria Z37).

La segona quinzena del mes de desembre del 2001 es van produir unes gelades que van afectar de manera molt important les oliveres de les comarques de les Garrigues, el Segrià, la Noguera, l'Urgell, la Conca de Barberà, el Priorat, la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i zones limítrofes, en una extensió estimada en 32.555 ha.

Com a conseqüència, les cooperatives de la zona han rebut un fort impacte en la seva activitat econòmica. Els efectes que ha provocat i provocarà sobre l'empresa la severa reducció de l'entrada d'olives per a la seva transformació se centren principalment en la dificultat per fer front als costos fixos de la secció de l'oli de la cooperativa.

Ateses aquestes circumstàncies excepcionals, el Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, amb base a l'Acord adoptat pel Govern de la Generalitat de Catalunya en data 18 de març de 2003, creu necessari establir una línia d'ajuts per pal-liar els danys esmentats.

Per altra banda, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya és una entitat sense ànim de lucre subjecta als principis i disposicions de la Llei 18/2002, de 5 de juliol, de cooperatives, la qual està dotada de personalitat jurídica i té com a finalitats la representació dels interessos generals dels socis, el manteniment i la divulgació dels principis del moviment cooperatiu i l'organització de serveis i actuacions d'interès pel cooperativisme agrari català.

Ateses les finalitats de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya esmentades i amb base a l'autorització al Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme continguda a l'Acord del Govern de 18 de març de 2003, es va signar, en data 16 de maig de 2003 un Protocol de col-laboració amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, com a principal òrgan de representació de les cooperatives agràries catalanes i dels seus associats, per fixar les línies de treball, els mecanismes i les condicions dels ajuts a atorgar.

Vist l'article 87.2.b) del Tractat Constitutiu de la CE, el qual estableix que són compatibles amb el mercat comú els ajuts destinats a reparar els perjudicis causats per desastres naturals o per altres esdeveniments de caràcter excepcional;

Atès el que disposa el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002);

Vista la Llei 30/2002, de 30 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2003 (DOGC núm. 3791, de 31.12.2002), i a proposta de la Direcció General d'Economia Social, Cooperatives i Autoempresa, amb l'informe previ de l'Assessoria Jurídica i la Intervenció Delegada, i en ús de les facultats que em confereix l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte establir els ajuts adreçats a cobrir, en les cooperatives oleícoles de les zones afectades per les gelades del 2001, part de les despeses derivades de les especials dificultats d'aquestes per fer front als costos fixos de la secció d'oli/oliva de la cooperativa.

Article 2

Quantitat autoritzada

2.1 La quantitat autoritzada per Acord de Govern de 18 de març de 2003, destinada als ajuts esmentats, serà de 4.000.000 euros i tindrà abast plurianual, d'acord amb la següent distribució:

Any 2003: 1.800.000 euros.

Any 2004: 800.000 euros.

Any 2005: 700.000 euros.

Any 2006: 700.000 euros.

2.2 Les aportacions de les anualitats 2005 i 2006 queden condicionades a l'informe favorable dels departaments de Treball, Indústria, Comerç i Turisme i d'Agricultura, Ramaderia i Pesca d'acord amb l'estat econòmic, en aquell moment, de les cooperatives afectades.

Article 3

Convocatòria per a l'any 2003

3.1 El termini de presentació de sol-licituds per a l'obtenció d'aquestes subvencions per a l'any 2003 serà d'un mes des de l'endemà de la publicació de la convocatòria.

3.2 L'atorgament de les subvencions corresponents a aquesta convocatòria es farà a càrrec de la partida pressupostària D/1805482180100/3221 (codi de convocatòria Z37).

3.3 L'import màxim destinat a la present convocatòria serà de 1.800.000 euros.

Article 4

Beneficiaris

Podran accedir als ajuts regulats en aquesta Ordre les cooperatives amb producció d'olives/oli els socis de les quals tinguin l'explotació dins del perímetre de la zona afectada, integrada pels municipis que es detallen a l'Annex.

Article 5

Despeses elegibles

Les entitats previstes a l'article 4 podran accedir als ajuts per fer front a les despeses següents:

  1. Despeses derivades del manteniment del personal fix.

  2. Despeses financeres.

  3. Altres despeses fixes d'explotació i derivades de l'activitat

  4. Despeses derivades de la tramitació de l'ajut.

Article 6

Tipus d'ajuts

6.1 Per fer front a les despeses derivades del manteniment de personal, s'estableix un ajut de fins al 100% de les despeses salarials, inclòs sou i cotitzacions a la Seguretat Social, amb l'objecte de conservar aquells llocs de treball que sense l'esmentat ajut haurien de ser acomiadats per causes de producció.

6.2 Per fer front a les despeses financeres s'estableix un ajut de fins al 100% dels interessos dels préstecs/crèdits que l'entitat tingui concedits derivats d'inversions realitzades en la secció d'oli/oliva.

6.3 Per fer front a altres despeses fixes de l'explotació i derivades de l'activitat s'estableix un ajut de fins al 100% de les despeses lligades a la secció d'oli/oliva.

6.4 Per fer front a les despeses ocasionades de la tramitació de l'ajut s'estableix un ajut de fins al 100%.

Article 7

Quantia de l'ajut i criteris d'atribució

7.1 L'import de l'ajut que es concedeixi a cada cooperativa per fer front a les despeses que detalla l'article 5, no podrà superar la quantia resultant de multiplicar les pèrdues de producció que hagi patit la cooperativa en l'any objecte de subvenció per 0,055 euros/kg d'oliva, en cas que la cooperativa tingui almàssera pròpia, i per 0,03 euros/kg d'oliva en el cas contrari.

7.2 A l'efecte del previst al punt anterior les pèrdues de producció es calcularan restant de la mitjana de producció corresponent a les cinc campanyes anteriors a la 2002/2003, d'acord amb la producció declarada als organismes oficials, la producció efectiva obtinguda en l'any objecte de subvenció igualment d'acord amb la producció declarada als diferents organismes oficials. Els punts esmentats s'acreditaran mitjançant un certificat emès per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

7.3 No es computaran com a pèrdues de producció les disminucions de producció que siguin causa de possibles baixes de socis a la cooperativa.

7.4 En cas que l'import total de les quantitats a concedir, calculades d'acord amb els criteris previstos als apartats anteriors, superi la dotació pressupostària disponible per a l'any corresponent, aquestes es reduiran proporcionalment a l'excés sobre l'import màxim de la convocatòria.

Article 8

Requisits dels beneficiaris

8.1 Per poder accedir...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR