ORDRE ARP/28/2016, de 16 de febrer, per la qual s'aproven el reconeixement transitori i el reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Gall del Penedès, i es reconeix el seu consell regulador provisional.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

El Reglament (UE) núm. 1151/2012 del Parlament Europeu i del Consell, de 21 de novembre de 2012, sobre els règims de qualitat i dels productes agrícoles i alimentaris, estableix la normativa aplicable a la protecció de les denominacions d'origen i a les indicacions geogràfiques protegides, el procediment per a la seva inscripció en el registre de la Comissió Europea i la protecció nacional transitòria que poden concedir els estats membres a les denominacions i indicacions que hagin sol·licitat la inscripció.

L'article 128 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que correspon a la Generalitat de Catalunya, respectant el que disposa l'article 149.1.13 de la Constitució, la competència exclusiva sobre denominacions d'origen i altres mencions de qualitat, la qual inclou el règim jurídic de creació i funcionament. Així mateix, l'apartat segon d'aquest article preveu que la competència anterior inclou el reconeixement de les denominacions o les indicacions, l'aprovació de les seves normes reguladores i totes les facultats administratives de gestió i control sobre l'actuació de les denominacions o les indicacions, especialment les que deriven de l'eventual tutela administrativa sobre els òrgans de la denominació i de l'exercici de la potestat sancionadora per infraccions del règim de la denominació.

Així mateix, l'article 116.1.b) de l'Estatut determina que correspon a la Generalitat, respectant el que estableixi l'Estat en exercici de les competències que li atribueix l'article 149.1.13 i 16 de la Constitució, la competència exclusiva en matèria d'agricultura i ramaderia, competència que inclou entre d'altres la regulació i l'execució sobre la qualitat, la traçabilitat i les condicions dels productes agrícoles i ramaders, i també la lluita contra els fraus en l'àmbit de la producció i la comercialització agroalimentàries. Igualment, segons l'article 189 de l'Estatut, la Generalitat aplica i executa el dret de la Unió Europea en l'àmbit de les seves competències.

La Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, desplegada mitjançant el Decret 285/2006, de 4 de juliol, estableix el marc normatiu aplicable a les denominacions d'origen i a les indicacions geogràfiques protegides a Catalunya.

Efectuats els tràmits de publicitat de la sol·licitud al Registre de denominacions d'origen protegides i d'indicacions geogràfiques protegides de la Indicació Geogràfica Protegida Gall del Penedès, mitjançant les corresponents publicacions al DOGC i al BOE, mitjançant la Resolució AAM/2830/2014, de 2 de desembre, es va adoptar la decisió favorable sobre la sol·licitud d'inscripció de la Indicació Geogràfica Protegida Gall del Penedès al Registre europeu de les denominacions d'origen protegides i de les indicacions geogràfiques protegides.

El 19 de gener de 2015, de conformitat amb el que disposen els articles 8 del Reglament (UE) núm. 1151/2012 i 6.2 del Decret 285/2006, de 4 de juliol, es va trametre l'expedient de la sol·licitud al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, per a la seva remissió a la Comissió Europea.

Per tot això, d'acord amb el que estableixen els articles 7.4 i 10.3 de la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, i l'article 6.2 del Decret 285/2006, de 4 de juliol, es considera necessari reconèixer, amb caràcter transitori, fins a la inscripció definitiva al Registre europeu, la Indicació Geogràfica Protegida Gall del Penedès, el seu Reglament i el Consell Regulador provisional.

Aquesta Ordre conté un annex 1, el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Gall del Penedès, on s'especifiquen els requisits de producció, elaboració i envasament del producte protegit que s'hi empara, les característiques del producte, els registres obligatoris que ha de tenir el Consell Regulador, els drets i les obligacions de les persones inscrites, el funcionament i l'organització del Consell Regulador, i el sistema de finançament. Així mateix, a l'annex 2, hi consten els municipis corresponents a la zona de producció i elaboració de la Indicació Geogràfica Protegida Gall del Penedès.

A proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries;

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno:

Article 1

Aprovació del reconeixement transitori

Aprovar el reconeixement transitori a la Indicació Geogràfica Protegida Gall del Penedès fins a la seva inscripció definitiva al registre comunitari de denominacions d'origen protegides i indicacions geogràfiques protegides.

Article 2

Aprovació transitòria del Reglament

2.1 Aprovar el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Gall del Penedès, amb caràcter transitori, el text del qual figura a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

2.2 Aprovar la relació de municipis corresponent a la zona de producció de la Indicació Geogràfica Protegida que figura a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Article 3

Reconeixement transitori del consell regulador

Reconèixer el Consell Regulador provisional de la Indicació Geogràfica Protegida Gall del Penedès.

Barcelona, 16 de febrer de 2016

Meritxell Serret i Aleu

Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Annex 1

Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Gall del Penedès

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Producte protegit

Queda protegida amb la Indicació Geogràfica Protegida Gall del Penedès (en endavant, IGP Gall del Penedès), la carn de pollastre que reuneixi les característiques definides en aquest Reglament i que compleixi en la producció, l'elaboració, la designació i la comercialització tots els requisits que exigeix el plec de condicions que es pot consultar a la pàgina web del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació http://www.gencat.cat/alimentacio/plec-gall-penedes , en versió catalana, i http://www.gencat.cat/alimentacio/pliego-gall-penedes , en versió castellana.

Article 2

Extensió de la protecció de la IGP Gall del Penedès

2.1 La protecció atorgada s'estén al nom de la IGP Gall del Penedès en català.

2.2 L'extensió i el règim jurídic de la protecció són els que assenyala l'article 6 de la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

Article 3

Manual de gestió de qualitat

3.1 El Consell Regulador ha de disposar d'un manual de gestió de qualitat, on es recolliran les actuacions i els procediments que realitza el Consell Regulador en matèria de certificació i control de la manera que determina el capítol 6 d'aquest Reglament.

3.2 El manual de gestió de qualitat ha de ser aprovat pel Consell Regulador i ha de ser presentat a la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària per a la seva homologació.

3.3 El manual de gestió de qualitat no té eficàcia mentre no hagi obtingut aquesta homologació.

3.4 Qualsevol modificació del manual de gestió de qualitat aprovada pel Consell Regulador s'ha de presentar davant de la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària per a la seva homologació.

3.5 Si, presentat el manual o les possibles modificacions, no es produeix una resolució expressa d'homologació en un termini de quatre mesos, es consideraran homologades.

Capítol 2

Producció

Article 4

Zona geogràfica

La zona geogràfica emparada per la IGP Gall del Penedès, la constitueixen els termes municipals descrits a l'annex 2 d'aquesta disposició.

Article 5

Races admeses

5.1 La carn de pollastre protegida amb la IGP Gall del Penedès procedeix exclusivament d'animals provinents d'ous de la varietat penedesenca negra millorada de la raça penedesenca tradicional, fecundats per mascles de la varietat penedesenca negra millorada de la raça penedesenca tradicional, de persones productores inscrites en el Registre d'explotacions avícoles al qual fa referència l'article 12 d'aquest Reglament.

5.2 La raça a què fa referència l'apartat anterior d'aquest article es descriu en l'apartat B (Descripció del producte) del plec de condicions.

5.3 El Consell Regulador de la IGP Gall del Penedès vetllarà pel foment de la varietat penedesenca negra millorada de la raça penedesenca tradicional.

Article 6

Condicions de producció

6.1 Les condicions de producció són les establertes al plec de condicions i al manual de gestió de qualitat.

6.2 Els pollastres amb destinació a ser protegits amb la IGP Gall del Penedès, i que per tant procedeixen d'explotacions inscrites als registres del Consell Regulador han d'estar netament separats dels que procedeixen d'explotacions no inscrites. Aquesta circumstància s'ha de fer constar en la inscripció d'acord amb l'article 7.3 d'aquest Reglament.

6.3 Els pollastres entre les 6 i 8 setmanes de vida tenen accés a parcs a l'aire lliure.

6.5 Per alimentar els animals, únicament s'autoritzen les matèries primeres esmentades en l'apartat E del plec de condicions.

Capítol 3

Elaboració, envasament i presentació dels pollastres

Article 7

Instal·lacions d'elaboració i envasament

7.1 Els establiments de sacrifici, especejament i envasament als quals fa referència l'article 13 han de reunir els requisits de caràcter tècnic i sanitari que estableix la legislació vigent.

7.2 Les instal·lacions podran ser inspeccionades pel personal tècnic que el Consell Regulador designi, amb la finalitat de comprovar-ne les característiques i si reuneixen o no les condicions tècniques mínimes requerides per a la correcta elaboració i/o envasament de carn de pollastre amb IGP Gall del Penedès.

7.3 A les instal·lacions es permet l'elaboració i l'envasament de carn de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR