RESOLUCIÓ JUS/2156/2012, de 15 d'octubre, per la qual, havent-ne comprovat prèviament l'adequació a la legalitat, s'inscriuen al Registre de Col·legis Professionals de la Generalitat de Catalunya els Estatuts del Col·legi de Joiers, d'Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

Vist l’expedient d’adaptació dels Estatuts del Col·legi de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya a la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l’exercici de professions titulades i dels col·legis professionals, del qual resulta que en data 30 de juliol de 2012 es va presentar el text dels Estatuts adaptat als preceptes de la Llei esmentada, aprovat en l’Assemblea General Ordinària i Extraordinària del Col·legi de data 14 de març de 2011;

Atesos l’Estatut d’autonomia de Catalunya, aprovat per la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l’Estatut d’autonomia; la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l’exercici de professions titulades i dels col·legis professionals; la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya; la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya; la Llei 12/2001, de 13 de juliol, de creació del Col·legi de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya; el Decret legislatiu 3/2010, de 5 d’octubre, per a l’adequació de normes amb rang de llei a la Directiva 2006/123/CE, del Parlament i del Consell, de 12 de desembre de 2006, relativa als serveis en el mercat interior; i els Estatuts col·legials vigents declarats adequats a la legalitat per la Resolució JUI/861/2003, de 10 de juny (DOGC núm. 3907, de 18.6.2003), la Resolució JUS/2989/2005, de 18 d’octubre (DOGC núm. 4496, de 25.10.2005) i la Resolució JUS/2943/2007, de 26 de setembre (DOGC núm. 4982, de 5.10.2007);

Vist que els Estatuts s’adeqüen a la legalitat;

Vist que el present expedient ha estat promogut per una persona legitimada, que s’han aportat els documents essencials i que s’han complert tots els tràmits establerts;

A proposta de la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques,

Resolc:

—1 Declarar l’adequació a la legalitat de l’adaptació dels Estatuts del Col·legi de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya a la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l’exercici de professions titulades i dels col·legis professionals i disposar la seva inscripció al Registre de Col·legis Professionals de la Generalitat de Catalunya;

—2 Disposar que el text dels Estatuts adaptats a la Llei 7/2006, de 31 de maig es publiqui al DOGC, com a annex d’aquesta Resolució.

Barcelona, 15 d’octubre de 2012

M. Pilar Fernández Bozal

Consellera de Justícia

Annex

Estatuts del Col·legi de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya

Preàmbul

La present proposta d’Estatuts, modifica sens dubte la resolució JUS /1861/2003, de 10 de juny, d’adequació a la legalitat dels Estatuts del Col·legi de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya.

La present proposta recull la modificació puntual dels Estatuts aprovada per resolució JUS/2989/2005, de 18 d’octubre, de modificació dels Estatuts del Col·legi de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya que va modificar l’article 34.2 dels Estatuts col·legials, així com la modificació parcial dels Estatuts declarada adequada a la legalitat per la Resolució JUS/2943/2007, de 26 de setembre, DOGC 4982, de 5 d’octubre.

De fet, els presents Estatuts s’adapten a les prescripcions dimanants de la Directiva 2006/123/CE del Parlament i del Consell de 12 de desembre de 2006, relativa als serveis en el mercat interior Europeu. En conseqüència, respecten el Decret Legislatiu 3/2010, de 5 d’octubre, dictat pel Govern de la Generalitat per a l’adequació de les normes amb rang de Llei a l’esmentada Directiva Europea, i en concret a la modificació de la Llei 12/2001, de 13 de juliol, de creació del Col·legi de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya en el seu article 3, que prescriu la incorporació voluntària al Col·legi.

Per tot això l’assemblea general extraordinària del Col·legi de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya, celebrada el dia 14 de març de 2011, va aprovar els següents Estatuts col·legials.

Capítol 1

Normes generals

Secció 1

Denominació, naturalesa

Article 1
  1. El Col·legi de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya és una corporació de dret públic, de caràcter professional, d’estructura democràtica i personalitat jurídica pròpia, amb plena capacitat per al compliment dels seus fins, reconeguda i emparada per la Constitució, l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, la legislació de col·legis professionals i la Llei de creació del Col·legi de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya, així com per la vigent legislació sobre les matèries esmentades.

    El Col·legi es configura com una instància de gestió dels interessos vinculats a l’exercici de la professió de joier, orfebre, rellotger, gemmòleg i com a vehicle de participació dels col·legiats en l’administració d’aquests interessos, sens perjudici d’exercir activitats i prestar serveis als col·legiats en règim privat.

  2. El règim de col·legiació és voluntari de conformitat amb la actual redacció de l’article 3 de la Llei 12/2001, de 13 de juliol, de creació del Col·legi de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya, i s’ha de fer d’acord amb el que disposen les lleis reguladores de la matèria, en especial la Llei 7/2006, de 31 de maig, amb les modificacions i actualitzacions vigents. La inscripció al col·legi és condició prèvia i requisit indispensable per a poder formar part del Col·legi, que engloba les professions de joiers, orfebres, rellotgers i gemmòlegs en qualsevol de les modalitats i branques sectorials previstes en la Llei de creació del Col·legi i en els presents Estatuts.

Article 2
  1. El Col·legi de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya agrupa de forma voluntària a totes les persones que vulguin adscriure’s a ell en la forma regulada en els presents estatuts, en relació a les diverses branques o modalitats sectorials contemplades en els presents Estatuts.

  2. L’adscripció voluntària serà permesa a totes les persones que tinguin la titulació de diplomats en gemmologia, de tècnic superior en joieria artística o en orfebreria i argenteria artístiques, de tècnics de grau mitjà de reparador i mantenidor d’aparells de mesura i control i de tècnic de grau mitjà de comerç en l’especialitat de joieria, o qualsevol altre títol degudament homologat o que d’acord amb la normativa vigent estiguin habilitades per a l’exercici de les funcions de joier, orfebre, rellotger i gemmòleg.

  3. Així mateix, podrà formar part també del col·legi, les persones que voluntàriament ho sol·licitin i que siguin admeses per acord de la Junta de Govern del Col·legi en contemplació del seu prestigi, professionalitat, formació i honorabilitat en el present i en el passat, en l’exercici de qualsevol de les branques que aixopluga el col·legi. Aquest acord per el seu component discrecional no serà objecte de recurs impugnatori.

Article 3

El Col·legi de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya té com a finalitats essencials:

  1. Ordenar i vigilar, dintre del marc de les lleis i de l’àmbit de la seva competència, l’exercici de les professions de joier, d’orfebre, de rellotger i de gemmòleg.

  2. Assumir la representació corporativa dels joiers, orfebres, rellotgers i gemmòlegs de Catalunya davant les autoritats, organismes públics, tribunals de justícia i qualsevol ens legalment constituït, sense perjudici de l’existència i funcionament dels gremis i associacions professionals legalment constituïdes.

  3. Ostentar i exercir la representació i defensa corporativa dels interessos professionals i el prestigi de tots els col·legiats o qualsevol d’ells, si són objecte de persecució o vexació en l’àmbit del seu respectiu exercici professional.

  4. Assessorar les corporacions oficials i les persones individuals i col·lectives en les formes previstes per la Llei, i participar en els òrgans consultius de l’Administració quan se li requereixi.

  5. Vetllar perquè l’exercici de l’activitat professional pròpia de cadascuna de les professions s’adeqüi a l’ètica professional, als interessos dels ciutadans i a les necessitats de la societat i garantir el compliment de la bona pràctica i de les obligacions deontològiques de la professió.

  6. Defensar els interessos comuns de tots els sectors que aplega davant la societat i les administracions i organismes públics sent al mateix temps un proveïdor de serveis individuals de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR