ORDRE EMO/173/2013, de 19 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores d'una línia d'ajuts en forma d'avals financers, tècnics i econòmics per contribuir, en el seu finançament, a la millora de la competitivitat de les cooperatives i de les societats laborals catalanes i les seves federacions, i s'obre la convocatòria corresponent a l'any 2013.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

El Departament d’Empresa i Ocupació, per mitjà de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, ha volgut impulsar un conjunt d’actuacions per contribuir al creixement i millorar la competitivitat del sector cooperatiu a Catalunya.

Per tal de portar a terme les actuacions esmentades, el dia 13 de novembre de 2006 el Departament de Treball i Industria (actualment Departament d’Empresa i Ocupació), la Confederació de Cooperatives de Catalunya i l’entitat AVALIS de Catalunya, SGR van signar un Conveni de col·laboració per contribuir a la millora de la competitivitat de les cooperatives catalanes en el seu finançament per mitjà d’avals financers.

Mitjançant aquest Conveni de col·laboració el Departament de Treball i Industria (actualment Departament d’Empresa i Ocupació) va fer una aportació de 725.000,00 euros, en concepte de capital a AVALIS de Catalunya, SGR, per tal de cobrir en el moment de concessió de cadascun dels avals la subscripció que hauria de desemborsar la cooperativa, realitzada l’any 2006 a càrrec de la partida pressupostària TI05 D/870000100/3320, Aportacions a compte capital a entitats autònomes comercials i financeres de la Generalitat, dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya de 2006; i la Confederació de Cooperatives de Catalunya va fer una aportació de 60.000,00 euros. Aquesta aportació va servir per a la constitució d’un fons de garantia anomenat Fons d’aval cooperatiu, que va contribuir al finançament de les inversions de les cooperatives mitjançant avals financers.

Posteriorment, mitjançant l’Addenda signada el 16 de maig de 2011, es va modificar el Conveni per tal d’incloure-hi les cooperatives agràries, així com per afegir les operacions d’avals tècnics i econòmics.

Actualment l’import de l’anomenat Fons d’aval cooperatiu és de 420.200,00 euros, i serveix per cobrir en el moment de concessió de cadascun dels avals la subscripció que haurien de desemborsar els beneficiaris d’aquesta línia d’ajuts per ser partíceps d’AVALIS de Catalunya, SGR. Aquest import, un cop arribat el venciment de l’aval i si no hi hagut cap incident, es retorna al Fons d’aval cooperatiu.

Atès que el Conveni esmentat no recull les operacions objecte del Conveni de circulant signat entre AVALIS de Catalunya, SGR i les entitats bancàries, ni preveu les societats laborals, en data 17 de juliol de 2013 el Departament d’Empresa i Ocupació, la Confederació de Cooperatives de Catalunya i l’entitat AVALIS de Catalunya, SGR van signar un nou Conveni de col·laboració destinat a contribuir a la millora de la competitivitat de les cooperatives catalanes en el seu finançament, mitjançant avals financers, tècnics i econòmics atorgats per AVALIS de Catalunya, SGR per finançar les cooperatives i les societats laborals catalanes, i les seves federacions, en condicions preferents.

Amb aquesta finalitat el Departament d'Empresa i Ocupació, mitjançant la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, ha implementat aquesta línia d'ajuts en forma d’avals financers, tècnics i econòmics per contribuir a la millora de la competitivitat de les cooperatives i de les societats laborals catalanes, i les seves federacions, en el seu finançament.

Atesos la Llei 1/2012, de 22 de febrer, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a 2012 (DOGC núm. 6075, de 27.2.2012), i el Decret 170/2012, de 27 de desembre, pel qual s'estableixen els criteris d'aplicació de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a 2012 mentre no entrin en vigor els de 2013;

Vistos els informes de l’Àrea Jurídica d’Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada, i en virtut de les facultats que em són conferides d'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Bases reguladores

Aprovar les bases reguladores que han de regir aquesta convocatòria, les quals figuren a l’annex d’aquesta Ordre.

Article 2

Convocatòria

Obrir la convocatòria per a 2013 de la línia d'ajuts en forma d’avals financers, tècnics i econòmics per contribuir, en el seu finançament, a la millora de la competitivitat de les cooperatives i de les societats laborals catalanes i les seves federacions.

Article 3

Règim jurídic

A aquestes bases els són d’aplicació el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002); la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003); el Reglament que la desenvolupa, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (BOE núm. 176, de 25.7.2006), i el Reglament (CE) núm. 1998/2006, de 15 de desembre, relatiu a l’aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts de minimis (DOUE L 379, de 28.12.2006).

Article 4

Termini, forma i lloc de presentació de sol·licituds

4.1 El termini de presentació de sol·licituds d’aquesta la línia d’ajuts és des de l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i fins al 31 de desembre de 2013.

4.2 Les entitats interessades hauran de presentar la sol·licitud mitjançant l’imprès corresponent, que es podrà obtenir al web del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya ( www.gencat.cat/empresaiocupacio/impresos ), al web de l’Oficina de Gestió Empresarial ( www.gencat.cat/oge/index.html ), i al web de l’Oficina Virtual de Tràmits ( www.gencat.cat/ovt ).

Un cop formalitzat l’imprès s’haurà de presentar a qualsevol oficina de la Xarxa d’oficines de gestió empresarial (OGE) indicades al web de l’OGE ( www.gencat.cat/oge/oficina/xarxa/index.html ), adreçat a la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom del Departament d’Empresa i Ocupació.

També es pot presentar en qualsevol de les formes que preveu l’article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

Article 5

Òrgan competent, resolució dels ajuts i recursos

L'òrgan competent per a la tramitació i la resolució, el termini per a la finalització del procediment, el mitjà de notificació i el règim de recursos es regulen a les bases 7 i 8 d’aquesta Ordre.

Article 6

Import

L’import màxim per als ajuts que es preveuen en aquesta convocatòria és de 420.200,00 euros de l’anomenat Fons d’aval cooperatiu.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 19 de juliol de 2013

Felip Puig i Godes

Conseller d'Empresa i Ocupació

Annex

Bases reguladores dels ajuts en forma d’avals financers, tècnics i econòmics

Disposicions generals

-1 Objecte

L'objecte d'aquestes bases és regular la concessió d'ajuts en forma d’avals financers, tècnics i econòmics per contribuir a la millora de la competitivitat de les cooperatives i de les societats laborals catalanes, i les seves federacions, en el seu finançament.

L’ajut consisteix en la subscripció del 4% de l’import de l’aval en forma de capital de l’empresa AVALIS de Catalunya, SGR, i respon a la subscripció de capital obligatòria que han de realitzar els sol·licitants de l’aval per formar part de la Societat de Garantia Recíproca.

-2 Objecte de l’aval

2.1 Seran objecte d’aval financer els préstecs destinats a projectes d’inversió en actiu fix que realitzin les cooperatives, les federacions de cooperatives i les societats laborals, així com el refinançament de passius, la compra de mercaderies i el circulant en general.

Queden expressament excloses de l’aval financer les inversions vinculades a promocions immobiliàries.

2.2 Seran objecte d’aval tècnic les operacions de riscos d’obligacions no dineràries que han de respondre en cas d’incompliment dels compromisos contrets pels avalats, i les licitacions de concursos públics davant l’Administració.

2.3 Seran objecte d’aval econòmic les operacions de riscos dineraris davant tercers responent del compliment de contractes davant proveïdors i/o clients.

2.4 També podran ser avalades els diferents tipus d’operacions recollits al Conveni de circulant signat entre AVALIS de Catalunya, SGR i les entitats financeres, inclosos els diferents tipus d’operacions esmentats a l’Addenda del Conveni esmentat:

Pòlissa de crèdit.

Pòlissa de préstec.

Pòlissa de descompte.

Facturatge ( factoring ).

Confirmació de pagaments ( confirming ).

Les pòlisses de crèdit documentari/operacions d’internacional que emparin:

  1. Operacions de bestreta d’exportacions €/divisa per reposició (bestreta de factures d’exterior).

  2. Bestreta d’exportacions €/divisa (descompte sobre exterior).

  3. Finançament d’importacions €/divisa.

  4. Prefinançament €/divisa.

  5. Crèdit documentari d’importació (amb o sense finançament posterior).

    -3 Beneficiaris i requisits

    3.1 Podran ser beneficiàries d'aquesta línia d'ajuts les entitats següents:

    Les cooperatives inscrites al Registre general de cooperatives de Catalunya i federades a les federacions corresponents.

    Les federacions de cooperatives de Catalunya.

    Les societats laborals inscrites als registres corresponents, federades i amb seu social a Catalunya.

    3.2 Les entitats previstes a l’apartat anterior que a la data de publicació d’aquesta Ordre tinguin concedit un aval financer, tècnic i/o econòmic per l’entitat AVALIS de Catalunya, SGR podran ser beneficiàries d’aquesta línia d’ajuts si les operacions objecte dels avals reuneixen les característiques establertes a la base 4 d’aquesta Ordre.

    3.3 Requisits dels sol·licitants.

    Amb caràcter general, els sol·licitants hauran de complir els requisits següents:

  6. Estar al corrent del compliment de les obligacions tributàries davant l'Estat i la Generalitat de Catalunya, així com amb les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR