ORDRE PRE/25/2010, de 21 de gener, per la qual s'aproven les bases reguladores de la concessió d'ajuts per a actuacions de dinamització econòmica dins del marc del Pla d'iniciatives de dinamització comarcal (2008-2010), i se'n regula la tramitació telemàtica.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyOrdre

ORDRE

PRE/25/2010, de 21 de gener, per la qual s'aproven les bases reguladores de la concessió d'ajuts per a actuacions de dinamització econòmica dins del marc del Pla d'iniciatives de dinamització comarcal (2008-2010), i se'n regula la tramitació telemàtica.

El Govern de la Generalitat de Catalunya, d'acord amb el que estableix el Pla de Govern 2007-2010, en el qual es fa constar la voluntat d'afavorir la vertebració del territori, compensar les desigualtats, i potenciar el desenvolupament de les zones amb menys dinamisme econòmic o especialment despoblades del territori català, va aprovar, per l'Acord de 22 de gener de 2008, el Pla d'iniciatives de dinamització comarcal (IDC) per a les quatre comarques de Catalunya amb més necessitat de reactivació econòmica: l'Anoia, el Pallars Jussà, el Ripollès i la Terra Alta.

L'Ordre PRE/143/2008, de 8 d'abril, va aprovar les bases reguladores per a la concessió d'ajuts per a actuacions de dinamització econòmica, que s'emmarcava en el pla específic de foment de l'activitat econòmica de les comarques esmentades, i que van ser substituïdes per unes noves bases, aprovades per Ordre PRE/52/2009, de 19 de febrer, que van resultar d'aplicació als ajuts tramitats a l'empara de la convocatòria de l'any 2009, i que, essencialment, van possibilitar la tramitació electrònica dels expedients dels ajuts adreçats al món local.

Ara, l'Acord de Govern de modificació de l'Acord de Govern de 22 de gener de 2008, per al desplegament del Pla d'Iniciatives de Dinamització Comarcal (IDC), i de l'Acord d'11 de març de 2008, pel qual s'aprova la creació d'una línia d'ajuts per al desplegament del mateix Pla per al període 2008-2010, amplia, pel que fa a la convocatòria d'ajuts corresponent a l'exercici 2010, l'àmbit geogràfic d'actuació del Pla incloent-hi tres noves comarques entre les destinatàries de la línia d'ajuts derivada de l'IDC: el Baix Ebre, el Montsià i la Ribera d'Ebre, a la vegada que redueix la duració dels terminis de carència i d'amortització dels préstecs reemborsables que es formalitzin a l'empara de la mateixa convocatòria. Per tant, esdevé necessari aprovar unes noves bases reguladores dels ajuts esmentats.

D'altra banda, la concessió dels ajuts tramitats amb subjecció a aquestes noves bases reguladores es consideren atorgats d'acord amb les condicions fixades per la Comunicació de la Comissió Europea relativa al Marc temporal aplicable a les mesures d'ajut estatal per facilitar l'accés al finançament en l'actual context de crisi econòmica i financera (DOUE C16, de 22.1.2009), règim normatiu excepcional i de caràcter temporal que, en aquesta Ordre, vé a substituir l'aplicació del Reglament (CE) 1998/2006, de 15 de desembre de 2006, relatiu a l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts de minimis (DOUE L 379, de 28.12.2006), al qual s'acollien els ajuts atorgats amb subjecció a les anteriors bases aprovades per l'Ordre PRE/143/2008 i per l'Ordre PRE/52/2009, ja esmentades.

Amb aquestes noves bases, el Departament de la Presidència possibilita també que les empreses o entitats privades puguin optar per la presentació telemàtica de les sol·licituds, a través de l'Oficina Virtual de Tràmits de la Generalitat de Catalunya.

Atès el que disposen el capítol IX del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Decret 56/2009, de 7 d'abril, per a l'impuls i el desenvolupament dels mitjans electrònics a l'Administració de la Generalitat;

D'acord amb els informes previs del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada, i en ús de les atribucions que em són conferides per la legislació vigent, en especial per l'article 92.3 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

1.1 Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases reguladores que han de regir la concessió d'ajuts per a actuacions de dinamització econòmica, per a la convocatòria corresponent a l'exercici anual 2010, dins del marc del Pla d'iniciatives de dinamització comarcal (2008-2010).

Els ajuts concedits d'acord amb aquesta Ordre estan subjectes al punt 4.2 (quantitats limitades d'ajut compatible) de la Comunicació de la Comissió Europea relativa al Marc temporal aplicable a les mesures d'ajut estatal per facilitar l'accés al finançament en l'actual context de crisi econòmica i financera (DOUE C 16, de 22.1.2009), l'aplicació de la qual a l'Estat espanyol va ser aprovada mitjançant la Decisió (CE) núm. 307/2009, de 8.6.2009. Aquesta Comunicació té caràcter excepcional i transitori, i no serà aplicada després del 31.12.2010, llevat que la Comissió Europea modifiqui el termini de vigència.

1.2 El procediment de participació en la convocatòria pública per a la concessió d'aquests ajuts, quan les persones sol·licitants siguin ens locals o entitats o empreses adscrites o vinculades a aquests ens, es tramitarà, preferentment, per mitjans telemàtics, d'acord amb el que preveu l'annex 1 d'aquesta Ordre.

1.3 La presentació de sol·licituds en la convocatòria pública per a la concessió d'aquests ajuts, quan les persones sol·licitants siguin empreses privades, associacions d'empreses privades i institucions privades sense finalitat de lucre, es tramitarà, preferentment, per mitjans telemàtics, d'acord amb el que preveu l'annex 2 d'aquesta Ordre. La resta del procediment es tramitarà de manera no telemàtica.

Article 2

Règim jurídic

Aquesta Ordre es dicta de conformitat amb el que preveu el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre (DOGC núm. 3791A de 28 .12.2006), els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), i del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 176, de 25.7.2006), la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

Article 3

Convocatòries

Per Resolució de la persona titular del Departament de la Presidència, es publicarà al DOGC una convocatòria anual, amb subjecció a les disponibilitats pressupostàries, que indicarà, entre d'altres aspectes exigits per la normativa vigent, la quantia econòmica màxima destinada a finançar les subvencions i crèdits reemborsables dels quals es poden beneficiar les iniciatives que reuneixin les característiques que preveu aquesta Ordre, com també l'aplicació pressupostària a la qual s'han d'imputar, per al desenvolupament del Pla d'iniciatives de dinamització comarcal 2008-2010.

Article 4

Àmbit temporal

L'àmbit temporal de les actuacions que poden accedir als ajuts que preveu aquesta Ordre és des de l'1 de gener fins al 31 de desembre de 2010.

Article 5

Àmbit geogràfic d'aplicació

Als efectes d'aquesta Ordre, les actuacions de dinamització econòmica s'han de localitzar en alguna de les set comarques de Catalunya marcades al Pla de d'iniciatives de dinamització Comarcal (IDC) com a zones amb més necessitat de reactivació econòmica: l'Anoia, el Baix Ebre, el Montsià, el Pallars Jussà, la Ribera d'Ebre, el Ripollès i la Terra Alta.

Article 6

Tipus d'actuació i objecte dels ajuts

6.1 Podran rebre ajuts les iniciatives que tinguin per finalitat contribuir a la dinamització econòmica a les comarques compreses en el Pla d'iniciatives de dinamització comarcal susceptibles de ser incloses en alguna de les àrees següents:

  1. Àrea d'infraestructura:

    a.1 Infraestructura bàsica: realització d'inversions en infraestructures tècniques i industrials d'ús comú o compartit: actuacions en polígons industrials, accés a serveis de telecomunicacions, serveis bàsics, xarxes de transports, etc.

    a.2 Infraestructura de serveis: desenvolupament de projectes que proporcionin al sector empresarial serveis de diagnosi, solucions tecnològiques, consultories, etc. Hauran de proporcionar serveis d'ús comú o compartit al sector empresarial.

  2. Àrea d'indústria: iniciatives empresarials que generin ocupació i que actuïn com a força motriu del desenvolupament empresarial dins de les comarques.

    6.2 Podran optar als ajuts concedits d'acord amb aquesta Ordre les empreses que no estaven en crisi l'1 de juliol de 2008. A aquests efectes, s'entén per .empresa en crisi., per a les grans empreses, aquelles que s'ajusten a la definició continguda al punt 2.1 de les directrius comunitàries sobre ajuts estatals de salvament i reestructuració d'empreses en crisi (DOUE C 244, d'1.10.2004), i per a les pimes, les que s'ajusten als paràmetres descrits a l'article 1, apartat 7, del Reglament (CE) núm. 800/2008, de 6 d'agost de 2008, pel qual es declaren determinades categories d'ajut compatibles amb el mercat comú en aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat (Reglament general d'exempció per categories) (DOUE L 214, de 9.8.2008).

    Segons tota la normativa anterior, una empresa està en crisi en les circumstàncies següents:

  3. En el cas d'una societat de responsabilitat limitada, quan ha desaparegut més de la meitat del seu capital subscrit i se n'ha perdut més d'una quarta part en els darrers dotze mesos.

  4. Si es tracta d'una societat en la que almenys alguns dels seus socis i sòcies tenen una responsabilitat il·limitada sobre el deute de l'empresa, en el supòsit de que hagi desaparegut més de la meitat del seus fons propis, tal i com s'indica en els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR