ACORD GOV/111/2010, d'1 de juny, pel qual es declara de servei públic la prestació dels serveis ferroviaris de rodalies a Catalunya, i s'estableixen les exempcions a l'aplicació del Reglament (CE) 1371/2007, de 23 d'octubre, sobre els drets i les obligacions dels viatgers per ferrocarril.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Politica Territorial i Obres Publiques
Rango de LeyAcord

ACORD

GOV/111/2010, d'1 de juny, pel qual es declara de servei públic la prestació dels serveis ferroviaris de rodalies a Catalunya, i s'estableixen les exempcions a l'aplicació del Reglament (CE) 1371/2007, de 23 d'octubre, sobre els drets i les obligacions dels viatgers per ferrocarril.

L'article 169 de l'Estatut atribueix a la Generalitat la competència exclusiva sobre els transports de ferrocarril que transcorrin íntegrament dins el territori de Catalunya, amb independència de la titularitat de la infraestructura. En exercici d'aquesta competència, l'Administració de la Generalitat ha assumit, en virtut del Reial decret 2034/2009, de 30 de desembre, les funcions de l'Administració General de l'Estat corresponents al servei de transport de viatgers per ferrocarril de rodalies, que actualment presta l'empresa Renfe Operadora.

La Llei 4/2006, de 31 de març, ferroviària, és aplicable, d'acord amb el que determina el seu article 2, als serveis de transport ferroviari i les infraestructures que integren el sistema ferroviari de Catalunya. D'acord amb l'article 4 d'aquesta Llei, el sistema ferroviari de Catalunya està configurat, entre d'altres, pels serveis de transport ferroviari que circulen per les infraestructures ferroviàries de titularitat de l'Administració General de l'Estat o de les entitats públiques que hi són adscrites i que tenen l'origen i la destinació dins del territori de Catalunya, encara que circulin per vies connectades a la xarxa general de l'Estat.

La projecció de la Llei 4/2006 esmentada sobre el servei de rodalies assumit per l'Administració de la Generalitat requereix l'adopció d'algunes mesures en relació a aquest.

Una d'aquestes mesures afecta la pròpia naturalesa jurídica del servei. L'article 31 de la Llei 4/2006 determina que el transport ferroviari és un servei d'interès general i essencial per a la comunitat i que, com a tal, es presta en règim de lliure competència, d'acord amb el que estableix la pròpia Llei i sens perjudici de les excepcions que estableix.

A aquest respecte, l'apartat 3 de l'article 31 preveu que el Govern pot declarar de servei públic determinats serveis de transport ferroviari en els supòsits a què fa referència l'article 36. En aquest cas, el Govern pot atribuir directament la gestió d'aquests serveis a un ens o un operador públic.

Per la seva banda, l'article 36 de la Llei de constant referència preveu que el Govern pot declarar de servei públic la prestació de determinats serveis de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR