ORDRE EMC/82/2020, de 14 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores de la línia de subvencions per a autònoms i empreses del sector turístic de Catalunya afectades econòmicament per les conseqüències de la COVID-19.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Empresa i Coneixement
Rango de LeyOrdre

Catalunya és un país amb una sòlida base i tradició empresarial, i l'activitat de les empreses incloses en l'àmbit competencial del Departament d'Empresa i Coneixement representa una part molt significativa de la riquesa generada a Catalunya.

A principi de març del 2020, ha estat reconeguda com a pandèmia global la malaltia per coronavirus (COVID-19), i ha estat declarat l'estat d'alarma mitjançant el Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 (BOE núm. 67, de 14.3.2020), per a la gestió de la situació de crisi sanitària que ha provocat.

Aquesta pandèmia està ocasionant quantiosos danys a tot Catalunya, generant, entre d'altres, una reducció dràstica i involuntària de l'activitat econòmica del teixit empresarial català i provocant fins i tot l'aturada de nombroses empreses. Concretament, està afectant d'una manera molt intensa el sector empresarial turístic, el qual està arribant pràcticament a la paralització.

Atès que la situació, difícil per a tothom, s'agreuja en el cas de les empreses més petites i els professionals individuals, per tal com tenen menys recursos que d'altres per fer-hi front, el Govern va activar un instrument per ajudar aquestes petites empreses i persones autònomes, que representen un percentatge molt important del conjunt del sector i que es troben en una situació certament delicada.

Així, el 15 d'abril de 2020 es va publicar l'Ordre EMC/39/2020, de 13 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores de la línia de subvencions per a professionals i microempreses del sector turístic de Catalunya afectats econòmicament per les conseqüències de la COVID-19 (DOGC núm. 8112). En el mateix Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya es va publicar la Resolució EMC/843/2020, de 13 d'abril, per la qual es fa pública la convocatòria de la línia de subvencions per a professionals i microempreses del sector turístic de Catalunya afectats econòmicament per les conseqüències de la COVID-19 (ref. BDNS 502684).

La línia d'ajuts esmentada es destinaven a subvencionar les despeses corrents necessàries per a la reactivació de l'activitat habitual que desenvolupaven amb anterioritat a la declaració de l'estat d'alarma, i a la qual han de fer front els professionals i les microempreses del sector turístic en el moment que s'aixequi la suspensió de la seva activitat habitual establerta pel Reial decret esmentat.

El 28 d'abril de 2020 el Consell de Ministres va aprovar el Plan para la transición hacia una nueva normalidad, del qual resulta que l'aixecament de la suspensió decretada pel Reial decret 463/2020 es produirà gradualment mitjançant 4 fases de desescalada que culminaran en la “nova normalitat” i que, en conseqüència, la paralització del sector turístic en ple es perllongarà encara durant molts mesos.

Cal tenir present, a més, que l'esmentat Reial decret 463/2020, de 14 de març, així com el seu desenvolupament normatiu, han establert la limitació temporal de la lliure circulació de les persones i han generat, inevitablement, conseqüències negatives en l'activitat turística, sector econòmic clau a Catalunya, atesa la contribució destacada d'aquesta activitat al PIB i a l'ocupació regional. De fet, les mesures de contenció i les limitacions a la mobilitat han generat disrupcions greus en les destinacions, les empreses, els serveis i els productes turístics, a causa de la caiguda del cent per cent de la demanda, i han afectat amb això també la pràctica totalitat de les activitats productives vinculades a l'oci i les vacances en el conjunt del territori català.

A més, s'ha de tenir en compte que aquest sector productiu tindrà una recuperació més lenta que la resta, ja que les persones turistes provenen de mercats emissors que no s'obriran l'endemà de la finalització de l'estat d'alarma. Sovint, aquest sector no depèn de les persones residents o dels municipis limítrofs, sinó que tenen com a usuàries persones que es desplacen des d'altres comarques o províncies de Catalunya, des de la resta d'Espanya i des d'altres països, especialment de la Unió Europea.

Davant d'aquesta situació excepcional, constitueix un deure de la Generalitat de Catalunya procurar que les mesures adoptades no produeixin danys irreversibles en el teixit productiu que representa el turisme a la nostra comunitat, i cal impulsar les actuacions urgents i excepcionals que siguin necessàries per pal·liar els efectes negatius que la limitació de la lliure circulació i concentració de persones està tenint, i que de ben segur tindrà, a mitjà termini, sobre la demanda turística i, per tant, sobre l'activitat empresarial vinculada a aquest sector econòmic i social, motivats per la manca de demanda tant nacional com, sobretot, internacional.

Per aquest motiu, i atenent tots els col·lectius del sector turístic que no van poder ser atesos mitjançant la línia d'ajuts abans esmentada, i que continuen necessitant la implicació urgent del sector públic per fomentar la seva recuperació, s'ha dissenyat una nova línia de concessió d'ajuts, que respon a la necessitat de secundar des de la Generalitat de Catalunya, de manera específica, persones autònomes i empreses del sector turístic i d'interès turístic, atès que aquest sector patirà de manera especial tant el retard de l'obertura dels mercats emissors, com de les destinacions que hagi de triar la població.

Atès que a aquestes bases els són aplicables la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), i el Reglament que la desenvolupa aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (BOE núm. 176, de 25.7.2006), i el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC 3791A, de 31.12.2002);

Atès que aquesta línia s'acull a la Decisió de la Comissió Europea SA 56851 (2020/N) - Marc temporal nacional relatiu a les mesures d'ajuda destinades a donar suport a l'economia en el context de l'actual brot de la COVID-19, concretament, és una ajuda en forma de subvenció que s'atorga d'acord amb la secció 2.7.1 de la Decisió SA 56851 (2020/N), modificada por la Decisió SA 57019 (2020/N). La secció 2.7.1 permet concedir ajudes en forma de subvencions, bestretes reemborsables, avantatges fiscals, garanties, préstecs i aportacions de capital, fins a una quantitat que, de manera acumulada, no superi els 800.000,00 euros per a cada empresa beneficiària. Aquesta línia s'ha d'interpretar d'acord amb la secció 3.1 de la Comunicació de la Comissió Europea - Marc temporal relatiu a les mesures d'ajuda estatal destinades a donar suport a l'economia en el context de l'actual brot de la COVID-19, adoptada el 19.3.2020, modificada el 3.4.2020 i el 8.5.2020;

Per tot el que s'ha exposat,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases reguladores i les condicions per a la concessió de subvencions per a autònoms i empreses del sector turístic de Catalunya afectades econòmicament per les conseqüències de la COVID-19, que es publiquen en l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 14 de juny de 2020

Maria Àngels Chacón i Feixas

Consellera d'Empresa i Coneixement

Annex 1

Bases reguladores per a la concessió de subvencions per a autònoms i empreses del sector turístic de Catalunya afectades econòmicament per les conseqüències de la COVID-19.

Disposicions generals

-1 Objecte

L'objecte d'aquestes bases és regular les condicions per a la concessió de subvencions a autònoms i empreses del sector turístic de Catalunya, afectats econòmicament per la situació de crisi ocasionada per la COVID-19, per compensar l'evident pèrdua econòmica del sector i garantir la continuïtat de la seva activitat.

-2 Persones o entitats beneficiàries

2.1 Poden ser persones beneficiàries d'aquesta subvenció les persones professionals autònomes i les empreses turístiques donades d'alta en el cens de l'impost d'activitats econòmiques que desenvolupin activitats en el sector turístic i que estiguin incloses en alguna de les categories recollides en els capítols III, IV, VI i VII del títol III de la Llei 13/2002, de 21 de juny, de turisme de Catalunya:

  1. Guies de turisme de Catalunya habilitats.

  2. Titulars d'establiments d'allotjament turístic: establiments hotelers, apartaments turístics, càmpings i establiments de turisme rural.

  3. Explotadors d'habitatges d'ús turístic.

  4. Agències de viatges.

  5. Establiments i activitats d'interès turístic: persones o empreses que contribueixen a dinamitzar i promoure el turisme i afavoreixen les estades al territori tot enriquint l'experiència dels visitants als quals principalment adrecen les propostes. A l'efecte d'aquestes bases, s'entenen incloses les activitats següents:

    Congressos i turisme de reunions.

    Rutes guiades, culturals, sortides de coneixement del patrimoni i el medi natural i excursions.

    Senderisme.

    Cicloturisme.

    Enoturisme.

    Ecoturisme.

    Activitats aquàtiques i nàutiques.

    Activitats desenvolupades en parcs de natura, aquàtics i temàtics.

    2.2 Queden expressament exclosos:

    Els establiments de restauració.

    Els allotjaments juvenils que es regeixen per la normativa sectorial definits en el capítol VI del títol III de la Llei 13/2002, de 21 de juny, de turisme de Catalunya.

    Els propietaris d'habitatges d'ús turístic.

    Els recintes i les àrees d'acollida per a autocaravanes.

    Els refugis de muntanya i similars no inscrits al Registre de Turisme de Catalunya.

    Consultors i les empreses d'assessoria turística.

    Empreses de publicitat.

    Acadèmies d'idiomes, els centres de formació, i els organitzadors de cursos escolars, estades esportives o estudis a l'estranger, o activitats de traducció o interpretació.

    Centres recreatius, de joc, oci i espectacles.

    Empreses de lloguer de tot tipus de vehicles o modalitats de mobilitat (cotxes...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR