DECRET 172/2008, de 26 d'agost, de creació del Catàleg de flora amenaçada de Catalunya.

Fecha de Entrada en Vigor29 de Agosto de 2008
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyDecret

DECRET

172/2008, de 26 d'agost, de creació del Catàleg de flora amenaçada de Catalunya.

L'article 144 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya regula les competències de la Generalitat de Catalunya en matèria de Medi Ambient i estableix que corresponen a la Generalitat de Catalunya la competència compartida en matèria de medi ambient i la competència per a l'establiment de normes addicionals de protecció. La competència compartida inclou, entre d'altres, la regulació dels recursos naturals, de la flora i de la fauna i de les mesures de protecció de les seves espècies, en el marc de les bases que fixi l'Estat com a principis o mínim comú normatiu.

La Directiva 92/43/CEE del Consell, de 21 de maig de 1992, relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestre, estableix les espècies protegides i amb problemes de conservació a Europa. El Reial decret 1997/1995, de 7 de desembre, modificat pel Reial decret 1193/1998, de 12 de juny, pel qual s'estableixen mesures per a contribuir a garantir la biodiversitat mitjançant la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestre, és el marc normatiu bàsic vigent.

La Llei estatal 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat, constitueix el marc jurídic bàsic per a la conservació, ús sostenible i millora del patrimoni natural i de la biodiversitat. L'article 52 d'aquesta Llei estableix que les comunitats autònomes adoptaran les mesures necessàries per garantir la conservació de la biodiversitat que viu en estat silvestre, atenent preferentment a la preservació dels seus hàbitats i ha d'establir règims específics de protecció per a aquelles espècies silvestres la situació de les quals ho requereixi, mitjançant la seva inclusió en alguna de les categories establertes a l'article 55 de la Llei. L'esmentat precepte estableix el Catàleg espanyol d'espècies amenaçades i regula les categories en què han de ser classificats els tàxons o poblacions de la biodiversitat amenaçada, d'acord amb la informació tècnica o científica que així ho aconselli, i disposa que les comunitats autònomes podran establir catàlegs d'espècies amenaçades en què estableixin, a més de les categories relacionades en aquest article, altres d'específiques i determinin les prohibicions i actuacions necessàries per a la seva preservació.

L'Atlas de la Flora Vascular Amenaçada i la Llista Vermella de la Flora Vascular estatals, així com els informes dels Parcs Naturals de Catalunya han permès conèixer les espècies que actualment requereixen mesures urgents de conservació, i es constata que diverses d'aquestes espècies són a punt d'extingir-se, per la qual cosa resulta imprescindible regular-les i adaptar-les a les categories existents a la normativa bàsica estatal.

Com a conseqüència d'això, i atesa l'existència d'una sèrie d'espècies i subspècies de la flora que es troben amenaçades al territori de Catalunya i que requereixen mesures de conservació, cal adoptar les mesures necessàries per tal de protegir aquestes espècies i subspècies d'acord amb els valors ecològics i ambientals que posseeixen. Amb aquesta finalitat aquest Decret crea el Catàleg de flora amenaçada de Catalunya i cataloga aquelles espècies i subspècies amenaçades que es classifiquen en les categories de "en perill d'extinció" o de "vulnerables" en funció del seu estatus de conservació i grau d'amenaça, i estableix les mesures de conservació de les espècies i subspècies catalogades i el règim d'excepcions de les prohibicions regulades al Decret.

A més, s'estableix el procediment de catalogació, descatalogació i de canvi de categoria de les espècies i subspècies.

Finalment, s'estableix el règim sancionador aplicable a les infraccions i la valoració econòmica de les espècies i subspècies objecte de regulació.

La necessitat de disposar d'aquest instrument per garantir la protecció de les espècies que són objecte de regulació, justifica la immediata entrada en vigor de les seves disposicions.

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i a proposta del conseller de Medi Ambient i Habitatge, d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

  1. Es crea el Catàleg de flora amenaçada de Catalunya per tal de proporcionar a les espècies i subspècies de flora que cal preservar o recuperar d'acord amb els valors ecològics que posseeixen i les amenaces que pateixen, el règim jurídic de protecció necessari per tal d'assegurar-ne la seva conservació i recuperació.

  2. El Catàleg té la condició de registre públic de naturalesa administrativa, i s'adscriu a la Direcció General del Medi Natural del Departament de Medi Ambient i Habitatge.

Article 2

Espècies catalogades

Les espècies i subspècies incloses en aquest Catàleg comprenen la totalitat de les poblacions naturals que es troben a Catalunya. Les espècies i subespècies es classifiquen en les categories "en perill d'extinció" o "vulnerables", en funció del seu estatus de conservació i grau d'amenaça.

La catalogació com a espècie o subspècie amenaçada comporta, llevat de les excepcions establertes al present Decret, la prohibició de dur a terme les actuacions següents:

  1. Qualsevol actuació no autoritzada amb el propòsit o resultat de destruir-les, mutilar-les, tallar-les o arrancar-les, així com la recol·lecció de les seves llavors, pol·len o espores.

  2. Posseir-les, naturalitzar-les, transportar-les, comercialitzar-les, exposar-les a la venda o importar-les, tant si es tracta d'exemplars vius o morts, així com els seus propàguls o restes, excepte en els casos previstos pel present Decret. Se n'exceptuen aquells exemplars morts en els quals es pugui demostrar tècnicament que van ser conservats amb anterioritat a la publicació del present Decret.

  3. Alterar-ne l'hàbitat afectant negativament les seves poblacions.

Article 3

Procediment de catalogació, descatalogació i de canvi de categoria

3.1 El Departament de Medi Ambient i Habitatge és l'òrgan competent per iniciar el procediment de catalogació, descatalogació i de canvi de categoria d'una espècie o subspècie, previ informe emès pels serveis tècnics competents en la conservació de la flora. Aquest informe s'ha de fonamentar en els estudis científics pertinents realitzats que així ho aconsellin.

3.2 Aquest procediment també es pot iniciar a instància del Consell de Protecció de la Natura.

3.3 La proposta s'ha de sotmetre a informació pública i audiència de les persones interessades.

3.4 La catalogació o descatalogació d'una espècie o subspècie, o el canvi de categoria dins del Catàleg s'ha d'aprovar mitjançant resolució del conseller de Medi Ambient i Habitatge, i s'ha de publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Article 4

Règim d'excepcions

Les prohibicions a les quals fa referència l'article 2 d'aquest Decret poden restar sense efecte mitjançant resolució motivada del director general del Medi Natural, i sempre amb l'objecte de desenvolupar actuacions de conservació, recuperació, reproducció i reintroducció, educació ambiental i totes aquelles destinades a assegurar la preservació de l'espècie o subspècie i la seva recuperació. Resten explícitament incloses aquelles d'intercanvi de material genètic, llavors o similars entre institucions científiques pel desenvolupament de programes de conservació o d'estudis científics.

Article 5

Mesures de conservació d'espècies catalogades

5.1 La Direcció General del Medi Natural ha de promoure les actuacions procedents per preservar les espècies incloses a l'annex d'aquest Decret. Aquesta actuació inclou l'elaboració i aprovació dels plans de recuperació per a les espècies i subspècies "en perill d'extinció" i plans de conservació per a les "vulnerables" d'acord amb la legislació vigent, utilitzant els procediments de conservació in situ i ex situ que es considerin convenients.

5.2 En els tràmits d'avaluació d'impacte ambiental referits a projectes que puguin tenir incidència en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR