DECRET 282/1995, d'11 d'octubre, pel qual es regula el procediment d'adjudicació d'habitatges.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Benestar i Família
Rango de LeyDecret

La Llei 24/1991, de 29 de novembre, de l'habitatge, preveu el desplegament reglamentari del procediment i criteris d'adjudicació d'habitatges de protecció oficial, i la Llei 20/1991, de 25 de novembre, de promoció de l'accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques, estableix una reserva d'habitatges per a persones amb mobilitat reduïda.

D'altra banda, el Reial decret 1932/1991, de 20 de desembre, dicta una sèrie de mesures de finançament d'actuacions protegibles en matèria d'habitatge per al període 1992-1995.

En conseqüència, el present Decret actualitza les funcions de la Comissió d'Adjudicació d'Habitatges de Protecció Oficial, adequa el procediment d'adjudicació a la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, regula les adjudicacions dels habitatges dels règims general i especial i el procediment d'adjudicació en segones transmissions, i unifica la regulació de les promocions finalistes.

La competència en aquesta matèria es preveu al Decret 192/1993, de 27 de juliol, de reestructuració del Departament de Benestar Social, i al Decret 275/1988, de 12 de setembre, pel qual s'adscriuen al Departament de Benestar Social determinades competències en matèria d'habitatges.

Per tant, vistes la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i la Llei 30/1992, de 26 de novembre, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Benestar Social i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1 Comissió d'Adjudicació

Article 1

Objecte Aquest Decret té per objecte regular la Comissió d'Adjudicació d'Habitatges de Protecció Oficial, d'acord amb el previst a la Llei 24/1991, de 29 de novembre, de l'habitatge, i també establir els criteris objectius i el procediment d'adjudicació dels habitatges de protecció oficial en qualsevol dels seus règims de finançament, promoguts per la Generalitat de Catalunya, o finançats mitjançant conveni.

Article 2

Comissió d'Adjudicació 2.1 La Comissió d'Adjudicació d'Habitatges de Protecció Oficial, adscrita a la Direcció General de Serveis Comunitaris del Departament de Benestar Social, té com a funcions les relacionades amb l'adjudicació dels habitatges de protecció oficial, promoguts directament per la Generalitat de Catalunya o finançats mitjançant conveni. 2.2 La Comissió d'Adjudicació d'Habitatges de Protecció Oficial es regirà per les normes aplicables als òrgans col·legiats de la Generalitat de Catalunya.

Article 3

Composició de la Comissió d'Adjudicació La composició de la Comissió d'Adjudicació d'Habitatges de Protecció Oficial és la següent: President, el director general de Serveis Comunitaris o la persona en qui delegui. Vocals: Tres representants del Departament de Benestar Social, designats pel president de la Comissió. Dos representants pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques, designats pel director general d'Arquitectura i Habitatge. Els delegats territorials del Departament de Benestar Social. Sis representants dels municipis de Catalunya, designats per les entitats representatives d'aquests en proporció a la seva implantació. Els alcaldes dels municipis on estiguin situats els habitatges objecte d'adjudicació. Secretari: un funcionari del Departament de Benestar Social, designat pel president de la Comissió.

Article 4

Funcions de la Comissió d'Adjudicació La Comissió d'Adjudicació d'Habitatges de Protecció Oficial té les següents funcions: Acordar l'obertura del termini de presentació de sol·licituds d'adjudicació per a cada promoció d'habitatges i la seva pròrroga, quan s'escaigui, tenint en compte les reserves i establint condicions econòmiques especials d'acord amb la Comissió de Programació d'Habitatges. També acordarà l'obertura del termini per a les promocions de règim especial i general. Establir els criteris dels requisits de residència o lloc de treball de forma continuada al municipi i l'antiguitat respectiva, en la promoció pública. Comunicar als ajuntaments afectats l'acord d'obertura per tal que l'exposin en el tauler d'anuncis i donar publicitat en els mitjans de comunicació que estimi convenients, sense perjudici de la divulgació que faci l'ajuntament afectat. Determinar la destinació dels habitatges que restin sense adjudicar a la fi d'una promoció de remodelació. Definir les reserves d'habitatge per cada promoció aplicant: 1. Les reserves aprovades per la Comissió de Programació d'Habitatges, ja sigui per a cobrir necessitats de caràcter general, per al compliment dels programes del Departament de Benestar Social. 2. La reserva per a persones de mobilitat reduïda, en un percentatge no inferior al 3% establert a l'article 9 de la Llei 20/1991, de 25 de novembre, de promoció de l'accessibilitat i de supressió de barreres arquitectòniques. 3. Altres reserves establertes reglamentàriament. Totes les altres funcions que li siguin expressament encomanades pel conseller de Benestar Social, en relació amb l'adjudicació d'habitatges de protecció oficial promoguts per la Generalitat de Catalunya.

Capítol 2 Requisits d'adjudicació

Article 5

Requisits per a l'adjudicació 5.1 Per poder accedir a un habitatge de protecció oficial, promogut per la Generalitat de Catalunya, en qualsevol de les modalitats de finançament previstes a l'apartat següent, el sol·licitant i els membres de la seva unitat familiar hauran d'acreditar els requisits que s'especifiquen en els articles següents sobre els ingressos econòmics, el patrimoni i la residència. 5.2 Els règims de finançament a què fa referència l'apartat anterior són els de protecció oficial de promoció pública, protecció oficial general i protecció oficial especial, amb un procediment d'adjudicació comú, però diferents criteris de selecció i requisits dels sol·licitants. 5.3 Als efectes d'aquest Reglament, s'entén per unitat familiar el grup de convivència que hagi de residir a l'habitatge objecte d'adjudicació, i per ingressos familiars els obtinguts pel conjunt de membres de la unitat familiar.

Article 6

Requisits dels règims general i especial Els requisits per accedir, en règim de compravenda o lloguer, a un habitatge de protecció oficial del règim general o especial són:

  1. Residir o treballar de forma continuada en els municipis on radiquin els habitatges objecte d'adjudicació, i durant el temps que es determini per a cada promoció. També podran sol·licitar habitatges els emigrants que vulguin retornar i els que haguessin residit en els municipis afectats, que els van abandonar per raons laborals o de manca d'habitatge, i manifestin el seu interès per retornar-hi. Excepcionalment, la Comissió de Programació d'Habitatges podrà fixar àmbits diferents d'acord amb l'Ajuntament corresponent.

  2. Tenir uns ingressos familiars ponderats que en cap cas podran ser superiors al límit que fixa la normativa d'aplicació per a aquests règims, ni inferiors al límit que es fixi a les normes particulars aprovades per a l'adjudicació de cada promoció, d'acord amb l'article 10.1.

  3. En el supòsit del règim especial, no ser titular, en propietat, usdefruit, ús o habitació, de cap tipus de bé immoble, admetent-se únicament la titularitat patrimonial d'un bé immoble quan s'hagi perdut el seu ús del bé com a conseqüència d'una dissolució o separació matrimonial o quan sigui un habitatge que no reuneixi les condicions mínimes d'habitabilitat, un garatge o local comercial per ús propi o un solar qualificat com a no urbanitzable. En el supòsit del règim general, serà admissible que algun membre de la unitat familiar sigui propietari d'un bé immoble, sempre que quan aquest es trobi fora de la comarca on estigui la promoció objecte d'adjudicació i no estigui acollit a cap règim de finançament especial.

  4. Tenir obert un compte d'estalvi d'habitatge, amb el saldo mínim que es fixi per a cada promoció.

Article 7

Requisits per a la promoció pública Els requisits per accedir, en règim de compravenda o lloguer, a un habitatge de protecció oficial de promoció pública són: 1. Que els ingressos familiars siguin inferiors a 2,5 vegades el salari mínim interprofessional vigent. Quan el sol·licitant tingui fills o altres familiars al seu càrrec, el límit màxim es multiplicarà pel coeficient corrector següent: Sol·licitant fins a 3 membres, coeficient de 1,00 Sol·licitant més 3 membres, coeficient d'1,15 Sol·licitant més 4 membres, coeficient d'1,30 Sol·licitant més 5 membres, coeficient d'1,45 Sol·licitant més 6 membres, coeficient d'1,60 Sol·licitant més 7 membres, coeficient d'1,75 Sol·licitant més 8 membres, coeficient d'1,90 Sol·licitant més 9 membres, coeficient de 2,05 Sol·licitant més 10 o més membres, coeficient de 2,20 2. No ser titular de cap bé immoble, en propietat o usdefruit, llevat que s'hagi perdut l'ús com a conseqüència d'una dissolució o separació matrimonial, o ser titular, en propietat, usdefruit o arrendament, d'un habitatge en el que concorrin alguna de les circumstàncies següents:

  1. No complir els requisits per a la obtenció de la cèdula d'habitabilitat, segons la normativa vigent.

  2. No tenir una superfície adequada en relació amb el nombre de membres de la unitat familiar.

  3. Estar subjecte a expedient d'expropiació forçosa, llevat del supòsit que l'expropiació esdevingui d'un expedient sancionador per infracció al règim legal dels habitatges de protecció oficial.

  4. Ser un garatge o local de negoci per ús propi o un solar qualificat com a no urbanitzable. 3...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR