ORDRE EMO/341/2014, de 12 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions per al foment i la promoció de cooperatives i es fa pública la convocatòria per a l'any 2014.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

L’article 45.5 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya estableix que la Generalitat, com a poder públic, ha de fomentar l’acció de les cooperatives i ha d’estimular les iniciatives de l’economia social en els termes que estableix l’article 124.3 de l’Estatut.

La Generalitat reconeix la importància del moviment cooperatiu per al desenvolupament de Catalunya i, per això, d’acord amb el que disposa l’article 129 de la Constitució espanyola, ha d’adoptar les mesures que calguin i fomentar la consolidació i la vertebració social i econòmica de les cooperatives i del moviment cooperatiu.

En el conjunt d’accions i mesures que integren les polítiques actives d’ocupació, configurades en el marc normatiu de l’Estratègia espanyola d’ocupació, es determina que les mesures més oportunes per assolir la plena ocupació en l’economia social i cooperativa són, entre d’altres, les dirigides al foment i la promoció d’aquestes empreses.

El suport i la difusió del moviment cooperatiu, per mitjà de les entitats representatives de l’economia cooperativa com són les federacions i les confederacions de cooperatives, responen a aquestes mesures i incideixen directament en les necessitats de generació d’ocupació i de creixement de les empreses.

L’economia social i cooperativa està composta fonamentalment per empreses de petita dimensió. Tanmateix, a Catalunya, les empreses cooperatives són models referents en la nostra economia.

Malgrat les dificultats de la situació actual, el creixement en cooperatives actives respecte al període anterior és d’un 1,2%, segons dades del Registre general de cooperatives de Catalunya. Per tipologies, la cooperativa de treball és la que aglutina la majoria de les cooperatives, en un percentatge de representativitat del 74,5%.

A l’àmbit de l’emprenedoria, el model cooperatiu permet assolir objectius que difícilment s’obtindrien per la via de l’individualisme . Així mateix, cal tenir present el potencial elevat de nous sectors emergents que poden esdevenir projectes d’economia cooperativa, com ara els relacionats amb l’economia verda, els serveis energètics i ambientals, la construcció sostenible, la gestió dels residus i de l’aigua, la política d’ecodisseny de productes, l’agricultura ecològica, l’ecoturisme, la conservació d’espais naturals i del paisatge i la gestió forestal, entre d’altres.

D’acord amb el Pla de Govern, el Departament d’Empresa i Ocupació ha iniciat durant 2013 el programa aracoop, de cooperació publicoprivada, amb la participació activa d’entitats i institucions representatives implicades en la creació i el creixement d’empreses d’economia social i cooperativa.

El programa aracoop té com a objectiu afavorir la creació i el creixement d’empreses d’economia social i cooperativa, enfortint la seva viabilitat, posicionar l’economia cooperativa en els diversos àmbits econòmics, socials i territorials a Catalunya i renovar la seva visibilitat en el conjunt de la societat, així com enfortir l’ecosistema cooperatiu amb les entitats i les institucions especialitzades del territori i els diferents actors socials i econòmics.

Les entitats representatives de l’economia social i cooperativa, com a entitats promotores del programa aracoop , desenvolupen actuacions de promoció i lideratge de l'economia cooperativa, de posicionament en la societat així com generació de coneixement cooperatiu, activitats que complementen i enriqueixen els objectius del programa marc aracoop, programa que compta amb diversos elements d’identitat digital que inclouen, entre altres, el portal web www.aracoop.coop .

Vista la Resolució de 16 de setembre de 2014, de la Secretaria d’Estat d’Ocupació, per la qual es publica l’Acord del Consell de Ministres de 5 de setembre de 2014, pel qual s’aprova el Pla Anual de Política d’Ocupació per a 2014 (BOE núm. 232, de 24.9.2014);

Vista l’Ordre ESS/2097/2014, de 29 d’octubre, per la qual es distribueixen territorialment per a l’exercici econòmic 2014, per a la seva gestió per les comunitats autònomes amb competències assolides, subvencions de l’àmbit laboral finançades amb càrrec dels pressupostos general de l’estat (BOE núm. 272, de 10.11.2014);

Vist el Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis ;

Vistos el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre; i els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del Reglament que la desenvolupa, aprovat pel Reial decret 887/2006,de 21 de juliol;

Vistes la Llei 1/2014, de 27 de gener, de pressupost de la Generalitat de Catalunya per al 2014 (DOGC núm. 6551, de 30.1.2014); i la Llei 2/2014, de 27 de gener, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic (DOGC núm. 6551, de 30.1.2014);

Vist l’article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya; a proposta de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom; amb els informes previs de l’Àrea Jurídica d’Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada del Departament d’Empresa i Ocupació, i en ús de les facultats que em són atribuïdes;

Per tot això exposat,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Fer pública la convocatòria i aprovar les bases reguladores per a la concessió de subvencions per al foment i la promoció de cooperatives.

Article 2

Aplicació pressupostària i import

2.1 L'import màxim destinat a la concessió d’aquestes subvencions és de 839.000,00 euros, amb càrrec a la partida pressupostària D/482000113/6611.

Aquest import màxim es podrà ampliar, d’acord amb els crèdits pressupostaris del Departament, per resolució del director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom.

2.2 Els ajuts que es regulen a aquesta Ordre que compleixin les condicions del Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis (DOUE L352, de 24.12.2013), tenen la consideració d’ajuts de minimis. Aquesta circumstància s’haurà de fer constar a la resolució de concessió de l’ajut.

La quantia total d’ajut que es pot atorgar a una única empresa no excedirà de 200.000,00 euros durant qualsevol període de tres exercicis fiscals

Els ajuts de minimis no es podran acumular amb un altre ajut estatal per a les mateixes despeses subvencionables si aquesta acumulació dóna lloc a una intensitat superior a les que estableixen el Reglament general d’exempció per categories o una decisió de la Comissió.

Article 3

Sol·licituds i termini de presentació

3.1 El termini de presentació de sol·licituds és de 10 dies naturals a comptar des del mateix dia de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC.

3.2 Les sol·licituds s'han de presentar als llocs i pels mitjans que especifica la base 6.

Article 4

Òrgan competent, resolució dels ajuts i recursos

L'òrgan competent per dictar la resolució, el termini per a la finalització del procediment, el mitjà de notificació i el règim de recursos els estableix la base 9.

Disposició addicional

Estudis d’impacte

La Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom podrà dur a terme un estudi d’impacte sobre els resultats derivats de les subvencions a les quals els sigui d’aplicació aquesta Ordre i d’acord amb els objectius previstos.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor el mateix dia de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 12 de novembre de 2014

Felip Puig i Godes

Conseller d’Empresa i Ocupació

Annex

Bases reguladores

Base 1. Objecte

L’objecte d’aquestes bases és regular la concessió de subvencions per al foment i la promoció de cooperatives.

Base 2. Entitats beneficiàries

Poden ser beneficiaris d’aquestes subvencions les federacions de cooperatives de Catalunya i la Confederació de Cooperatives de Catalunya.

Base 3. Requisits per obtenir la condició d’entitat beneficiària

3.1 Les entitats sol·licitants han de complir els requisits següents:

  1. Donar ocupació, almenys, a un 2% de treballadors/ores amb discapacitat sobre el nombre total de treballadors/ores de l'entitat, o bé aplicar les mesures alternatives d'acord amb el que disposen l’article 42 del Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i la seva inclusió social; el Reial decret 364/2005, de 8 d’abril, i el Decret 322/2011, de 19 d’abril. Aquest requisit només és aplicable en el cas d’empreses amb una plantilla igual o superior a cinquanta persones.

  2. Complir les obligacions tributàries davant l’Estat i la Generalitat i les obligacions davant la Seguretat Social. Aquest compliment s’haurà de mantenir al llarg de tot el procediment: en el moment de presentació de la sol·licitud, prèviament a la resolució d’atorgament, i abans de rebre qualsevol pagament.

  3. No trobar-se en cap de les circumstàncies que impedeixen adquirir la condició de beneficiari previstes a l'article 13 de la Llei 38/2003, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003).

  4. Indicar, d’acord amb els agents socials, els mitjans que utilitzen per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe i d’intervenir-hi en llurs centres de treball. Aquest requisit només és aplicable en el cas d’empreses amb una plantilla igual o superior a vint-i-cinc persones.

  5. Complir els requisits que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística (DOGC núm. 2553, de 7.1.1998).

  6. No haver estat sancionades, en resolució ferma, per la comissió d'infracció greu en matèria d'integració laboral de discapacitats o molt greu en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR