ORDRE AAM/1/2015, de 7 de gener, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a les inversions per a la innovació i la millora de la producció i/o comercialització de productes vitivinícoles, i es convoquen els corresponents als anys 2015 a 2018.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

El Reglament (CE) núm. 1308/2013, de 17 de desembre, pel qual es crea l’organització comuna de mercats agrícoles i pel qual es deroguen els Reglaments (CEE) núm. 922/72, (CEE) núm. 234/79, (CE) núm. 103/2001 i (CE) núm. 1234/2007, estableix, entre d’altres, les mesures de suport a les inversions al sector vitivinícola, per tal de millorar el rendiment econòmic de les empreses i la innovació en el sector vitivinícola.

El Reglament (CE) núm. 555/2008 de la Comissió, de 27 de juny de 2008, estableix les normes de desplegament del Reglament (CE) núm. 479/2008 del Consell amb relació als programes de suport al sector vitivinícola, el comerç amb tercers països, el potencial productiu i els controls en el sector vitivinícola, i regula les disposicions sobre els programes de suport que els estats membres han de presentar a la Comissió.

Les mesures contingudes en el Programa de suport al sector vitivinícola espanyol per al període 2014-2018 estan desenvolupades pel Reial decret 548/2013, de 19 de juliol, i el Reial decret 1079/2014, de 19 de desembre, que constitueixen normativa bàsica. Entre les mesures contingudes en el programa esmentat es troben les inversions i la innovació, que tenen per objecte auxiliar les inversions destinades a millorar la producció, la comercialització i el desenvolupament de productes, processos i tecnologies, relacionades amb el sector vitivinícola.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector vitivinícola mitjançant un ajut econòmic amb la finalitat de millorar l’adaptació a les demandes del mercat i augmentar la competitivitat i el rendiment global de les empreses del sector, d’acord amb l’article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i a proposta de la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts corresponents a les mesures d’inversió i innovació en les empreses del sector vitivinícola que es publiquen a l’annex 1 i 2 respectivament, així com la relació d’actuacions subvencionables i no subvencionables per a la mesura d’inversions, que es publiquen a l’annex 3, i aprovar el procediment de participació per mitjans telemàtics en la convocatòria pública dels ajuts regulats en aquesta disposició, el qual consta a l’annex 4 d’aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar per als anys 2015 a 2018 els ajuts corresponents a les mesures d'inversió i innovació en les empreses del sector vitivinícola, en el marc del Programa de suport al sector vitivinícola 2014-2018, d’acord amb les bases reguladores aprovades a l’article 1 precedent i per a les actuacions subvencionables següents:

  1. Les inversions de transformació o de comercialització vinculades al celler que es realitzin en un establiment ubicat a Catalunya.

  2. Els projectes de comercialització en un altre Estat membre, quan el domicili fiscal de l’empresa estigui situat a Catalunya.

  3. Les inversions tangibles o intangibles destinades al desenvolupament de nous productes, procediments i tecnologies que es realitzin en un establiment ubicat a Catalunya.

2.2 Les persones interessades que compleixin les condicions previstes a les bases reguladores aprovades per l’article anterior poden presentar les sol·licituds d’ajut i la documentació corresponent en els terminis indicats a l’apartat 6 dels annexos 1 i 2 durant el període 2015-2018.

2.3 Els ajuts que preveu aquesta Ordre van íntegrament a càrrec del Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA) i es financen de conformitat amb l’article 4 del Reglament (UE) núm. 1306/2013, de 17 de desembre de 2013, sobre finançament, gestió i seguiment de la Política Agrícola Comuna, pel qual es deroguen els Reglaments (CE) núm. 352/78, (CE) núm. 165/94, (CE) núm. 2799/98, (CE) núm. 814/2000, (CE) núm. 1290/2005, i (CE) núm. 485/2008 del Consell. La tramitació d’aquesta mesura de suport es realitza d’acord amb les funcions de l’organisme pagador que estableix el Decret 393/2006, de 17 d’octubre, pel qual es constitueix i es regula l’organització i el funcionament de l’organisme pagador dels ajuts finançats pel FEAGA i el FEADER.

D’acord amb el nou Pla financer presentat per part de l’Estat espanyol per a aquestes mesures hi haurà un import previst fins a 224.000.000,00 euros per al període 2014-2018, que s’han de repartir entre les comunitats autònomes en la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural. Aquest import es podrà ampliar segons les modificacions del Programa de suport al sector vitivinícola espanyol 2014-2018 que es puguin produir en aquest període. L’import màxim a concedir per part del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, en endavant DAAM, es determinarà en la conferència esmentada un cop valorades en l'àmbit estatal totes les sol·licituds presentades.

La participació financera de la Unió Europea en la línia d’ajuts a inversions i en la línia d’ajut a la innovació és fins al 40% amb relació als costos d’inversió admissibles, d’acord amb el que disposen els articles 50 i 51, respectivament, del Reglament (UE) núm. 1308/2013 del Parlament Europea. Per a inversions en altres països de la Unió Europea, es tindrà en compte la seva ubicació per determinar el percentatge d’ajut.

2.4 L’òrgan instructor dels expedients d’ajut és el Servei d’Indústries i Comercialització Agroalimentàries.

2.5 L’òrgan competent per emetre la resolució de les sol·licituds és el/la director/a general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries. A aquests efectes, es nomena una comissió de valoració, que serà l’òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d’accions i programes i elaborar el llistat provisional d’inversions a presentar a l’aprovació de la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, en endavant MAGRAMA. Aquesta comissió està formada pel subdirector o subdirectora general d’Indústries i Qualitat Agroalimentàries, el subdirector o la subdirectora general d’Innovació Rural i el/la cap del Servei de Promoció de la Qualitat Agroalimentària.

2.6 Un cop emès l'informe de la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural sobre la llista definitiva dels projectes d’inversió seleccionats i les condicions que s'hi preveuen, el/la director/a general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries resoldrà les sol·licituds i les notificarà. El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit serà de sis mesos, comptats a partir de l'endemà de la finalització del termini de presentació de les sol·licituds.

En cas de manca de resolució expressa, la persona sol·licitant ha de considerar desestimada la seva sol·licitud.

2.7 Contra la resolució del/de la director/a general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d’alçada davant el/la conseller/a del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca Alimentació i Medi Natural en el termini d’un mes a comptar a partir de l’endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que se’n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu, el recurs d’alçada davant el/la conseller/a d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s’exhaureixi el termini per resoldre i notificar, tal com estableix l’apartat anterior.

2.8 Els ajuts concedits a les persones físiques per un import superior a 1.250,00 euros i els concedits a les persones jurídiques es faran públics al web http://www.gencat.cat/agricultura/ajuts/ i a la seu electrònica de la Generalitat http://seu.gencat.cat, fent ús dels mitjans electrònics establerts. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

2.9 Les dades personals dels beneficiaris poden ser tractades per organismes nacionals i de la Unió Europea als efectes del compliment de les seves obligacions de gestió i control, seguiment i avaluació, d’acord amb la normativa reguladora d’aquests ajuts. A tal efecte els assisteixen els drets continguts en la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal.

Article 3

Aprovar el procediment de participació per mitjans telemàtics en la convocatòria pública per a la presentació de sol·licituds d’ajut objecte d’aquesta convocatòria, el qual consta a l’annex 4 d’aquesta Ordre.

Article 4

Als efectes d’aquesta Ordre de convocatòria es defineixen els conceptes següents:

4.1 Operació: s’entén per operació la unitat funcional d’execució, amb un pressupost definit i data d’acabament dins de cada exercici FEAGA.

4.2 Transformació: a efectes de la mesura d’inversions, s’entendrà per transformació qualsevol acció efectuada sobre raïm, most o vi que derivi en un producte de l’annex VII part II del Reglament (UE) núm. 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre.

4.3 Comercialització: a efectes de la mesura d’inversions, s’entendrà per comercialització la possessió o exposició del producte per a la venda, l’entrega o qualsevol altra forma d’introducció en el mercat.

4.4 Empresa: a efectes de la mesura d’inversions i innovació, s’aplicarà la definició d’empresa de l’article 1 de l’annex de la Recomanació 2003/361/CE, de la Comissió, de 6 de maig de 2003.

4.5 Productor vitivinícola: als efectes de les mesures d’inversions i innovació, s’entendrà per productor vitivinícola l’empresa que sota una mateixa personalitat jurídica realitza simultàniament activitats de viticultor i activitats de transformació.

4.6 Productes...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR